Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2022 12:28 - Историята на нашата баница със сирене
Автор: u4itel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1764 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Историята на баницата ни започва с "Одисея" на древногръцкия писател Омир, който в това си произведение споменава за тънък хляб с орехи и мед. Ако сте чували за гръцката спанакопита, се сещате, че подобни тестени изкушения и до днес са популярни в Югоизточна Европа. В бивша Югославия се нарича бюрек, така се казва и в Турция, Иран, Ирак и други страни. 

 Обаче може би не сте чували, че тестеното изделие може освен печено, да бъде и пържено, какъвто е Кримският чебурек. Обаче тестото е винаги тип (с гръцко наименование) "фило". В него може да се сложи или жълтък, или 2 с.л. оцет. Но никога не включва мая, ни сода. Руснаците слагат в тестото на домашните си чебуреки малко водка. Чебуреките не са нито руски, нито украински, та дори да са възникнали там. Татарски, може и монголски е произ ходът им. Продават се много чебуреки в студения гр. Калининград.  

 Аз например винаги приготвям плънката с по мало сирене и яйца в различно съотношение, но корите по следната изпитана милиони пъти рецепта: 500 гр. брашно, 8 с.л. олио, един жълтък с щипка сол върху него, около 180 гр. вода. Според температурата и влагата в помещението може да има нужда от по-малко или повече вода или брашно, а и всичко е на око. Престоява най-малко 40 мин. - може и цяла нощ в хладилник, отгоре с прашини брашно и покривало, за да не направи коричка. Точа кръгли почти равномерни на дебелина кръгове, а останалото го знаем всички. 


Тагове:   баница,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: u4itel
Категория: Други
Прочетен: 509543
Постинги: 238
Коментари: 189
Гласове: 878
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930