Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2011 11:32 - Заплатите в България
Автор: panazea Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 11645 Коментари: 49 Гласове:
64

Последна промяна: 17.03.2011 11:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Започвам отдалеч , за да се види в течение на времето , какви са били заплатите . На времето един специалист , без протекции , който не е от НАШИТЕ деца , като започне работа на 23 години , получаваше заплата примерно 104лв. С тях едва креташе . Токът струваше 2ст. на киловат , нощна 1ст. на киловат .Бензинът - 20ст. Билетчето за транспорт 6ст. За парно се даваше около 30лв. За вода от 3 до 6 лв.  И така едно семейство от двама специалисти , с две деца едва креташе , чакаше мама и татко да дадат някой лев да се закърпи месеца. Ако родителите са пестеливи , може и апартамент да им купят , макар и гарсониера.  Такова семейство не можеше да си купи автоматична перална или цветен телевизор . Взимаше се някоя бричка на старо , за да се ходи на море , което струваше по 30лв. на човек , храна и спане . И така дълги години . Младите , които не са нито сакати , нито мързеливи , нито неспособни , все чакаха помощ от вън !  Така беше изчислено , че да НЕ можеш да водиш нормален живот . А събраните пари от населението , освен за болници и училища , се даваха и за налудничеви проекти , чиито машини още могат да се видят . Белене ни е завещано от тогава.  Сега сме поне два пъти по-бедни .  Това , което получава един работник в успяваща фирма е не повече от 1% от печалбата й! Т.е. ако фирмата е от 25 човека , това прави 25%. Останалите 75% потъват в нечии джобове , което на Български език се нарича КОРУПЦИЯ.  Знам , че заплатите на работниците се изваждат от печалбата . Давам примера , за да е ясно , какво получава един работник от това , което изработва.  И сега се опитват да ни обяснят , че пари няма .  Ами ние сме учили смятане . Някакси е трудно да ни убедят .  Всички знаем , че българите години наред са държани в крайна бедност , за да мислят за хляба си и да не надигат глава .  Само това исках да ви кажа . Очаквам вашите равносметки !  Панацея !



Гласувай:
64



1. boristodorov56 - Сметката ти е точна и ясна,
17.03.2011 11:40
но нашите сметки са сметки без кръчмар.
Както се пазириш и договориш, а в кризисен момент като сегашния не можеш да го правиш защото си заменим с, който и да е.

И така нататък.

За всички е ясно и разбираемо.
цитирай
2. blogena - Живея вече ден за ден ...
17.03.2011 12:02
на пинципа:
Не ме е страх от малки доходи, а от непредвидени разходи...

Научих се да правя от нищо нещо и да се радвам на малките неща,
примирих се и си знам мястото - това не е градивно, естествено
но как се гради по време на криза ?
цитирай
3. mileidi46 - E skupa moq...
17.03.2011 12:04
toz narod 6te lazi dokraq taka..:(((
цитирай
4. stela50 - Споделям мислите ти ,Панацея ...и на всички коментирали
17.03.2011 12:44
преди мен .Просто факта си е факт.Вярно е ,че всеки е заменим и не може да има изисквания , вярно е ,че мислим с притеснение за непредвидените разходи ...
Вярно е и това ,че не може и не бива да продължава така ...
Поздрави !
цитирай
5. анонимен - toz narod 6te lazi dokraq taka. . ...
17.03.2011 14:43
mileidi46 написа:
toz narod 6te lazi dokraq taka..:(((

Дори не искам и да си помисля колко е вярно това заключение... Време е дошло разделно и ще трябва да спрем да драскаме в мрежата, а да се дигнем по площадите и да изгоним вдън земя юдео-комунистическата върхушка! Нека започнем една организация за организираме един бунт против геноцида спрямо българите, да изметем червената смрад от България!
цитирай
6. bven - Пари за заплати и сега има, приятели!
17.03.2011 16:03
Сега умишлено се поддържа нисък стандарт, за да може печалбите да отиват там - при безочливите алчни чудовища. Как се живее със змеища и лами - Св. Георги казва и показва!
цитирай
7. mafani - Привет,
17.03.2011 16:40
наскоро писах, че не цените ни са високи, а доходите ниски. Намеси се един работодател, който надълго и на широко ми обясни, че съм в грешка и няма как да е съизмерим доходът на работника с печалбата на фирмата. Странна логика, но да я наречем- работодателска. :-)

Моята равносметка е, че има едно цакане с топла бира иот двете страни- и от работодателите и от работниците.
цитирай
8. bigbrother2 - bven ме е изпреварила
17.03.2011 17:04
Това е истината, заплатите са умишлено ниски, така се управляват по-лесно хората.
Затова и сме в криза, щото парите се трупат в малко хора, а те ги изнасят навън я в банка я в имот
цитирай
9. kapucinonews - http://chitanka.info/lib/text/9458
17.03.2011 18:23
През 80-те във ФРГ 70% от брутният вътрешен продукт е бил за заплати.. През същият период в България е било 10% останалите 90% са се влагали в заводи и инфраструктура и др., което значи че заплатите на работниците тогава са се вложили в държавата - и значи че тя е тяхна.. Сега не знам колко от брутният вътрешен продукт отива за заплати.. ?? Ще е интересно да разберем дали сме стигнали ФРГ. Това трябва да е закон - че парите за заплати трябва да са 70% от БВП. Световен закон!
цитирай
10. mrazekoff - Живеем като в кошмарен сън....
17.03.2011 18:40
време на случайностите, на случайните управници, на случайните журналисти и водещи случайните "шоупрограми"....
Време на случайните работодатели, направили случайни фирми и забогатели случайно.... Случайна държава, съществуваща, ей така - между другото със своите закони направени случайно и съвсем умишлено неспазващи се (съвсем не случайно).
Лакеи на всевъзможни господари идващи от различни краища на света...
Бананова република?
- Не, това за нас е висок стандарт! Ние трябва да лазим и да се ровим в прахта и да си казваме:
- Е, нали нямаме война.....
Нищо, че тези, които воюваха отдавна ни задминаха на светлинни години...
Овчий народе, чакай някой да се сети за теб....
За теб ще плющи само камшика и ще ти казват, че живееш евтино, че пак трябва да се вдигнат цените на всичко докато.....
Докато този овчий народ не грабне камшика и започне наред.....
Но, както казах в началото - живеем в случайна държава, управляваща от случайни хора, пък може и ние да сме случайни.....:(((((
цитирай
11. gita969 - Много трудно се живее на заплата
17.03.2011 19:11
От около 17 години съм на свободна професия, но като гледам какви успешни бизнеси в момента агонизират направо си е ад. И колко служители в тези бизнеси бяха изпосъкратени или минаха на 4 часа и не,че не са квалифицирани. Просто се съкращават максимално разходите. Тия управници кьорави ли са? По моя преценка ситуацията вече си е бедствена.
цитирай
12. morko - Аз започнах работа като млад спе...
17.03.2011 19:23
Аз започнах работа като млад специалист през септември 1989 год.Заплатата ми беше 165лв бруто , чисто получавах около 145 лв( да уточня ,че като стипендиант на завода и договор да работя 10 год получавах 160 лв за отличен успех чисто без данъци)Мога да ви кажа ,че парите ми стигаха ,че даже имах и "работнически влог" 50лв.Значи съм карал спокойно със 100 лв-е тогава още живеех в общежитие ,а жената още беше студентка.А сега да кажа ,че моите подчинени получаваха по 600 лв ,а някои месеци като преизпълнеха плана и повече.Тъкмо бях започнал да се чудя дали да не си хвърля дипломата на инженер и да стана бачкатор и взе че "удари "демокрацията .Сега с наученото в държавното тогава предприятие съм в "частна" фирма и вземам около 2 000.Мисля ,че покупателната им способносте същата като ония 150 тодорживкови левчета
цитирай
13. liliyanaandreeva - Заплати в България няма...
17.03.2011 19:26
...всички сме безработни на социални помощи и за Бог да прости...
цитирай
14. gotenia70 - Или,или...
17.03.2011 19:58
Или трябва да се вдигнем на стачка,или да се запасим с повечко вазелин!
Или,както казва леля Славка Севрюкова трябва да дойде 2017-2018 г,да дойде жена да ни управлява,та да се управим поне малко.
Докато няма съвестни политици,докато се чудят как да крадат повече и по-разнообразно,докато се чудят докажат,че сме дошли от майната си като народ,а не че сме тук от хилядолетия,няма да има управия.
Защото,ако не се крие,че сме много стари като народ,...ще имаме самочувствие.
А народ със самочувствие,не можеш да го командориш!!!
цитирай
15. bven - Не искам да се повтарям, но и преди 89-та, и след това нарочно се удря и държи дъното с нашия стандарт -
17.03.2011 20:26
така 99% от изработеното от "мързеливи, прости, неграмотни българи" отива в 1%- кликата, която не е българска!
цитирай
16. bojo12345 - Умишлено ли се подържа ниския стандарт /доходи/ и безработица?
17.03.2011 22:36
Поздрав за статията и размислите които предизвикваш. Подтиснатия , беден и гладен по-лесно ще го управляваш. Дай му от време на време по някоя друга троха и да се радва! Така няма да гледа ,че синдикати реално ги има само за протокола. Няма да обърне внимание ,че нито едно знаково дело не е завършило със строго наказание.
Тези дни ги приключиха дори с оправдателни присъди.Председателя на комисията против корупцията - Кушлев - е започнал работа като млад специалист в околийското МВР - Момчилград, но не като прост старшина ,а като оперативен работник от ДС. Колко "Гербери" са бивши ченгета и членове на БКП? /Ц.Цачева/.
Премиера - бодигард на бай Тошо и сол ташак на "Царя"...
Стига с експериментите на ДС! Само нова партия, която приеме закон като в Чехия: - бившите членове на БКП и нейните производни вън за 25 г./едно поколение/ време от властта - ще доведе до нормален живот в държавата!
Тогава доходите и стандартът ще станат като в другите европейски страни!
цитирай
17. aidasv - Животът в BG !?
17.03.2011 22:58
От аванс до заплата и така докато се върти земята!
цитирай
18. gwendoline - Преди доста време зададох въпрос към немския ми работодател,
17.03.2011 23:21
защо ми плаща 1/5 от това, което плаща за същата длъжност в Германия, на служител с по-ниско образование от моето, незнаещ друг език, освен родния? Отговорът беше - не можеш да работиш както един немец! Тц, не че му повярвах, но си рекох, че тая няма да я бъде... Всъщност е вярно, че освен да искаш, трябва и да можеш. Лошото е когато има разминаване, и в двете посоки.
цитирай
19. malkiatprintz - Равносметката отдавна съм си я н...
18.03.2011 02:34
Равносметката отдавна съм си я направил. Преди време работех в кол център, където случайно попаднах на договор, с който възложителят плащаше на фирмата по 3000 лв./месечно за всеки, който работи по неговите задачи, но заплатите си бяха нашенски, защото нямало пари, нищо, че началството пазаруваше джипове за семейството и фамилията.
цитирай
20. fireball - Номер 20 се е изказал неподготвен! ...
18.03.2011 07:39
Номер 20 се е изказал неподготвен! Просто не вярвайте на подобни шмекери! Минималната заплата е Европа е между 1000 и 1200 евро. И това е чисто без данъци и пр. Тези влогове звучат внушително, но като се погледне се падат по 2000 лв на човек. Което не е чак толкова много! И което показва друго - че са замразени едни пари, които българина няма къде да вложи в "успешната държава" на Апостолов!!! По-горе бе написано, че 89-та млад специалист е започвал със 160 лв. Сега започва с 300-400! Лесно може да се сметне, че сме трагично изостанали! Със сегашните пари, не можеш да купиш и половината от това, което си можел през 89-та. А това, че немския собственик дава по-малко пари е следствие на ниските заплати в България, умишлено поддържани в това състояние от крадливите политици и измислените и назначени бизнесмени! Така, ако работите по европейски проект, възнаграждението ви е в пъти по-ниско от това на колегите ви от другите страни в ЕС (нищо че вършите една и съща работа), защото ставката се определя спрямо заплатите в съответната страна!!!
цитирай
21. panazea - Скъпи мои , чудесни са ви коментарите !
18.03.2011 10:12
Прегръщам ви от сърце !
цитирай
22. tani4ka73 - за съжаление се получава порочен ...
18.03.2011 11:06
за съжаление се получава порочен кръг: с малките заплати в болници,държавна администрация и т.н.на работа остават само хора ,които са малоумни или просто си чакат пенсията на завет.Също и калинки-малинки без ценз и подобни.А това обрича оправянето на ситуацията.
цитирай
23. demonwind - 20. apostapostoloff
18.03.2011 11:16
Приказваш пълни глупости, колега! В Белгия един безработен непрокопсаник, който по цял ден проси пред някой магазин, обграден с песове (за които уж проси), получава от държавата (чисто) около 1200 евро. И с тези парички през лятото идва на море в Слънчев бряг, за да се напива като казак и да си чеше оная работа с евтини български разпоретини.
Един нелегално работещ черен (или бял, предимно поляк или нашенец) получава от 900 до 1500 евро (зависи къде работи).
А легално работещите получават от 1700 нагоре (чисто). Това, което е скъпо, са квартирите (и то благодарение на ЕС, чието разширяване напълни Брюксел с народ от всички краища на континента и този народ започна да получава европейски заплати). Но дори и при тези цени на квартирите, човек може да си позволи (без затруднения) да си купи много неща, за които в България може само да мечтае - като започнем от прилични дрехи и храна и стигнем до 50-60 инчовия LED, Blu-Ray устройството, личен лаптоп за всеки член от семейството и т.н. Тук влиза и задължителната почивка в Испания или на някое екзотично място (зависи от продължителността - местните предпочитат 10 дена например на Канарите или (за по-паралиите) Бали, аз и семейството ми предпочитаме 40 дена в Каталуния (Испания), в огромна къща с личен басейн, зеленчуци от градината на хазяйна и безброй чисти от мизерия плажове - и всичко това само за 50 евро на вечер).
След това вече следват хората, работещи на високи позиции в частни фирми и в институциите на ЕС. Там заплатите се движат в рамките на 10000 - 25000 евро на месец. А с тези пари определено може да се купи много... И да се почива на Мавриций или Аруба, но без в хотела да те чака наемен убиец и да ти пръсне мозъка.
Така че, когато пишеш, първо провери. И моите данни например са само за Белгия - знам, че страните от Скандинавия са в пъти по-добре...
цитирай
24. demonwind - 20. apostapostoloff
18.03.2011 11:27
А, и къде видя тази "сериозна недвижима собственост"? Може би изтърбушените панелки със спряно парно и топла вода заради борчлиите съседи? Или къщата извън града, която на теория струва (говоря за моята) половин милион евро, а на практика можеш да изкрънкаш най-много 5 бона от някой изпаднал ингилиз, като го напиеш с домашна скоросмъртница обаче преди това?
И тези 28 милиарда знаеш ли в колко банкови сметки са? И дали всички са в България? Аз ще ти кажа - от тези пари 99,99 % са мръсни пари, свалени от гърба на такива като теб и като мен, и родителите ни. Другото са просто кредити...
цитирай
25. demonwind - 27. apostapostoloff
18.03.2011 11:47
Хм, а защо ли всичките ми познати в Белгия получават ЧИСТО над 10000 евро на месец и притежават имоти в Белгия, в Испания, Мартиника и т.н.? И къде каза, че са най-ниските данъци? В България? Човече, имаш сериозно заболяване! Само в Германия ДДС-то на храните е 7 %. В България май беше 20 %, а? Отново простотии.
Още една велика глупост - "Който работи за заплата ВИНАГИ остава с празни ръце, защото НИКОЙ не плаща щедро на СЛУГИТЕ!" и продължението й, което изключва първото - "Тези, които опитваха да забогатеят по "втория" начин бяха убити." Това на руски му се вика "несуразные сказки".
Иначе българите са прости, да. Прости са, че си избират сами "умните глави", дето после им го вкарват четвъртит. И говоря в трето лице множествено число, защото аз от години не гласувам. Или поне не гласувам с българската изборна бюлетина. Тотофишът дава много повече шансове, отколкото поредния "месия", така че гласувам само с него.
И за кое викаш, че България е най-евтина? Аз ще ти кажа, за да покажа отново, че или си препил от снощи, или си поредния търтей, който суче от парите на данъкоплатците - евтини в България са НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ И КУРВИТЕ. Останалото е по-скъпо дори от Белгия! А като казахме недвижими имоти, май (ще се повторя) българинът е много богат - с къща за 5000 евро и панелка, за която би взел най-много 10 000. Вземи по-добре говори за природа, там поне няма да се излагаш, че и след всичките осирания през последните десетилетия пак сме по-богати на природни богатства от западняците. Ама природа се не яде, брато! Май се сещам кой е лузъра...
цитирай
26. senga1 - Глобили англииски работодател защото вземал повече от 15 % от печалбата във фирмата
18.03.2011 11:47
Чух за този случай от приятел, работещ в Англия. Явно хората са определили в Цивилизованите държави и това кой колко има право да получава от общата баница. При нас е пълна анархия и това не се следи. Частните работодатели сами си определят правилата и не дават възможност на работниците си да живеят нормално. А като си помислиш те са основната работна сила в една фирма. Интересно ми е ако няма кой да работи защото заплатите са ниски как ще се оправят работодателите. Дано скоро да измислят и да разрешат клонирането, че иначе им е спукана работата.
цитирай
27. mirachopi - apostapostoloff ти или си луд или си болен..
18.03.2011 12:05
demonwind за какво му влизаш на тоя изобщо в тона,човека или не е добре или търси с кого да се кара,без значение на каква тема.
цитирай
28. demonwind - 30. mirachopi
18.03.2011 12:29
Права си, комплексари много, ама защо да им уйдисваме на акъла - като е чистил кенефи 11 години в странство ясно, че сега ще си търси повод да избърше л*йната в някого, макар и виртуално ;)))
цитирай
29. fireball - Demonwind напълно те подкрепям!!! ...
18.03.2011 17:16
Demonwind напълно те подкрепям!!! Очевидно Апостолов е от платените агит-пропчовци, които искат да убедят, колко "еФтино и хуПаво" е у нас под грижите на Партията!! Вярно, трудно е навън, но поне знаеш за какво бачкаш...
А да допълня... евтина тук е и ракията менте!!!!
цитирай
30. demonwind - 32. fireball
18.03.2011 17:49
... и цигарите с троскот, дето ги продават циганите на пазара ;)))
цитирай
31. valsodar - Коя фирма дава по % от печалбата си, ...
18.03.2011 22:56
Коя фирма дава по % от печалбата си, че да се хвана и аз там? :))
цитирай
32. solinvictus - Приказваш пълни глупости, колега! ...
19.03.2011 00:14
demonwind написа:
Приказваш пълни глупости, колега! В Белгия един безработен непрокопсаник, който по цял ден проси пред някой магазин, обграден с песове (за които уж проси), получава от държавата (чисто) около 1200 евро.


Тея данни да не си ги взел от някоя пропагандан книжка от времето на "студената война" хахаха
в момента в испания има почти 5 милиона безработни след малко време ще свърши периода за тези като описания просяк който зимал по 1200 еврА и когато няма работа ще настъпи глад и ще почнат да се бият.
сега наглите каталунци ще приемат дискриминационни закони срещу неГОВОРЕЩИТЕ техния дериватен диалект.
Заплатите на една жена в един химически цех ,която работи по 10-11 часа на ден ,като изминава почти 70 км в трафик зима 800 евро като няма право на майчинство и градината на хлапито и струва само със закуска 350 евро
мъжОт и ако има късмет да работи ,щот ако не го е изфърлила на улицата зима 1000 евро в някоя работилница като шмергелист и е като роб ,само дет не е почнал да лае ...
Набалбочел се е с кредити до г*за ипотеки,кола,мебели,потребителски и ако е плащал преди на някоя пътна агенция без да се издъни .....тая година може да земе един пакет (пенсионерски) за бенидорм

За бенцин,такси,глоби,паркиране,смет,комунитариосите,пътни данъци,телефон,мобили ....няма да ти споменавам ХИЧ!

Баси и неграмотната лъжа!
цитирай
33. panazea - Момчета , не се горещете !
19.03.2011 10:49
Обобщенията водят до грешки .
Хайде сега като софистите да защитаваме две противоположни тези едновременно .
Благодаря , че ви има .
цитирай
34. solinvictus - пропагандната машина постоянно ...
19.03.2011 12:19
пропагандната машина постоянно внушава ,че българите са най зле ,най големи песимисти,най ....най ... но вижте "цивилизованите" как е там?- и се описва ена фалшива приказка ,естествено от платени олигофрени които имат съвсем други цели.
Тази картина която се описва е една миерда!

Българите били много зле ,пък испанците са много добре щот зимали 1200 евро та това е един наем на тристаен апартаменt в BCN.
Koлко пари трябва да взима едно младо семейство за да живее добре?
Ако работят и двамата сумата трябва да е между 3-4 000 евро а това е един БЛЯН една МАЯ -илюзия!

Най големи заплати зимат военните и полицаите ...ай
цитирай
35. анонимен - Е, тия от blog. bg надминаха себе си. ...
19.03.2011 12:52
Е, тия от blog.bg надминаха себе си... За 38 -те коментара в този пост до този момент ми изпратиха близо 200 съобщения в пощата! Хвала на таквиз българи...
цитирай
36. panazea - Сол , аз пиша за мен !
19.03.2011 12:57
Може и да има преуспели българи , но аз не съм от тях .
Всеки гледа от своята си камбанария.
Само знам , че в странство хората ме уважават , което не мога да кажа за България .
Според думите на премиера , аз съм боклук , нищо не умея , не съм квалифицирана и за нищо не ставам .
Има такава приказка на Андерсен : За нищо я не биваше .
Ето това ни внушават.
АЗ не казвам , колко са добре в Италия , където един инженер получава 800 евро и живее както може.
Цялата ми статия беше за България и как би могло това робство да се промени .
Робството на Световната банка и МВФ.
Повярвай , единственота което желая е достоен живот на младите в България.
Нашето се видя !
цитирай
37. panazea - Колобър , защо тази атака към теб?
19.03.2011 14:19
Не разбирам!
цитирай
38. cvetnica - Тони,
19.03.2011 15:13
сериозно си разбунила духовете, поздравявам те!
Не съм специалист във финансите, но май си права.
Дали ще се промени ситуацията, обаче? И защо винаги чакаме "месията"? По конституция имаме само едно гарантирано право - на избор! Защо не го упражним когато трябва? Мисля си, че от там започва решението на проблемите ни.
Благодаря ти!
цитирай
39. анонимен - Не разбирам! Идея си нямам атака ...
19.03.2011 15:59
panazea написа:
Не разбирам!

Идея си нямам атака ли е какво е, но за горенаписаното в последния ти коментар те подкрепям... Аз неквалифицирания берач на грозде в Испания тръгнах на 5и 40 на час, но още на закуската ми казаха че качват на 6 евро на час- защото работя наравно с тях...
цитирай
40. solinvictus - Не разбирам! Идея си нямам атака ...
19.03.2011 19:25
colobur написа:
panazea написа:
Не разбирам!

Идея си нямам атака ли е какво е, но за горенаписаното в последния ти коментар те подкрепям... Аз неквалифицирания берач на грозде в Испания тръгнах на 5и 40 на час, но още на закуската ми казаха че качват на 6 евро на час- защото работя наравно с тях...


Кои тях ?
-латиносите или моросите?

Панацея за всички и всичко няма?хехе
цитирай
41. анонимен - С испанците, с марокаин и хитано ...
19.03.2011 19:36
С испанците, с марокаин и хитано тези хора при които бях не работят:)
цитирай
42. demonwind - 36. solinvictus
19.03.2011 20:32
Умнико, не говоря за Испания, а за Белгия. Май не си чувал какво означава абревиатурата PIGS - Portugal, Italy, Greece, Spain - четирите държави, които сега плащат борчовете си и дърпат Съюза назад. И знаеш ли колко получава един безработен пияндур във Финландия? Ще ти кажа, че вчера случайно разбрах - 2500 евро на месец.
Това, че си се надънил в Испания, не означава ще трябва да слагаш всички под общ знаменател. И не знам дали апартамент в Барселона струва 1200 на месец, защото братовчед ми живее на двайсетина километра от там, в огромна къща с личен басейн, и плаща наем 700 евро на месец с таксите...
Не че Испания не е красива и топла, ама красота и топлина не се ядат. Ориентирай се на Север, да видия как живеят хората там, не вярвай на книжки...
А, и знаеш ли колко струва детската градина на малкия в Брюксел? 50 евро на месец, включително закуска и ОБИЛЕН обяд, който никое дете не може да изяде, като остатъците отиват за храна на бездомните пиянки...
цитирай
43. narayana777 - XXL
19.03.2011 23:36
sramno e ,4e nekadarnite komunisti i tehnite proizvodni partii dovedoha sobstvenata si strana do ne4uvana bednost,a naroda si do ikonomi4eski i moralen genocid.NO...GOSPOD VIJDA,IDE VIDLOV DEN ZA VSI4KI.VSJKO STRADANIE 6TE POLU4I IZKUPLENIE.
цитирай
44. esen - И аз
20.03.2011 23:21
поразсъждавах по въпроса в стих.
Поздрави!
цитирай
45. tzankostefanov - :)
22.03.2011 09:34
Много точно и ясно казано! браво, Панацея!
цитирай
46. senga1 - "Има нещо, което вие, неуд...
23.03.2011 09:31
"Има нещо, което вие, неудачниците, не можете и не искате да разберете. Бедни в България са невежите, простите, некадърните. Обикновено точно те са на заплата.

Който работи за заплата ВИНАГИ остава с празни ръце, защото НИКОЙ не плаща щедро на СЛУГИТЕ! Ниски са заплатите и у нас, ниски са и в западна Европа (само много големите специалисти получават там ЧИСТО над 1000 евро)."

Сега по този въпрос. Аз съм специалист, който си обича работата и работи в частна фирма. Първо не се смятам нито за проста, нито за необразована. Работя на компютър и понеже работата ми харесва обичам да чета и да се развивам. Заплатата ми е доста под 1000 лева. В целия град частните работодатели в тази област са си определили по споразумение колко да са най ниските и най високите заплати в бранша и не мърдат от това. Осигуровките се плащат долу горе на 1/2 от заплатите и само по това, което законът ги задължава.
1. Не може всички да правим частни фирми, защото трябва да си има хора за всичко. Ако всеки е частник няма да има кой да работи.
2. Моята заплата не е увеличавана от 14, 15 месеца, а аз за това време съм си повишила квалификацията доста и това е в полза на работодателя.
3. Тези споразумения между частниците и изобщо Българския манталитет е чорбаджийски от преди Освобождението - ако може да не платим, а да получим много, ако може без пари даже.
4. Моя работодател даже в момента е спрял да ни плаща осигуровките, с оправданието, че е криза, а и защото е затънал в дългове.
5. Описах една фирма, която се крепи на магия в момента и показва истинското положение в страната на още един куп фирми.
6. Нямам собствено жилище, гледам сама 1 дете и парите ми стигат само колкото да плащам сметките, наема и да не умрем от глад. - Вече съм над 40 годишна.
Питам ви има ли изобщо някакви правила на играта, кой определя и контролира закона как се изпълнява и къде е изобщо участието на държавата в тези правила.


цитирай
47. senga1 - понеже не ми стигна мястото :)
23.03.2011 09:49
Продължение:
Сега пример с моя близка, която работи в Америка от 13 години.
Започнала е с на най-ниското стъпало - миене на тоалетни.
После научава езика и се мести по специалността си, защото е инженер. Естествено заплатата и се вдига доста сериозно - от 500-600 на 1200 $ месечно. Имали са в началото доста трудности със съпруга си. Сега работи като работник в голяма фирма на едно и също място вече 11 години. Всяка година фирмата прави по 1, 2 атестации за повишаване на заплати и актуализиране на информацията си относно квалификацията на хората. Последната атестация, която мина скоро и увеличи заплатат с 4000 $ годишно.
Има вече собствено жилище в кооперация - изплатено. Кара голям джип. Обяснява нещата от своя гледна точка. Казва, че ако Американците бяха малко по-практични и по-умни, всички щяха да имат жилища. Там харчат доста по-безразборно от тук - например за готова храна, вместо да готвят и др. такива.
Аз просто споделям само частни наблюдения, а не говоря общо. Вие сами можете да сравните системите на работа и да си направите изводите.
Сега за невежите, простите и некадърните в България, смятам, че са от малцинствата и в момента държавата се грижи по-добре за тях отколкото за другите.
Като говорим за интелигенция, тя съзнателно беше принизявана и при социализма и при капитализма. При социализма учителите, певците, артистите и др. представители на интелигенцията, съзнателно бяха държани в бедност и уравниловка, защото могат да мислят и разбират нещата такива, каквито са. Сега пак е същото. Като се огледам наоколо, защото имам контакти с най-различни хора и богати и бедни виждам, че не най-интелигентните и най-умните са направили състояние. Като, че ли наличието на пари и печеленето им е обратно пропорционално на наличието на ум и интелигентност, с някой изключения.
В момента в България цари хаос и всеки се оправя както може. Освен това ние сме всеизвестни с факта, че не обичаме дисциплината и спазването на правилата. Така че не знам как ще се оправим и кога.
цитирай
48. demonwind - 52. senga1
23.03.2011 10:14
Много правилно си го казала. Аз точно това се опитвах да спомена, обаче има много "умни" глави, които се опитват да ме опровергаят. Наистина има хора, които в България печелят добре, но 90% от тях печелят от различни като цяло незаконни дейности - източване на еврофондове (поради което България полека-лека влиза в клуба на най-богатите на ЕС - нетните донори - но с гол задник), различни видове престъпност, измами (Господари на ефира дава много информация в тази насока) и др. Аз също съм се опитвал да направя един вид бизнес (посредством преводачески услуги) в България. От някъде 50 души, които ми се обадиха на обявата в Интернет, само трима искаха да им преведа по една страничка за 5 лева парчето. Останалите ми се обаждаха, за да търсят работа... Още пазя координатите им - за всеки случай, бих помогнал с удоволствие на тези хора. Накрая се свързах с едни уж сериозни хора, дето ми казаха, че "нямам проблеми, само да си дам печата на фирмата и да си направя още един печат с подписа ми, работя щяло да има". Да, тя и една позната си намери такива "клиенти", но сега името й е на първо място сред данъчните длъжници, окачени на таблото в администрацията на един столичен район. Дължи, доколкото помня, някъде към 3 милиона лева... А от цялата далавера си купи един джип, една къща из Родопите (където в момента се крие) и това е... Е, благодаря от такъв "бизнес". Предпочитам сигурността, ако въобще в този свят има някаква сигурност, в чужбина... И лягам и ставам с мисълта за Родината. Не за държавата.
цитирай
49. panazea - В България се печели от
23.03.2011 18:27
1. Дрога
2. Проституция
3. Пладнешки разбойничества
4. Източване на ДДС

Ако някой печели по честен начин , той е изключение !
Аз понеже не ставам за сводница , наркодилър и бандитка , си сърбам попарата .
Ъндерстенд !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6884660
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930