Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2023 12:13 - Китай осъзнава, че Русия ще бъде победена и реално започна обратен завой към нормалните държави
Автор: obses Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1084 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Шън Динли - учен в областта на международните отношения от Шанхай, заяви пред "Ройтерс", че Китай трябва да се включи в международните усилия за мир, защото Русия "със сигурност ще бъде победена". Китай отказва да осъди Москва за инвазията, която тя започна през февруари 2022 г., а преди месеци предложи свой мирен план, който обаче покриваше всички искания на диктатора Владимир Путин. Изглежда, че Пекин се сблъсква с някои трудни реалности сега, когато конфликтът се проточва. "Пекин се ориентира все повече към мирни усилия, но също така знае, че мирна инициатива, водена от Пекин, едва ли ще бъде приета от Запада на този етап", казва Юн Сун, директор на китайската програма в мозъчния тръст Stimson Center във Вашингтон.

Международните преговори, проведени в Джеда на 5 и 6 август, събраха 40 държави, включително България, за да обсъдят пътя на Украйна към мира. Въпреки че Китай отказа да се присъедини към подобна среща на върха в Копенхаген през юни, специалният пратеник по евразийските въпроси Ли Хуей представляваше Пекин на разговорите в Джеда. Русия не беше поканена да участва. Последната стъпка на Пекин на световната дипломатическа сцена идва в момент, когато президентът Си Дзинпин се бори с множество вътрешни проблеми, включително необяснимата смяна на Цин Ган като външен министър миналия месец, внезапната смяна на висшия команден състав на ракетните сили на Народната освободителна армия и задълбочаващите се проблеми на втората по големина икономика в света.


Възможните ходове на Пекин

Анализаторът Шън Динли казва, че Китай сега трябва да търси международно сътрудничество, като същевременно не ускорява срива в Русия. "Можем да изложим различни мнения, както и да направим някои предложения за съвместно насърчаване на ранното и правилно политическо уреждане на проблемите, които виждаме", казва той.
Макар че ходът на Китай е добър за имиджа на страната, базираният в Сингапур анализатор Ли Минцзян заяви, че Пекин ще се стреми да прецизира позициите си. Китай иска да разбере по-добре позициите на другите и "вероятно също така се опитва да изследва пространството на собствената си адаптивност, собствената си маневреност", казва Ли, доцент по международни отношения в Училището за международни изследвания "С. Раджаратнам". Financial Times съобщи, че съюзниците на Украйна са приветствали стъпката на Китай, разглеждайки я като отклонение от интересите на Москва и насочване към тези на Киев. Неназован европейски служител казва пред изданието, че Китай "активно е участвал" във форума и е "положително настроен" към поредната подобна среща. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви пред "Интерфакс", че присъствието на Ли Хуей в Джеда е "историческа победа".

image



Гласувай:
10



1. zax - Този герб какво означава. И на какво ...
07.08.2023 20:07
Този герб какво означава. И на какво прилича.

Какво е мнението по тази статия: https://radostinalassa/novini/2023/08/07/zelenski-zabyrkan-v-kanala-za-choveshki-organi-ot-ukraina-za.1878306

.... След "radostinalassa" добави ".bg"
цитирай
2. obses - 1. zax
08.08.2023 12:37
В Интернет има обяснения какво символизира "този герб", а колкото до другото: с въпросната не бих си губил времето да й чета пълните глупости, та особено пък да ги коментирам!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: obses
Категория: Лични дневници
Прочетен: 514165
Постинги: 324
Коментари: 914
Гласове: 1697
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930