Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 16:21 - Докога
Автор: panazea Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5162 Коментари: 32 Гласове:
22

Последна промяна: 14.12.2009 16:24


Аз вече нямам проблеми с образователната система . Единият син завърши Автоматика в ТУ,някога се наричаше ВМЕИ”В.И.Ленин”. Малкият син е четвърти курс Романски езици в СУ”Климент Охридски”.

            Но ми е жал за хилядите ученици и техните родители , които тепърва се сблъскват с проблема.

            Аз имах навика да чета учебниците на моите синове . Тенденцията беше :все по-дебели учебници , по-цветни и по-зле написани. Не че моите учебници бяха прекрасни , но със всяка измината година учебниците ставаха все по-неразбираеми . Те са написани с тежък стил , високопарно, с много чуждици . Целта е да покаже колко е велик авторът и колко нищожни читателите му! Авторът изобщо не се интересува деца 5-6 клас какво ще разберат от неговите писания и неговите „велики”мисли. Това не е Айзък Азимов , който се опитваше да представи на достъпен език за широката публика , достиженията на съвременната наука.

Една лъжа си остава лъжа независимо дали е написана с офсетов печат  под красива цветна илюстрация .

            Отворете физиката-уроците са кратки и неясни. Историята е образец на свободно съчинение. Една и съща лъжа се преписва и мултиплицира години наред.

Българският език-скука!

            Горките дечица !

            Учи малкият ми син урок по география , а големият вика: Стига си зубрил,вложи малко мисъл.

Ама какъв смисъл може да се вложи при ученето на имената на растения и животни –нечути и невидени! То си е зубрене на чужди думи:велвичия,хелвея,ламантина,каатинга,араукария,мате,кебрачо.Това не са добре известните окапи и сурикат.

            Един ден видях отчаяния поглед на моя син. Беше отворил учебника по история и се опитваше да зазубри чужди мисли. Аз понеже съм по бързите решения взех един молив ,чета и задрасквам ненужното и викам: Това може да не го четеш.

От три страници урок останаха 3 изречения , защото историята е факти ,личности и събития , а не словоизлияния и хипотези.

            Колко пъти съм си прехапвала езика , да не кажа на децата , че това което учат е лъжа.

Ако им кажа истината ,утре те ще влезнат в конфронтация с учителя и последствията за тях са ясни.Имам няколко такива случая.

            Колко пъти ми е било мъчно , че зубрят никому ненужни неща и си пълнят мозъчетата , а хубавите ценностни неща остават невидяни.

            И като си помисля какъв голям обем от информация трябваше да смеля , за да стигна до зрънцето истина! И колко тъпи стихотворения трябваше да наблъскам в моята главица , а хубавите бяха забравени!

            Докога , Господи?

Ще ни управляват невежи и бедни духом?

Ще пишат учебни планове и учебници за децата ни!

Докога ще се извършва това насилие над свободния човешки дух?

 




Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lotos16 - Същите въпроси си задавам и аз.
14.12.2009 16:41
По математика - много често неадекватни условия на задачите. Спомням си как синът ми отчаяно захвърли листа, на който решаваше трудна задача по математика. Вземам, проверявам - решението е правилно, получава се, че една бира струва 30 ст. Пък детето ми вика, ти бира за 30 ст. къде си виждала? Ами, имаше, мойто момче, преди 20-30 години, тя и задачата сигурно е на толкова.
А сега по литература учат, че в Дебеляновото "Да се завърнеш в бащината къща" е вложената притчата за блудния син. Какъв полет на литературната мисъл... Нямам думи!!!
цитирай
2. kass - panazea
14.12.2009 16:43
Докато всички не спрем децата си от училище и не изискваме незабавна промяна на учебната програма. ВСИЧКИ, panazea, ВСИЧКИ ДО ЕДИН...
цитирай
3. pegas08 - Докога ли? Пан, позволи ми да ти кажа!
14.12.2009 16:43
Скромно мнение, на скромен човек, потърпевш, тухла в стената.
Въпросът не е само микро. Той е и макро.
По- точно , смесица от двете.
Да избегна ненужните словоблудства. Защо?
Имам си Хегел!
"Всичко действително е разумно и всичко разумно е действително."
Това е максимална абстракция, достъпна дори и за малкия ми мозък.
Един мой гуру ми казваше:"Прост народ, слаба държава."
Дали беше чел Хегел...едва ли?
Заключавам.
Тук може да си мишкуваме до утре сутринта, както и ще стане. Постингът отива на първа, браво!
И толкоз!
Печалната истина е следната:
Паралиите в чужбина, а тук всеки се оправя поединично!
А на самите потърпевши, учениците - хич, ама хич не им и пука, вервайте ми!
Не че са тъпи или зли по рождение. Те не знаят кое е добро и кое лошо!
Те са толкова бедни, че реално няма да видят света, какъвто е Ще се тровят с Мрежата до живот, обречени на "учено" невежество!
Бедни учители, бедни ученици, това е!
Останалото - празни приказки!
Да живее свободата!
цитирай
4. pegas08 - Кас, браво бе душко!
14.12.2009 16:44
Пускай Пинк Флойд!
цитирай
5. panazea - Скъпо Лотосче,
14.12.2009 16:48
Има толкова хубави неща , но за тях няма време да се четат , така децата ни израстват обременени с ненужна информация и непълноти. защото до си информиран , не означава да си формиран . Едното е повърхностно , а другото задълбочено изучаване.
Важен е фундаментът , основата , а не декорацията ! Благодаря за коментара!
цитирай
6. panazea - Кас,
14.12.2009 16:52
Какво ни пречи да го направим !
Честно казано , аз съм благодарна , че моите синове имаха добри учители , иначе с тези учебни планове щяха да си останат боси! Поздрав!
цитирай
7. kass - panazea
14.12.2009 16:57
На мен лично проблемът още не ми опрял до задника, синът ми е първи клас и пише ченгелчета, след обед ходи на занималня и ако не си е написал домашните търся отговорност на учителката, защо не го е изисквала от него, но в случай на протест ще го подкрепя, ако такъв няма до времето в което се окажа в тази безисходица ще вложа цялото си бунтарство срещу системата...
цитирай
8. panazea - Благодаря , Пегасе !
14.12.2009 16:57
Ти разбра за какво иде реч ! Слава богу има и добри учители и добри ученици ! Но трябва да се плува срещу мътния поток на посредствеността . А това е много трудно ! За какво е телевизията? Нима не могат да се правят образователни филмчета? Аз на времето учех за Африка по филма на Гжимек " Серенгети не бива да загине" .
За какво е интернет? Нима не могат да се правят видео игри от история на българия или география ? Защо трябва да са върколаци и не знам какви си лаци. Сега децата са информирани. Достатъчно е да се впрегне потенциала на нацията за образоване на младото поколение. Мен баща ми ме е учил на стиховете на Ботев .
цитирай
9. panazea - Кас , повярвай ми ,
14.12.2009 17:01
Трябва винаги да си до сина си. Децата не могат да се справят сами . И не защото не им се учи! Недостъпно е ! Пълно е с латински и гръцки термини , които обикновено не се използват в ежедневието. Първото нещо му купи " Речник на чуждите думи в Българския език ".
цитирай
10. kapricia - :о)))
14.12.2009 17:29
Айнщайн е казал, че една теория не струва нищо, ако не можеш да я обясниш така, че и баба ти да я разбере. В този ред на мисли смея да предполагам, че колкото по-високопарни думи използват авторите на учебници, толкова по-зле говори това за тяхната собствена култура и образование. Номерът не е да вържеш езика на ученика на фльонга, а да го накараш да проумее това, което чете. Обаче нашите учЕни са на друго мнение. И много държат на това, че те и само те, единствено те са прави.
цитирай
11. mileidi46 - I taka,do kraq...na sveta!
14.12.2009 17:30
Ni6to ve4e ne me u4udva...samo se qdosvam po-ve4e...
цитирай
12. panazea - kapricia,
14.12.2009 17:34
20 години чакам да се промени към по-добро! било , каквото било! Ама не!
Вярваш ли ми , че ми е по-лесно да чета учебници на английски и италиански , отколкото на български. Нашите са нечетаеми! И на мен вече ми омръзна да разгадавам мисълта на автора! А пък на децата!!!
цитирай
13. panazea - mileidi46,
14.12.2009 17:35
Ще намерим изход ! Последните статии синът си вадеше на руски , защото бяха по-добре и пълно написани ! Даже и в нета сме много зле!
цитирай
14. gkowachew - И все пак трябва да се каже и нещо конкретно.
14.12.2009 18:36
Знам, че България имаше най-добрите системи за образование и здравеопазване. Признаха го дори т.н. американски консултанти Р. Ран и Р. Ът.За сведение в Англия в момента се организира поликлинична помощ,а този вид помощ беше най-добре организирана в България...Тези, които се възмущавате от системата на днешното образование-не си го шепнете само по постингите...
цитирай
15. veninski - "Докога, Господи?Ще ни ...
14.12.2009 20:08
"Докога , Господи?
Ще ни управляват невежи и бедни духом?
Ще пишат учебни планове и учебници за децата ни!"


Знаеш ли от колко години си задавам тези въпроси.

Иначе си мисля, че проблемите ти с образователната система въобще не са свършили... Ами внуците? Казват, че са по-мили от децата... Не знам, надявам се и аз скоро да разбера.

Поздрави от Родопите!
цитирай
16. queerfish - Ооооох Пан! Болна тема!
14.12.2009 21:12
Милите деца. Учителите влизат в час и казват: "Прочетете си урока и решете задачите след него" и отиват да пият кафе. На мен учителката ми по математика изписваше по пет дъски за да си предаде урока. Учебниците сега наистина са написани на патагонски, от 4-ти клас нататък и аз срещам сериозни затруднения на моменти. Имат по 100 000 помагала за един предмет. Синът ми беше паднал от трамвая заради тежината на раницата си /това не е шега/. Милите и след целия този микс от глупости, те остават неграмотни. Чудесно е, че подканяш родителите да стоят зад децата си и да им помагат. Аз често съм казвала на синът си, че трябва сам да се справя с трудностите в училище, както аз съм се справяла. Трябваше ми време да разбера, че времената са други и той наистина има НУЖДА от помощ. Дано този постинг да го прочетат повече родители, за да разбират децата си и да им помагат. Дано и по някакъв начин авторите на учебници го прочетат. Един професор ми беше казал: "Най-великото нещо е да можеш от висините на твоето знание да можеш да се ПРИНИЗИШ на нивото на още незрящия и да го поведеш за ръка". Поздрави за постинга! Приятна вечер!
цитирай
17. nicodima - Проблемът е в системата, която учи децата на мълчание и подчинение!
15.12.2009 07:50
Вчера разговарях с една моя позната, която преподава тук и навън. Тя ми каза: "Тукашните деца мълчат. Мълчат като знаят, мълчат като не знаят. Ролята на учителя е да ги научи. Аз като не знам за нещо питам. Всеки ученик е уникат, личност, която знае по-малко от нас- възрастните. На Запад се получава диалог между ученик и учител. Тук не става. Никой няма интерес децата да мислят. ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТ И МЪЛЧАТ. Мисленето в България е вредно за управляващите. Мисленето убива тези които мислят."
Аз съм отдавна на същото мнение. Аз не съм "паралия", както се изрази един блогър, но ако съм здрава и жива, също ще изнеса детето си на Запад. За да остане личност! Тук шансът да го смачкат е 100%.
цитирай
18. panazea - gkowachew ,
15.12.2009 15:07
Системата ни беше натоварена и копираше руската система. Ние учехме в гимназията това , което на Запад се учи в университетите!
Каква полза , че детето ще усвои определен обем от знания, като го принуждаваха да не мисли със собствената си глава . В самата ПЕДАГОГИКА пишеше:" Целта на педагогиката е да създаде нов тип социалистически човек,който да работи за развитието на Социалистическото отечество"!
Т. е. детето трябва много да слушка и много да амка и да няма собствено мислене!
Аз на това му викам "Създаване на зомби" .
Само човек , който не мисли е склонен да изпълнява безприкословно разпоредбите на висшестоящите!
Слава богу , че въпреки депресивната система се създадоха ЧОВЕЦИ . Поздрав !
Моят замисъл е по-дълбок ! Не дали нашето образование е равно на Западното , а с какво то помага за създаването на Човеци! Поздрав!
цитирай
19. panazea - veninski ,
15.12.2009 15:10
Господ е велик! Той ще ни покаже правилния път !
Все пак исках за пръв път да изкажа моето недоволство от депресивната система , в която живеех и която продължава!
Знаеш ли , пред децата не смеех , за да не ги направя бунтари!
цитирай
20. panazea - queerfish,
15.12.2009 15:12
Благодаря , мила!
На твоя син гледай да му намалиш тежестите , които мъкне ! Моят има вече изкривяване на гръбнака от тежките учебници . А пък те в училище изобщо не са нужни. Само тетрадки им трябват! Поздрав , мила!
цитирай
21. panazea - Благодаря ,nicodima,
15.12.2009 15:21
Слава Богу , че има добри учители , които учат децата ни , ВЪПРЕКИ системата . Тук под система разбирам целия репресивен апарат , ангажиран да подтиска естествените наклонности у децата , пречи на нормалното им развитие. В стрес са и деца , и родители!
Как ще коментирате факта , че мили и умни деца имат ТИКОВЕ? Това означава , че бремето , което носят е голямо и психиката им не издържа! Лично аз бих предпочела едно весело и щастливо дете , отколкото изморено и стресирано. Има толкова години пред него , защо трябва да бърза? Тук говоря само за тези деца , които са любознателни и искат да постигат успехи !
За тези , които бягат от училище , не искам да говоря!
цитирай
22. hikari - няма нищо лошо родителите да отделят повече време за занимания с детето си
15.12.2009 15:38
това е единственото време, което жизнено им е дадено за да присъстват в живота му. Когато детето порасне то изобщо не може да принадлежи на близките си. и не бива. така че, Каас бъди щастлива от възможността лично да се занимаваш със сина си, това е единственото време заедно. а имаш шанса да подпомогнеш изграждането му като личност.
Изобщо не вярвам в способността на образователната ни система да се оправи скоро и го казвам като човек, който познава нещата отвътре. Предстои дълбока промяна, която засяга не само българското образование - все по сериозното използване на възможностите на дистанционното обучение. Архаичните учебници и архаично мислещите учители ще отпаднат постепенно. Нови умения, свързани с подбора на информация ще бъдат развивани от най-ранна възраст. Ученето ще стане истинско приключение и за децата и за родителите. В същото време светът ще продължи да се разделя на общество на знаещите и общество на невежите. Социалните разлики ще се изострят и без специални механизми и програми за продължаващо обучение през целия живот ще има твърде много сътресения за незнаещите. Навлизаме в нова ера и не се ли облечем в доспехите на знанието никой няма да ни е крив че сме паднали зад борда. И това е факт, който родителите трябва да осъзнаят и да поемат лична отговорност а не да разчитат на училището или на един кош пари. Пътечката, по която трябва да се мине се нарича обич и е доста стръмна. Без духовно водачество, няма как да стане....
цитирай
23. panazea - Ех ,hikari ,
15.12.2009 16:26
как хубаво го написа ! Аз нямам какво да кажа освен благодаря !
А синовете , макар и големи , продължават да се учат от примера на тези , които правят нещо значително!
Една от преподавателките на сина ми, сега преподава френски на децата в Мадагаскар и показва колко са любознателни тези деца , въпреки че нямат учебници , електричество , интернет .
25 годишната преподавателка по Хинди е направила хубав филм за Индия.
цитирай
24. swanlake - Ние също учехме не по-малко безумни ...
15.12.2009 17:16
Ние също учехме не по-малко безумни неща.
Но нашите родители никога не са ни казвале,че можем да не си учим уроците,защото учебниците са тъпи. Или История на комунизма и Основи на БКП не е било промиване на мозъци? Или задачите с басейни са били по-малко трудни? И аз едва ли помня и половината от безмислиците,които 11 или 12 години съм учила. Естествено,че всяка нова политическа система има отражение и върху образованието.Да си учиш уроците обаче учи и на дисциплина,без която после не може. всяко поколение си има път на развитие-нека му дадем възможност да се пребори с предизвикателствата вместо от силна родителска обич да му налагаме собствените си възгледи! И аз мисля,че моето поколение е живяло много по-добре,но 18 годишната ми дъщеря не мисли така.
цитирай
25. panazea - swanlake,
15.12.2009 17:33
Интересно разискване предлагаш !
Дано новото поколение намери сили за да се справи с живота!
Аз мисля , че той стана много суров!
цитирай
26. swanlake - Знам-дълго се колебах дали да пусна ...
15.12.2009 18:32
Знам-дълго се колебах дали да пусна коментара си. Но нали всички сме за гласността...Ако се замислиш обаче живота никога не е бил лесен. Ако едно е било добре,друго е било зле и така.
цитирай
27. sestra - panazea,
15.12.2009 20:58
не бих могла да го кажа по-точно от swanlake. Днес имах подобен разговор с ученичка в час. Тя каза съвсем честно и открито, че "моето умрело рисуване" за нищо няма да и послужи, както и още куп набързо нахвърляни вкупом знания по други предмети. Казах,култура е това, знания за художници, за стилове, как да си харесваш произведения на изкуството. Не ми трябва култура, рече тя, милата." Ще родиш дете и как ще му обясниш защо трябва да ходи на училище", тя отговори, че ще му каже, че не му трябвало образование. Казах и "ежедневните занимания в училище ви учат на качества, които ще са ви нужни за всеки вид работа". Това те няма как да го разберат, наистина, то им предстои. А са бунтарчета половината и то, за каузата на необразоваността. Също днес ми попадна един материал за американските училища. Там няма и помен от разпасаност, защото има твърди и постоянни правила, които се спазват безпрекословно без значение детето чие е. Прави се заради децата, за тяхното здраве и добро образование. Кому е нужно въобще това постоянно преливане от пусто в празно, когато прости и ясни неща не се приемат априори, без обсъждане. Ние ли ще измисляме тепърва правилата в образователната система? Малко рязко се получи май, прости ми, panazea, мисля, че си права и не си. :)))
цитирай
28. анонимен - Rado
15.12.2009 23:56
Последните две дами са дяволски прави!
цитирай
29. zaw12929 - Има синове, има и внуци и по нататък. ...
16.12.2009 13:38
Има синове, има и внуци и по нататък....
цитирай
30. panazea - Къде го чукаш , къде се пука !
16.12.2009 16:45
Аз имах предвид нещо по-различно ! Тук не обсъждах разюзданото поведение на някои ученици !
Вие имате опит с тях и ви е трудно ! Аз съм една дилетантка .
цитирай
31. panazea - zaw12929 ,
16.12.2009 16:46
Да са живи и здрави ! Ще си намерят пътя !
цитирай
32. анонимен - ti si kyha lejka...
02.01.2010 18:31
kakvato majkata, takiva i decata...prosta selqnka.;-)))P
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6840751
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031