Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2022 22:45 - Бъди добър, за да познаеш себе си
Автор: marlena Категория: Изкуство   
Прочетен: 1876 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 14.07.2022 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тадей Витовнишки ( 1914- 2003)
Портрет- худ. Марлена Юрукова

image

" Не давай вътрешния си мир за нищо на света." Исаак  Сирин  

Напътствия на стареца Тадей Витовнишки (1914-2003)  

1. Смирение  

Човекът изглежда на вид здрав, а всъщност е тежко болен. Нещо му пречи и му тежи. Как да се помогне на такъв човек? Да се смири- и физически, и психически. В смирение човек си отпуска нервната система. Тогава всичко е леко. Неволите не му влияят. Знае, че трябва да е така и се смирява. А ако човек много иска нещо,  сам себе си измъчва. Каквото и да се случи, нищо не е без допущение на Господ. Човек винаги е свързан не само с околните, с които живее, но и с целия свят.  

2. Един е Изворът на живота

Животът е един и един е неговият извор, който оживява и пази всичко. Как да се смири човек? Да се покори на Божията воля, както го е поставил Бог, както му е дал живота, да бъде благодарен на Бог за всичко. Иначе ако човек иска да постигне нещо много , сам себе си мъчи. Трябва да се труди, да не е ленив, защото себе си ще мъчи с леността. Да се труди съвестно, благородно и да не вреди на нищо около себе си и на самия себе си. Да не иска нищо и да приема всичко като от Божиите ръце. Всичко, което става с него, значи такъв е бил Божият промисъл за него и следва да се покори. Като се смири- ето му спасението.

  3. С Божията воля всичко е възможно  

Когато човек се обърне към Бога от сърце, това е велика енергия, която може да задвижи всичко, което съществува. Може да спре слънцето, чудо може да извърши. Това е невероятно. Бог е навсякъде. И когато човек е напълно свързан с Източника на живота, каквото пожелае, ще стане. Вижте децата колко са простодушни! Те не знаят, не разсъждават, каквото им кажеш- става. Те вярват и става по вярата им. 

  4. Децата. По-близо ли са до Бога децата?

Те всичко, което виждат, го обичат. Особено ако някоя душа е благородна, мирна, тиха, децата усещат това и тичат към този човек. И да не е роднина, той го привлича. Детето бяга към него с отворени обятия като към роднина. Детето познава смирената и кротко душа. Това означава, че божествените свойства въздействат чрез този човек. Заради смирението и кротостта на душата му. Когато детето види такава душа и никога през живота си да не я е виждало, търчи към нея. Бяга към Господа. Ако човешкият род дойде на себе си и се смири, вероятно би имало велика Божия енергия върху човешкия род. Тогава би имало друга умно- мисловна ситуация в света.

  5. Хората са свързани помежду си с енергия  

Хората прекалено много се грижат за материалното.Това закрива доброто, което е в тях. Бог е живот и енергия, които дава на всяка твар. Животът е навсякъде. Човешкият род е невероятно свързан помежду си. Свързани сме помежду си чрез енергия. Но хората не могат да забележат това, не могат да го схванат. Не могат да схванат, че животът им е у ближните. В тези, които виждаме , е нашият живот и не можем един без друг.  

6. Каквито са ни мислите, такъв е и животът ни.

  Никой не ни е виновен. Животът се проявява чрез мислите. Ако някой има добри мисли, добри желания- ето ти добро за нас. Ако мислите ни са мирни и тихи и животът ни ще е мирен и тих.  

7. Гняв

  Гневим се или когато не се изпълняват желанията ни , или когато се поставяме над другите . Ако престанем да се отнасяме към другите като съдии и престанем да се обиждаме, нама и да се гневим. Същото е и когато нямаме мир в себе си. Неспокойните ни мисли предизвикват неспокойствие у хората, с които общуваме. Трябва да се научим да владеем мислите си, да внасяме ред в тях. Ако сме мирни, тихи и кротки, мислите ни ще влияят благотворно не само на нервната  система- наша и хорска-, но и на животинския и растителния свят. Всички очакват нашето внимание.

 8. Тъга и депресия

  Човек  обременява себе си с непотребни мисли. Той може да мисли и нещо добро, но да направи нещо добро без Бога не може. Нещо добро може да направим само с Божията енергия, защото само Бог е благ. От него изхожда всичко добро и милосърдно. Слава на Бога, че присъства навсякъде и помага на всички- и на слаби,  и на силни. Всички имат нужда от помощ- и слабите, и силните.

  Въпрос към стареца: Когато на Вас ви е тъжно, какво правите?

Много не се безпокоя какво ще стане с мен- какво ще бъде, как ще бъде, ако много мисля, няма да имам мир. Бог се грижи. Каквато е Божията воля, така и ще бъде. Когато се доверяваме на волята Господна, няма за какво да мислим. Със своите мисли сами нищо не можем да сторим. Ако имаш добри мисли,   ще имаш мир. Ако започнеш да мислиш, ще стане това, ще стане отова, сам си разваляш настроението. За какво ти е това? Достатъчни са ежедневните ни трудности. Колкото и да е здрав човек, все ще има някакъв недостатък. Никой човек не е съвършен. Само с Бог можем да бъдем съвършени. 

Негативните мисли стават особено опасни, ако не се изкоренят веднага и станат навик и се спуснат в сърцето и се смесят с чувствата. От този хаос от лоши мисли и чувста при участие на волята се ражда и грехът.

  9. Молитвата

Без Бог не можем , защото той е любов. Целият е любов. Когато се обърнем към Него от сърце, веднага получаваме помощ. Как да се обръщаме към Бог?
Трябва да се упражняваме. Молитвата е важна. Когато повтаряме молитвата, тя става навик и като повтаряме словата, след време се появява и чувството, за което говорят светите отци, които също са творили молитва. Когато постоянно повтаряме нещо, то става част от нашата природа. Същото е и с молитвата. Много са получили безплатната благодат. Всички, които се обръщат от сърце към Господ, след време придобиват "самодвижна" молитва. От това чувстват такава радост и мир, които не са от този свят. Мирът и радостта, които получаваш, след време губиш. И пак се молиш. Благодатната молитва е неописуема радост . 

Какви да са молитвите ни?

Светите отци казват, че всеки трябва постоянно да се упражнява в Иисусовата молитва. Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме.
Ако се упражняваме в нея всеки ден, от само себе си ще почувстваме Божията благодат. Когато тя стане навик и започне да се изпълнява сама без твоята воля и желание, това е невероятна Божествена сила. И усещаш мир и радост. Неизказана радост и сам се чудиш какво е това. Всичко ти е мило. Всичко е добро . Каквото и да погледнеш, всичко е свято. До каквото и да се докоснеш, всичко е свято. Това е Божествената благодат, която  се дава на човека. Тя не зависи нито от нашата воля, нито от нашите желания. Молитвата се движи сама от себе си като някакъв мотор. И човек има неизказана радост. Радва се човек каквото и да види. Затова Серафим Саровски е казвал на всекиго " Радост моя!" . Като е имал Божествената благодат, във всяка душа е виждал Божествената сила независимо дали е на дете или на старец. За него това е била Божествена енергия и невероятна радост.

Цитат:

"Когато се молим, трябва да е от сърце, защото Господ е Господ на сърцето. Той е център на живота на всяко живо същество. Бог движи живота и не трябва да Го търсим на друго място. Той е тук и очаква да Го приемем и да Му вярваме. Малко вяра имаме в Господа и малко доверие. Ако се доверявахме на Него, дори колкото на приятеля си, когато го молим да направи нещо за нас, ако само толкова Му се доверявахме, не бихме страдали толкова в нашата държава. Мисленият хаос в нас и в нашата държава идва от мислите ни. Ние сме тези, които създават дисхармонията и ако нашите политици бяха единомишленици, положението нямаше да е такова. Не осъзнаваме, че в нас е Божествената енергия, Божественият живот е в нас. Всеки отделен човек като носител на тази енергия, когато се обедини с останалите, създава огромна сила, и неприятелят бяга от него, защото при това има хармония, а иначе – дисхармония. Ако политиците ни се обединят, не бихме имали неприятели, на враговете тогава не биха им помогнали нито оръжие, нито армия – нищо."   Старец Тадей Витовнишки

10. Покаянието
Цитат:


"Покаянието е промяна на живота, обръщане към абсолютното добро, отказ от всичко лошо. То е слабо и сред вярващите и затова страдаме. Ако народът се покаеше, нямаше да преживява сегашното страдание, защото ние сами със своите мисли и желания усложняваме живота си. Аз не знаех това преди, но сега виждам, че съм виновен за всичко! По-рано се удивявах защо светиите са се смятали за най-лоши от всички човеци."



11. Разлика между младостта и старостта

  Няма голяма разлика. В старостта човек може да е млад, а в младостта- стар. Велико утешение за човека е да общува с човек в добро разположение. Имаме способността да познаваме в какво разположение на духа е човек.  Трябва ли да се избягват хора в лошо разположение? Не трябва да участваме в злото. Трябва да помагаме на хората да се избавят от неприятностите. Нужни са много думи , за да се освободи човек от негативните мисли. Идват много хора да му помогнат, но човек остава в лошо настроение. Но като дойде някое дете и го прегърне, той се утешава. От детето идва утешението. Децата не правят разлика- за тях всички хора са добри. И човекът получава благодат, защото детето е пълно с благодат. Дойде детето и да не го познава, прегърне го и човекът се озарява от детската благодат и се освобождава от депресията. Това е велика помощ. Детето го е изцелило.

  Какво е депресията?
Комбинация от мисли. Човек мисли едно, второ, трето, но нищо от това не става. Само си разваля настроението и мисли, че някой му го е развалил.  Отиваш при роднините си, при близките си, а сам си неразположен и разваляш и тяхното настроение, запалваш им къщата. Отиваш при приятели и там им разваляш настроението. Мислите се излъчват. Човек прихваща мислите, които ти носиш. Никакво настроение, никакъв мир, никакво утешение.   Как да се освободим от лошото настроение? По-добре е да пеем, отколкото да се оплаквам. Който пее, зло не мисли.  

12. Какви трябва да са отношенията между мъжете и жените в духовния живот?
  Трябва да се знае, че всички сме призвани да бъдем святи. Няма душа, която е била родена, да не е свята. Не трябва да правим нищо, което не е по правилата на доброто. Всички са святи- и малки и големи, всички са част от живота и имат Божествена енергия. Животът е Божествената енергия, придобита от Господ. От Бог всичко е добро. И ангелите и всички хора черпят енергия от Източника на живота. Животът е един. Бог е подателят на живота.

13. Чрез Божествената енергия живеем

  Въпрос: Божествената енергия сигурно е по- близо когато дойдем в църквата или още по- близо е тя на Света гора?

Тя е постоянно с нас, човече! Постоянно е с нас. Чрез Божествената енергия ние живеем. Нямаме собствен живот. Животът ни е дарен. Животът се дарява.

  14. В какво време живеем сега?

Всичко зависи от нашите мисли и желания. Сами създаваме хармония или дисхармония в себе си, семейството и обществото. Много зависи от нашето умствено- мисловно разположение.
Какви смирени души имат кротките и простодушни хора! Каква доброта излъчват! Сияят с невероятната си доброта.  

15. Приближава ли се краят на света?

  Краят на света постоянно се приближава. Как ще ни доведе Господ до края му ще видим как Той ще устрои това.  

16. Можем ли да общуваме с близките си покойници?

  Всеки път когато помислим за тях, става връзка. Когато се молим за упокой на душите им, става връзка. С тези, които са мирни и тихи по дух, става  връзка и на сън. Можем да разговаряме с тях. Питаш нещо , може и да ти отговори. Защото ние сме свързани с умно- мисловния свят. Не само с материалния, но и с духовния свят сме свързани. С духовния сме повече свързани, отколкото с материалния. Тази връзка е много по- прецизна от телефонната връзка. Като пожелаеш и помислиш, веднага се свързваш. Ако има смирение и кротост, става връзката. Когато много желаеш нещо и се молиш на Бога за някого, той придобива много в духовния свят, получава енергия. Защото ти полагаш живота си за този, за когото мислиш. Желаеш му добро. Така му пращаш енергия- Божествената енергия, с които сме свързани. Ние много силно сме свързани помежду си с Божествената енергия, но малко мислим за това. Малко внимание обръщаме. Когато обърнем внимание, ще видим, че сме си близки един на друг. Не сме далечни.

17. За какво можем да молим покойниците?

Те чакат от нас помощ. Те са преминали във вечността и за себе си нищо не могат да направят. Може да се молят, но нещо друго те не могат да направят. Можели са да направят, докато са били в тяло. Когато дойде краят на живота, губят право да се молят за себе си. Нямат право да се молят за себе си, защото времето за покаяние е изтекло. За покойниците можем да се молим ние. Това се приема от Бог.  

18. Грях и опрощение

Всичкото зло в живота на стареца след време се е оказало, че е било за добро. Не Бог не прощава греховете ни, а ние самите не прощаваме на себе си- от гордост. Гордостта е голям грях. Сигурен знак, че Бог ни е простил е това, че не повтаряме греха и че имаме покой в душата си. А това, че си спомняме за греха е за да се смиряваме.

 19. Важно е как ще живеем през последните години на живота си

  Богоугодният живот в старостта заглажда  греховете от младостта. И нехристияните, които са живели честен и богоугоден живот, ще бъдат приети от Бог след смъртта. Има в света хора, които по рождение са гихи, кротки и добри. Това е тяхната награда от Бог. Но повечето хора са  сприхави и непреклонни. Те трябва да минат през много беди. Но с всяка победа над злото, получават голяма радост от Бог.

20. Как трябва Сърбия да е свързана със света?

   Да мразим- не може. Свързани сме. Като мразиш, си разваляш настроението.  Мразиш някого, а той се отнася добре с теб и ти се чудиш как така. И той става твой учител.Учиш се от него на доброта. Виждаш, че няма полза да мислиш нещо зло. Каквото е било, било е и е минало. Добрите мисли отхвърлят негативните. С този, с когото сте се карали, започвате да разговаряте и се чудиш как така. Ти мислиш, че той ти е бил неприятел, а всъщност той е бил натоварен с негативни мисли. Като дойде на себе се, разбира, че няма полза да мисли зло на някого. Отхвърля злото и настъпва мир и тишина. Не е нещо сложно-  отхвърляш злото. Не искаш да мислиш зло. Искаш само мир и тишина. Мир, тишина, добро. Ставаш като Ангел Господен, който сее добро.  

21. Как да се молим за враговете си?  

Искаме, не искаме трябва да се молим за враговете си , за тези , които не ни обичат и  ни мислят злото и кроят зли планове срещу нас. Искаме- не искаме трябва да се освободим от злото,  за да не участваме в злото и за да обърнем злото към добро. Врагът ни след време разбира, че злите му планове няма да се изпълнят, защото Бог ни пази и на нас ни става все по- добре.  А замисленото зло се връща на врага ни. И той се чуди. Как така? Вярващ съм, ходя на църква, изповядвам се, причастявам се. Всичко това е напразно, ако държиш в себе си злото. Каквито ти са мислите, такъв ти е и животът. Не може да си добър, ако мислите ти са зли. Трябва да сме мирни, тихи, пълни с любов и доброта. Нека ни ругаят, нека ни обиждат, а ние да благославяме с две ръце, да им желаем добро.  

22. Наркотици и алкохол

  Те са измама  . Човек нищо добро не може да придобие от тях.
 Само нервната си система ще повреди. Не може човек да пие люта ракия, да е всеки ден пиян и да е добър . За да е добър, трябва да размисли за доброто.  

23. Телевизията

  Умът трябва да е запълнен с нещо, не може да стои празен.  Хората го запълват с картинки и пиеси, вместо с молитва към Бог.


  И накрая последен съвет от стареца Тадей Витовнишки:
"Бъдете добри, за да познаете себе си."

Източник: Филм- интервю със стареца Тадей Витовнишки

Послеслов:

Всички напътствия на стареца са прости и ясни.  Той се  придържа към Христовата простота и нас призовава към нея. Колкото прости са тези съвети, толкова те са и действени, и плодоносни. Изпитани са в живота му. Когато е бил младеж на 18 години, лекарите са му давали 5 години живот. И той решава през тези 5 години да се обърне и приближи към Бог. Избирайки този път, той живее не още 5 , а 71 години. На два пъти в живота си той изпада в страшна депресия- треперене на цялото тяло, страх, отчаяние. Спасението  намира в смирението и доверието в Бога по подобие на Петър Дамаскин, който казва, че да се довериш на Бога, означава да преодолееш паническия ужас от злото.
Всички съвети са и ясни, и разумни ако човек е достатъчно разумен да вярва в Бог. Само последният " Бъдете добри, за да познаете себе си", звучи странно. Знаем още от Сократ, че да познаем себе си е върховна повеля. Петър Дамаскин и Блез Паскал казват, че да започнеш да опознаваш себе си и да виждаш греховете си е началото на твоето оздравяване и благо. Старецът Тадей се нарежда с прозрението си по този въпрос до великите духове от миналото като допълва мъдростта им. Той твърди, че ако  човек дойде на себе си и вдигне завесата, която покрива добротата му, той ще се види такъв какъвто Бог го е създал- със свята и простодушна  душа като децата. Но да се освободи от заблудите си човек не може сам, " защото без Мене не може да вършите нищо " (Йоан, 15:5). Затова трябва с молитва и причастие да се обърне към Бог и да се приближи до Него. И тогава той ще види истинската си същност. Това разсъждение е много близко до източната мъдрост на Адвайта Веданта , изповядвана от Багаван Шри Рамана Махараши- като видиш, че злото в тебе- Егото е заблуда, ще разбереш кой си. Но има и разлика -  при източните вярвания сякаш няма такова упование на Бог от страна на човека за неговото просветление, а се разчита повече на собствените сили.

С цялата простота, искреност и чистота на духа си старецът Тадей е далеч от догмата и сухото строго наставление. Той служи на Бог и на хората с доброто си чисто сърце. Не се поколебава да каже, че и нехристияните ще се спасят стига да живеят честно и богоугодно. Нито се съмнява в това, че и строгото следване на църковния живот с редовно ходене на църква, пост,  изповед и причастие не е от полза за вярващия, щом в сърцето му има зло.

И тъй: " Бъдете добри, за да познаете себе си."

29.06.2022г.
Петровден

Марлена Юрукова



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marlena
Категория: Изкуство
Прочетен: 549211
Постинги: 389
Коментари: 308
Гласове: 3230
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031