Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2023 00:13 - Балканският полуостров, а не Месопотамия е люлка на цивилизацията
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 1297 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 21.05.2023 00:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Юнаците и провокиращата теория, че Балканският полуостров, а не Месопотамия е люлка на цивилизацията

Юнаците и провокиращата теория, че Балканският полуостров, а не Месопотамия е люлка на цивилизацията. Все повече и повече доказателства потвърждават една много смела теза: Балканският полуостров, а не древна Месопотамия, е люлката на нашата цивилизация.

Останките от това древно общество постепенно се появяват от пепелта на човешката история. Мястото ни връща с около 6-7 хилядолетия назад, когато по нашите земи процъфтява високоразвита неизвестна цивилизация. Този период предшества Шумер и Акад с поне едно хилядолетие.

  Балканската цивилизация от медната епоха – Юнаците и провокиращата теория

image

Нещо повече, пише Бояджиев: „Тези балкански култури от медната епоха притежават всички характеристики на първите цивилизации, включително: първите градски селища в Европа (могила Юнаците, Дуранкулак и Провадия в България), гъста мрежа от селища, „индустриални“ пропорции на производство на стоки, особено метални изделия и сол.

Също така имат развита търговия, изразена социална и професионална стратификация, пиктограми и знаци, тълкувани от някои учени като най-старата писменост в света (плочката от Градешница например датира от шестото или началото на петото хилядолетие пр.н.е.), както и скъпоценни артефакти от злато, керамика, кост и камък (най-старото златно съкровище в света е открито във Варненския некропол от медната епоха)”.

Ярко свидетелство за съществуването на тази мистериозна цивилизация е златото от Варненският халколитен некропол (от 4400-4100 г. пр.н.е.). То е известно още като най-старото обработено злато в света. Най-ранните следи от човешко обитаване в този регион датират от старокаменната ера, преди 100 000 години!

  image

На снимката: Малко златно мънисто, намерено в България. То се смята за най-старият пример за обработен златен предмет, откриван някога. Диаметърът му е само една четвърт от сантиметъра. Златното мънисто е открито в “Града на птиците” до с. Юнаците, като то става най-старото злато в Европа. На това място изследователите са открили и стотици керамични фигурки на птици, които може да са били използвани в религиозна церемония. Районът е бил дом на балканска цивилизация от медната епоха, където е било развито производството на метал и хората са имали широки търговски мрежи.

Днес великолепните златни реликви от региона се намират в някои от най-известните музеи в света. От същият период датира и праисторическото селище край Провадия, Източна България. Това е най-старият соленодобивен и градски център в Европа.

Тези 4 древни цивилизации са съществували на Земята много преди човешката раса

Друго старо място е така нареченият Езерен град, разположен на острова край крайбрежното село Дуранкулак, Североизточна България. Там са намерени останки от най-старата каменна архитектура в Европа. Открито е близо до древен черноморска солница. Жителите му просперират благодарение на солта, някога основна парична единица.

  imageНа снимката: Тя е на поне 7000 години. Край бреговете на езерото, на Големия остров и срещу него на брега на езерото в посока юг, е имало няколко селища, като първото е особено старо – от около 7 хил. години пр.н.е. (енеолит).

Изследователи под ръководството на проф. Явор Бояджиев разкриват четириметрова крепостна стена, която някога е опасвала улиците и жилищните сгради. Изследователите смятат, че това място може да е най-старият град в Европа. Най-ранните находки от могилата датират от 5-то хилядолетие пр.н.е. Градът е обхващал площ от 12-15 хектара. Интересното е, че селища с подобни размери се появяват в земите между реките Ефрат и Тигър около 1500 години по-късно.

“Съдейки дори по стандартите на Месопотамия, това, което имаме тук, е древен град. Градският елит и всички занаятчии са живели тук. Открихме голямо селище с цитадела в най-високата си точка, принципът, на който е построен всеки древен град – съществуването на укрепена зона вътре в града, която трябвало да защити населението му в случай на извънредна ситуация.”

  Юнаците и провокиращата теория, че Балканският полуостров, а не Месопотамия е люлка на цивилизацията

image

В античния комплекс “Юнаците” открихме свидетелства за много развита култура, съществувала векове преди възникването на най-старите градове, за които знаем. Това е невероятен исторически паметник, в който животът продължава от 5-то хилядолетие пр. н. е. до средновековния период, т.е. обхваща цели шест хилядолетия!”

Как е изглеждал този древен град? Археолозите предполагат, че жителите му са се прехранвали предимно с риболов в близката река Тополница и са живели “в уютни къщи от дървени плетове, измазани с глина, а не в колиби. Домовете им са били на площ от 80-120 квадратни метра. Също така сградите са били двуетажни.

„Тези къщи не се различавали много от тези, строени в българските села преди 70-80 години”, обяснява доц. Бояджиев. Намерените тук керамични предмети, сред които десетки фантастични фигурки на птици, бяха изложени в Историческия музей в град Пазарджик…”, разказва източникът.

 

Могила Юнаците се разкопава от 70-те години на миналия век. Заедно с Варненския некропол е част от възникваща „изгубена” балканска цивилизация от медната епоха. Изследователите смятат, че е имало широки търговски мрежи, индустриализирано производство на метали за първи път в историята и може би дори е създало най-ранните известни писмености в света, ако символите, открити на оброчната плочка от село Градешница, се считат за форма на писменост.




Гласувай:
5



1. kirk - И след като е бил люлка на цивилизацията
22.05.2023 14:22
След това е станал бунището..., нали? Не питам!
цитирай
2. tres1 - kirk ще се наложи да уточниш
23.05.2023 13:52
КОЙ, КОГА и ЗАЩО го превръща или квалифицира като бунище.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 974542
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031