Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2023 06:12 - Българите в Тесалия. Историческо издирване.
Автор: bgstarina Категория: История   
Прочетен: 3373 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 21.02.2023 21:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Българите в Тесалия.

Историческо издирване и обзор.


image

 

VI в. – Прокопий Кесарийски пише, че по времето на цар Юстиниан I хуни, склавини и анти (според Йордан: българи, склавини и анти) със своите почти ежегодни нашествия са опустошили Илирия, Тракия, Гърция, Тракийски Херсон и всичките страни от Йонийско море до преддверията на Цариград;

558 г. – кутогорският (български) княз Заберган прекосява Дунава и разделя войската си на три: една част се насочва към Термопилите, друга към Тракийския Херсон, а третата към самия Цариград;

580 г.; VI–VIII в. – Населяване на днешна Гърция от българите – в частност племето велегезити обхваща Тесалия, чиято източна част впоследствие получава името Велегезития:

Сирийският летописец Йоан Ефески в 584 г. пише: „В третата година след смъртта на цар Юстина и през царуването на победоносния Тиверия излезе проклетият славянски народ и опустоши цяла Елада, Тесалия и Тракия, завзе много градове и укрепления, опустошаваше, палеше, грабеше страната и я завладя; той се засели в нея без страх, като че да беше негова“.

Съвременникът на св. Исидор Севилски и продължителят му утвърждават, че в началото на царуването на Ираклий славяните превзели Гърция от ромеите („Cujus initio (imperii Heraclii) Sclavi Grжciam Romanis tulerunt“). В чудесата на св. Димитрия Солунски четем: „През време на епископството на блаженопаметния Йоана, когато славянският народ (Σκλαβίνων ἔθνος) се подигна... Те опустошиха цяла Тесалия, околните острови и тия на Гърция, също Цикладите с цяла Ахея, Епир, по-голямата част на Илирика и част от Азия.“ Неизвестният съкратител на Страбон от края на X в. съобщава, че в негово време целият Епир, почти цяла Елада (същинска Гърция), Пелопонес и Македония били заети от  „скитите славяни“ (Σκύθαι Σκλάβοι).[i]

Че тези славяни са били не какви да е, а именно българи, предстои да видим от изложените исторически и езикови свидетелства в настоящата статия. Предстои да разберем, че славянското население на Тесалия е било известно под народното си име „българи“ повече от хилядолетие.

Македонистите отричат, че тези славяни имат каквото и да е било отношение към българския народ и ги считат за изцяло отделна единица, свои предци – „македонските словени“. За жалост, в новата световна наука, обслужваща политиката, предствата за народната принадлежност на славяните в днешна Македония и Гърция е твърде мъглява и често повлияна от македонизма, сръбските и гръцките домогвания. Тук няма да се спираме на тези безпочвени твърдения, чиято несъстоятелност сама ще се разкрие в хода на статията. Българските учени от своя страна, или поне по-старите, вземайки предвид историческите и езиковите свидетелства и закони, считат славяните в Гърция до Морея (Пелопонес) включително за собствена българска група славяни, която имала първостепенното значение в образуването на българската народност. Макар да сме съгласни с едно такова твърдение, все пак бихме искали да укажем на една негова слабост.

За съжаление, повечето български историци приемат сляпо теорията за неславянски произход на древните българи, поради което и считат, че тези славяни приели името „българи“ едва вследствие на пребиваването им под властта на българската държава. Трябва обаче да отбележим, че те са били същото време, ако не и повече, под ромейска власт, но никога не са се нарекли ромеи. По същия начин не са се нарекли и турци при завладяването им от последните. Но въпросните изследователи очакват да приемем, че славяните за 300 години (~620-920 г.) ромейско господство не приели името ромеи, а под българско – приели името „българи“ за 100 години (~920-1018 г.) управление с прекъсвания. Опровержение в тази връзка представлява и славянското племе милинги, което през VII-VIII в. населява Морея, и се споменава чак до XIV в. (Морейски летопис) под собственото си племенно название.[ii] 700 години милингите не стават ромеи.

Показания ни дават и немалко от географските названия из днешна Гърция, в които срещаме народното име „българи“: Βουλγάρα, Βούλγαρης, Βουλγαρινή, Vurgar, и пр. Особена важност обаче има реката Βούλγαρης на о-в Лесбос (до Мала Азия), която има признаците на следа от широките славянски заселвания от VI-VIII в., обхванали и гръцките острови.[iii] Тя нямаше как да придобие своето название, ако въпросните заселвания не бяха на славяни, наричащи се българи.

Летописно сведение по въпроса имаме от Йоан Малала (VI в.), който пише: „пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидонци, а сега българи, 3000 души“. Сведението се намира и в старобългарския превод от X в. Ромейският летописец отъждествява българите с древногръцкото митично племе мирмидонци, обитавало Тесалия. Изглежда, че по това време (VI в.) тя е била заселена с българи. Още едно указание намираме в старобългарския превод (XIII-XIV в.) на св. Симеон-Метафрастовия летопис, където в споменатото нахлуване през 580-584 г. по времето на цар Маврикий, по-общото название „славяни“ е заменено с частното „българи“[iv]. Макар и по-късен, преводът все пак свидетелства за родното предание или възприемане на посочените извори.

 

Привеждаме и някои свидетелства, в които българите пряко са наричани славяни[v]:

1)     Житие на св. Климент Охридски, написано от бл. Теофилакт (XI в.): „славянският, сиреч българският народ...“ (τό τῶν Σθλοβενῶν γενὸς ἐὶτ οῦν Βουλγάρων);

2)      В указа на ромейските царе Василий и Константин от 960 г. се споменава за поселване на славяни-българи в Солунско;

3)      Ръкописен речник на Кирил Александрийски: „Славения, тоест България“ (Σκλαβινία ἠ Βουλγαρία)

4)      Арабският писател Ал Табари (897 г.): „славяни нападнали ромеите в голямо количество и избили много от тях“; става въпрос за победата на цар Симеон при Българофигон;[vi]

 

След като разгледахме въпроса за българската принадлежност на славяните в Гърция, можем да продължим с известията за тяхно присъствие в Тесалия (Велегезития):

image

Карта 1: днешната административна област Тесалия в Република Гърция


870 г.
– IV Цариградски поместен събор разисква въпроса за българите. Папските пратеници казват, че преди към подвластните на папата земи спадали „двата Епира, новия и стария, цяла Тесалия и Дардания, чиято страна се нарича България по името на тези българи“. Отбелязва се също, че българите „задържат страната толкова години, тъй като я завладяха, покорявайки си я според варварското право“. (Анастасий Библиотекар, Животоописание на папа Адриан II)

X-XI в. – По времето на царете Симеон, Петър и Самуил, Тесалия е в пределите на Българската държава. По отношение на Самуиловото нашествие, Михаил Псел пише:
 

„Когато българите се изправили срещу ромеите, опустошили цяла Тесалия и причинили голямо огорчение на царя. Не можело да бъдат занесени в столицата събраните от селяните данъци, нито един грък не можел спокойно да пътува без да се подлага на смъртна опасност или вземане в плен“ (Михаил Псел, XI в).

~1020 г. Показно е, че в указите си, осигуряващи правата на Охридската (Българската) архиепископия, Василий II Българоубиец включва в пределите ѝ Северна Тесалия.


image 

       
Карта 2: Охридската (Българската) архиепископия (XI в.)



image

Карта 3: въстанието на  Петър Делян;


 

1040 г. – въстанието на Петър Делян обхваща големи области (от Срем и Белград чак до Тива, т.е. Южна Гърция), като Тесалия също спада в освободените земи;

1066 г. – въстание на българи и власи в Тесалия. Предводител е градоначалникът на Лариса – Никулица Делфина, с участието на Боривой Влаха и Славота Карамалак, споменати в „Стратегикон“ (~1072 г).

XII в. – Йоан Цеца: „и тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой 2500“.

 

Сказание гласи, че самият Ахил е роден в тесалийския град Лариса,  намиращ се на 20 км от Тирнавос (Търново), където тече и река Вулгарис (т.е. „Българска река“), днес преименувана на Титарисиос („Суха река“).

XIII в. – Тесалия отново влиза в състава на Българската държава по времето на цар Иван Асен II.

image image

Карти 4 и 5: пределите на България по времето на цар Иван Асен II

 

1336 г. – Ромейският цар Андроник III Палеолог издава указ за правата на епископия Стагийска (дн. Каламбака) на Охридската архиепископия, от който става ясен съставът на тогавашното население: „...Всички духовници, които са под властта на светата епископия, както и жителите, селищата, манастирите, а също и посветените под нейната област власи, българи и албанци...“ Изброени са редица села с български имена: Дупяни, Лабохово, Черничево, Слатина, Буковик, Мелово, Сушица, Гребено, Козяк, Тръбухиница и други.[vii]

1348-1371 г. – Сръбското царство владее Тесалия за 23 години, недостатъчни да повлияят на гъстото българско население, живяло 700 години в областта. Подобни изводи могат да се направят и за българите от другите области на дн. Гърция.

1423 г. – Секретарят на Английското посолство в Цариград Д. Укурхарт привежда турско известие за българи в Тесалия през XV в., които в началото на турското робство не само били запазили своята народност, но и налагали волята си на околните гърци. Ок. 1423 г. тесалийските българи опустошавали страната и дори един техен княз спочулил да вземе града Лариса (Южна Тесалия). Гърците извикали на помощ турския военачалник Турхан-бей, който с войска от 5000 турци превзел града. Българите обаче успели да избягат и техният княз се оттеглил в Метеора (Северна Тесалия), където основал един от манастирите.[viii]

 

1829-1834 г. – В труда си „Древните и сегашните българи“ (1829) руският учен Юрий Венелин описва жилищата на съвременните му българи: „Населението на Тесалия се състои от власи, българи, турци, гърци“.

 

В друг свой труд – „Граматика на днешното българско наречие“ (1834), Венелин споменава, че българите населяват „цяла Македония, която е известна под името Стара България. Българи живеят и в няколко области в Албания и Тесалия“.

1850 г. – Калина Стойку от село Алмира до гр. Ипати в Южна Тесалия изпраща писмо до Александър Екзарх (в Цариград), в което проси неговото ходатайство за затворения си син Константин Стойку. В писмото са включени и подписите на селски първенци: Мито, Нечко, Личо, Лало, Димо и пр.[ix]

1868 г. – Руският генерал-майор и военен историк Иван Липранди в съчинението си „Източният въпрос и България“, във връзка с жилищата на българите казва: „За Македония не говоря: тя е обитавана от българите, на които е принадлежала; в нея живеят само малка част от гърците; тук живеят и куцо-власите или цинцарите, но те са много повече в Тесалия, която е наполовина населена от гърци с българи, общо до милион и половина“.

1881 г. – кралство Гърция присъединява Южна Тесалия в пределите си;

1912 г. – присъединена е и Северна Тесалия (местността около Еласона);

Погърчване – според българския историк Йордан Иванов, „погърчването на будните тесалийски българи ще да е станало доста по-късно, може би преди едно-две столетия“, т.е. през XVIII–XIX век. Може би част от тях са се преселили в свободна България?

 

 


Български имена на селища, местности, реки в Тесалия:


В труда си „Славяните в Гърция“, немският езиковед Макс Фасмер съставя списъци с български географски названия (топоними) от различните краища на днешна Гърция, и обяснения на техния произход. За Тесалия той съставя списък с 330 (!) български имена из областите ѝ (Трикала и Кардица; Лариса, Фтиотида, Магнисия). Българската принадлежност на имената се разбира от езиковите им особености, например
присъствието на съчетанието -жд, -шт (от *-dj, *-tj), което е присъщо на българския, но не и на сръбския език. Названията се използват дори за изучаването на старобългарския език. Друг довод за българското им естество и въобще на славянските поселения в местността, е наличието на имена като Βουλγάρα, Βούλγαρης, Βουλγαρινή, съдържащи народното ни име.

Примери за български географски названия в Тесалия са: Βελίτσα (Белица), Βιστρίτσα (Бистрица), Βοϊβόδα (Войвода), Γορίτσα (Горица), Ζαγορᾶ (Загора), Μποκοβικόν (Буковик), Ὄστροβος (Остров), Σκλάταινα (Слатина), Σκλήβαινον (Сливен), Τύρνοβας (Търново) и много други.[x]

Макар и не всички, много от българските названия днес са променени от гръцкото правителство, а използването на старините имена е наказуемо спрямо гръцкото законодателство![xi] Според данни на Института за новогръцки изследвания в Атина, през XX в. в Тесалия са сменени 487 географски названия от негръцки произход.[xii]

 image

Списък на Макс Фасмер с български геогр. названия в Тесалия

Със сигурност има и други източници за българите в Тесалия (Велегезития), но това са някои от тях, на които съм попадал или са по-важни за въпроса.

Ромейският цар Константин Багренородни (X в.) възкликва: „Пославяни се и стана варварска цялата страна“ (εσθλαβωθή πάσα η χώρα καί γέγονε βάρβαρος), говорейки за българските поселения, простиращи се чак до двата Епира, Тесалия, Морея (бълг. име на Пелопонес), Корфу, Крит, Мала Азия. Както видяхме от всичките събрани и представени исторически и езикови свидетелства, това не били някакви безродни или безименни славяни, камо ли сърби, а именно българи. Земите на Софокъл, Перикъл, Леонид, Платон намерили нови стопани, притежаващи собствена култура, обичаи и нрави. Неслучайно св. Паисий Хилендарски казва:

„...Но то било воля Божия да се насели славянобългарският народ в тая земя. И издигнал Бог царството на българите против гърците и смирявал ги Бог много пъти с тоя прост български народ. Най-сетне те намерили толкова хубава и изобилна земя. Римското царство било силно и славно на земята, но българите посред гърците и римляните усвоили и завладели много земя и царували през толкова години самостоятелно и славни...“

„...От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани, и първите славянски светци и просияли от българския род и език...“

         – из „История славянобългарска“







[i] Иванов, Й., „Българете в Македония. Издирвания и документи за тяхното потекло, език и народност с етнографска карта и статистика“, С., 1915, XI-XII, бел. 5
 

[ii] Следва да поясним, че присъствието на племенни разграничения в един народ е естествено и не указва на по-ниско равнище на развитие. „Делене на племена“ има във всеки един народ и до днес, независимо дали това ще са общности, обхващащи села, градове или местности („етнографски групи“). К. Иречек в труда си „История на българите“ (1886 г.) изброява някои съвременни нему български племена, като сам ги определя като такива, например: шопи, бърсяци, поляци, мияци, копановци и др.

[iji] вж. Шишманов, И. Славянски селища в Крит и на другите гръцки острови. – Български преглед, 1897, кн. 3

[iv] вж. Златарски, В. „Известия за българите в хрониката на Симеон Метафраст и Логотет“, С., 1908

[v] Иловайскiй, Д., Вторая дополнительная полемика по вопросамъ варяго-русскому и болгаро-гуннскому, Типо-литографія „Русскаго Т-ва печатнаго и издательскаго дѣла", Чистые пруды, Мыльниковъ пер., Москва, 1902.

[vi] Ангелов, Д. Образуване на българската народност, София, 1971, 4. Българското народностно име

[vii] Иванов, Й., пос. съч., док. № 33

[viii] Иванов, Й, пос. съч. док. № 200

 
[ix] сп. Македонски преглед, год. I, 1925, № 3. П. Чилев - Следи от българи в Тесалия..., 153–154

[x] Vasmer, M., Die Slaven in Griechenland. Berlin 1941, Leipzig 1970.

[xi] вж. Tsitselikis, K. Old and New Islam in Greece: From Historical Minorities to Immigrant Newcomers. Martinus Nijhoff Publishers, 2012, стр. 49.
 

[xii] Pandektis: Name Changes of Settlements in Greece

 




Гласувай:
5



1. panazea - Здравейте ! Тези изследвания може да запишете във викито , да се преведат на английскии руски .
08.02.2023 08:57
Ще бъде от голяма полза за търсещите ученици и чужденци .
Защото викито е пълно с фалшива информация , която би трябвало поне на Български език да се коригира . Има наченки , което ме радва .
Поздрав са труда ви и търсенията !
Панацея
цитирай
2. dobrodan - Тъй, докато търсеше, реши, че склави, славяни и българи
08.02.2023 10:23
е едно и също нещо :):):)?
Сега малко внимание. Вологез = БОЛОГЕР (R - Z преход). През баш древнобългарски език (не може да е нямало огузоезични племена, шести век е).
Поставянето на славяни и склавини под общ знаменател е една от големите грешки на преводачите. Оттам и сериозната заблуда сред историците.
Йордан и Прокопий Кесарийски ясно разделят етносите. За Методий Патарски е още по-лесно, той дори е написал къде живеят българите през IV век.
Обаче кой да чете?
цитирай
3. bgstarina - Благодаря!
08.02.2023 12:16
panazea написа:
Ще бъде от голяма полза за търсещите ученици и чужденци .
Защото викито е пълно с фалшива информация , която би трябвало поне на Български език да се коригира . Има наченки , което ме радва .
Поздрав са труда ви и търсенията !
Панацея


Радостно е след безсънните нощи някои да оцени труда ти. Благодаря за поздрава! Действително би било полезно голяма част от сведенията да се сложат в Уикипедия, но там не се търси истината и няма обективност, а няколко редактори налагат комунистическата догма. Затова не знам дали си струва занимавката.
Поздрави!
цитирай
4. bgstarina - е едно и също нещо :):):)? Сега ...
08.02.2023 12:36
dobrodan написа:
е едно и също нещо :):):)?
Сега малко внимание. Вологез = БОЛОГЕР (R - Z преход). През баш древнобългарски език (не може да е нямало огузоезични племена, шести век е).
Поставянето на славяни и склавини под общ знаменател е една от големите грешки на преводачите. Оттам и сериозната заблуда сред историците.
Йордан и Прокопий Кесарийски ясно разделят етносите. За Методий Патарски е още по-лесно, той дори е написал къде живеят българите през IV век.
Обаче кой да чете?


Народното име е „блъгари“, а не бологер или вологез. Древнобългарският език отдавна го знаем кой е – т.нар. църковнославянски, който е чист славянски език.
Първоначално в източниците (Йордан, Прокопий) името „склавини“ обозначава един определен славянски клон (илирийският), а в последствие се разпространява като по-общо родово название върху сродните на склавитите народности, вкл. българите.
цитирай
5. dobrodan - Наясно ли си какво означава склавин, словен,
08.02.2023 15:06
сакалиба, сколоти и други такива думички, които комай не си срещал?
Българите били склавени :):):), продължавай, имам нужда да се посмея :)!
Е как така Методий Патарски ни локализира през четвърти век като болгар и доста далеч оттук, а ти ми заявяваш като партизанин, че църковнославянският език е бил древен български?!
Полюбувай се:
Както вече показахме, раннохристиянският
гръкоезичен богослов Методий Патарски, живял на границата на III - IV век, съобщава: «Магог
от сего суть вси языци иж живут на полунощи. Козари, руси, объри, болгари и ини вси. (см.
Описан. слав. рукоп. Моск. Синод. библ., отд.V, стр.31)». Тук аварите (обри) са включени в
списъка на редица тюркоезични народи от Поволжието и Прикамието.

Знаеш ли къде е това "на полунощи"?
цитирай
6. bgstarina - До kirk
11.02.2023 22:59
До kirk

Когато човек застъпва някакви твърдения, следва да посочи източник, а не да използва език на омразата!
цитирай
7. bgstarina - Напредък в Уикипедия
03.03.2023 22:08
panazea написа:
Ще бъде от голяма полза за търсещите ученици и чужденци .
Защото викито е пълно с фалшива информация , която би трябвало поне на Български език да се коригира . Има наченки , което ме радва .
Поздрав са труда ви и търсенията !
Панацея


Здравейте отново!

Скоро след като качих статията тук, я приспособих и предложих за качване в Уикипедия. Днес видях, че е одобрена от редакторите:

https://bg.m.wikipedia/wiki/Българи_в_Тесалия

Честит празник!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgstarina
Категория: История
Прочетен: 52104
Постинги: 11
Коментари: 41
Гласове: 189
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031