Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2023 12:01 - Таримските мумии; когато ген удари, как плачове се носят :)!
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 4488 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 05.02.2023 20:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          И така, ТАСС е упълномощена да заяви, че:

             https://nauka.tass.ru/nauka/12780299

          Таримските мумии бяха oпределени като уникална популация на северните евроазиатци

       Противно на предишните изследвания, те не са били свързани нито с индоевропейците, нито с някой от местните народи.

     ТАСС, 27 октомври. Учените са дешифрирали напълно ДНК на мумии от Тарим - мумифицирани тела на възраст 3,8 хиляди години, открити в началото на 20 век в северозападен Китай. Оказа се, че генетично мумиите не принадлежат на индоевропейците, а на уникална изолирана група от потомци на древни евразийски ловци-събирачи. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Nature.

     „Археогенетиците отдавна търсят следи от последните популации на древни северни евразийци. Това е важно, за да разберем по-добре генетичната история на Централна Евразия. Открихме една от тези групи древни хора на най-неочакваното място“, каза един на авторите на изследването, професорът в университета в Сеул Chung Chungwon.

     Така наречените Таримски мумии са открити в началото на миналия век в Таримската котловина от експедицията на британския пътешественик Марк Стайн и шведския географ Свен Гедим. Това са мумифицирани тела на древни фермери, живели в северозападната част на съвременен Китай преди около 3-4 хиляди години.

       Изследването на мумиите и артефактите, открити до тях, породи много спорове относно техния произход. Една от хипотезите, която се основава на кавказките черти на някои мумии, гласи, че мумиите от Тарим са принадлежали на един от индоевропейските народи, които са мигрирали от степите между Черно и Каспийско море в дълбините на Азия. Според друга хипотеза, тези мумии са оставени от местни хора или мигранти от изток.

Преди това учените вече са се опитвали да разрешат тези спорове, но поради лошото съхранение на пробите, само малка част от генома на мумиите може да бъде извлечена и възстановена. Подобряването на технологията позволи на Chung Chungwon и неговите колеги да решат този проблем. Те дешифрираха ДНК на 18 мумии от Тарим, както и на петима предполагаеми съвременни хора, живели в съседната Джунгарска равнина. Учените са възстановили напълно техните геноми и са ги сравнили подробно един с друг.

     Както се оказа, мумиите принадлежат на уникална популация, която не е свързана нито с индоевропейските народи, нито с различни групи фермери в Източна Азия и Монголия, които са живели в близост до Таримския басейн. Освен това генетичният анализ показа, че най-близките роднини на този народ са били древни ловци-събирачи, които са живели далеч на север, край бреговете на езерото Байкал и в северната част на евразийските степи.

     Представители на тази група хора, така наречените „древни северни евразийци“, са населявали в края на ледниковия период значителна част от Северна Евразия, включително много региони на съвременна Русия. Впоследствие са били асимилирани или унищожени от други народи. Техните следи са запазени само сред някои от коренното население на Южен Сибир и индианците от Северна Америка.

     Анализът на геномите на мумиите от Тарим показва, че малка група от "древни северни евразийци" е мигрирала на юг и се е заселила в Таримския басейн. Там те се оказаха в генетична, но не и културна изолация от другите народи на Евразия.  Последното, според Jeon Chungwon и неговите колеги, обяснява защо има толкова много западноазиатски и източноазиатски елементи в културата и диетата на жителите на този регион.

       По-нататъшни разкопки и генетичен анализ, надяват се учените, ще помогнат да се разбере защо контактите на жителите на Таримския басейн с жителите на съседните региони на Евразия не са оставили никакви следи в техния геном.

   За тези, които наистина се интересуват от материята (и могат да я разбират :):):), има още една статия с много повече подробности, схеми, карти, културни хоризонти (не социалистически, в археологията изразът означава нещо по-различно), материал тук:

         https://www.nature.com/articles/s41586-021-04052-7


       Днес и сега е моментът, в който седаме и чекаме да чуеме как траките подкарали стада от овце и кози на изток, научили местното население да си прави обувки и дрехи, чорапи, сирене, да сее земеделски култури и там още куп неща, като от немай-къде му предали европеидните си гени, светлата си кожа и червеникавите си коси :):):):):)!

Изключително много държа да разгледате орнаментиката по дрехите от снимките в линка:
https://www.google.com/search?q=таримски+мумии+снимки&rlz=1C1CHBD_enBG774BG
774&source=lnms&tbm=isch&sa
=X&ved=2ahUKEwj8vLyeiv78AhX1a_EDHW
9zAUYQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1393&bih=
663&dpr=0.98#imgrc=wUqTAPeFMqaWaM

като предварително уточнявам, че сред народите от Североизточна Азия тези геометрични фигури са прилично разпространени и са занесени дори в Северна Америка.

     Весел уикенд пожелавам на всички, а на тези, които най-сетне се усетят кой ги лъже като дърт тракийски вожд, известявам, че носните кърпи все още са на цена два и двайсе за десет пакетчета по десет броя всяко на дребно. Не е скъпо.

         Успех :)!


 






Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
05.02.2023 14:23
Истината е по- различна Каза я веднъж Митеран Че цивилизацията е тръгнала от нашите земи!
Друга истина каза Доналд Туск Че Спартак принадлежи на нашия народ, ако трябва дословно да се тълкуват думите му! Помосли си ,какви ги вършиш с отричането на тракийското у нас? Ти, ако си негър, аз не съм, приятелю!
А най- старата цивилизация, изразяваща се св строеж на къщи, селища и обработка на злато е от нашите земи! Е, следите от нея са открити на острова на езерото Дуран кулак На близо десет хиляди години са! Златото е обработено юнелирно тези хора владеят металургията, топят злато и го обработват! С хиляда години по- стари са от Шумер и Акад артефактите!
Какво излиза? Тогава е и първия потоп в Черно море, който вероятно е и библейският! Запазен в родовата памет знаеш ли какво е родова памет? това ,което македонците казват за Александър! Вярно е, но тълкуванията им са грешни!
Следва още един потоп! Това е намерено на брега! Какво има в морето ,не се знае
Излиза ,че цивилизащията не идва от Шумер, Акад и Египет, както се твърди, а пътува натам, както присмехулно то описваш!
Само ,че има една подробност Разтварянето е в посока от по-високата концентрация към по- ниската, а не обратното!
И в културата, и в езика е така! Другото е сбъркяно-обратното!

Хубав ден!
цитирай
2. dobrodan - Ваньо, аз съм ходил в Дуранкулак, приятелю.
05.02.2023 15:49
Мъчничко някой ще ме убеди, че точно тия хора са били ювелири :)!
Траките не са ли били някога негри и те?
Никой не знае откъде точно са дошли шумерите.
Египтяните минимум като екстериор подават афро-азиатска смесица.
Металургични центрове има на много места. Където има желязо и мед, излиза и злато.
Нямам нищо против цивилизацията "Варна", но далеч преди нея е Гьобекли тепе, а това някак удобно се пропуска. По същото време (има една пещера, Троа Фрер, в земите на днешната Западна Европа) древният човек е започнал да твори изкуство.

"Доскоро златото от Варна беше най-старото. Халколитният некропол се датира 4400-4100 г. пр. н.е. През 2016 г. при проучванията в праисторическата селищна могила Юнаците край Пазарджик откриха златно мънисто, датирано според археологическия контекст към 4600 г. пр. н.е. – по-ранно от предметите във Варненския некропол. През следващата 2017 г. се намери и златен антропоморфен амулет, подобен на варненските."

Пазарджик?

Сега обърни внимание на тая снимка и ми кажи какво виждаш на нея освен златото.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Варненски_халколитен_некропол#/media/Файл:Or_de_Varna_-_Bijoux.jpg

В момента, в който осъзнаеш, че виждаш лодковидна бойна брадва :):):), ще изместиш историята ни с още 1000 години.

Ето и тук.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Варненски_халколитен_некропол#/media/Файл:20140611_Varna_08.jpg

Този тип погребения напомнят ли ти на нещо?
цитирай
3. dobrodan - Круме, не следиш внимателно
05.02.2023 16:31
пътната обстановка :).
цитирай
4. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%B8
05.02.2023 19:44
"Таримските мумии са мумифицирани тела, предимно на европеиди, датирани от периода 18 век пр.н.е. – 2 век, съхранили се в сухите условия на пустинята Такламакан близо до оазиса Лоулан (гробниците Гумугоу (Кявригул), Сяохе, Аяла Мазар). Също така мумии са открити и на източния край на Таримския басейн, около Турфана, и по протежение на южния край на Таримския басейн в Синцзян-Уйгурския автономнен район в Китай.[1]

Според древен китайски летопис с текстове отпреди 2000 години, наречен Шан Хай Дзин , описващ географски особености и познат като колекция от митове, „бели хора с дълги светли коси“, живеели отвъд северозападната граница на територията на днешен Синдзян. Откритите в Таримската падина мумии са най-често с дълги руси или червени коси и са вероятно част от голямата миграция на индоевропейците от Прикаспийските степи към Централна Азия. В некрополите са открити и мумии с монголоидни характеристики или от смесен тип, които са датирани от периода след 5 в. пр.н.е., което говори за започнала миграция и от изток. Генетични тестове на мумиите насочват за европеиден произход по бащина линия и за смесен по майчина."
цитирай
5. dobrodan - Марине, изчете ли внимателно статията? А втората?
05.02.2023 20:10
Уикипедия взе да поизостава от някое време с актуализациите.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей отново , Краси!
05.02.2023 22:02
Наистина ли си бил в Дуранкулак? защото там са открити много погребения,къщи, намерено е и злато Златните топчета са с идеални сферични размери Имам представа от ювелирното изкуство на римляните от геми и камеи Една гема, теглих я на аналитична везна беше точно 1. оооо грама! Фантастимно, като постижение!
Тези са седем хиляди години преди Рим
По- старо злато е тяхното от Варненското!
Потопите в Черно море са също датирани Първият е вероятно библейският потоп Там има интересни неща, но морето не позволява проучване ,заради сяроводорода! Що се отнася до потоп в Арарат, как си го представят на 4 хиляди метра височина?
Категорично-най-старата цивилизация е тук!В нашите земи! Рисунките на неандерталците не ги включвай към цивилизацията Към детски рисунки- да!
Ако пигаш мен, вместо да се занимават учените с генома на мумии в монголските степи, гледах няколко филма с тях и червените им коси, по- добре е да се захванат с калашите- хора със среден ръст близо до два метра, руси и синеоки, твърдящи че са Българи, знам го със сигурност от човек, общувал с тях! Дошли с Александър в Афганистан и останали там! Не встъпвали в смесени бракове! Да проучат техния геном и тогава да разправят тинтири минтири! да го сравнят с нашия

Лека нощ!
цитирай
7. notfun - ..бай леоне, престани да задаваш наклон,
06.02.2023 13:40
от Поморийските равни ливади, с тозз менторен тон,
на 100г даскал от миналият Век )

опитваш, да се ''набърлкващ' в Наука, за която,
,нямаадекватни,
съвременни познания,и д ва, а само банални ,Нетни баллаайки..)

намеври,и чети Световна, и модерна История,
а не, поморийски забавни седянки..

не слагай Каруцата ,преди конете...

Всички, сме 'негри' и всички сме..'евреи''..

запитай, и панссайната латеерна, тя поне копира, инфо. дооо....смърт ))
из Световеният видеобмен..

ти си, просто, един, неуспял доктор, на никакви науки..
който, събира във Виртуала, виртуална пУткрепа, с редвони, безумно скучни..
национал попуилистики лакардии,
чрез, безсрамни, селски такъми..
...прозирно ее..байно..арее, баста...
цитирай
8. leonleonovpom2 - Голяма шегаджийка си, Джу-лайно!
07.02.2023 00:21
Ти си ярко доказателство за всичко у нас ,че е обърнато , наопаки е!
Щом не разбирам от наука, аз ,творящият наука , а видиш ли ,ти разбираш, няма какво повече да говорим в тази насока!

Науката не е само просто четене на книги, драга Джу-лайно! Тя е осмисляне и творене най- вече!
Недей да мислиш ,че като си прочела две книги, си станала -Учен!? Хиляди книги съм прочел и съм защитил докторат! С неща, внедрени и признати! Не с алабализми?Бъркаш ме с някой твой познат! Имам и научна студия ,на историческа тема! Можех да защитя с нея и втори докторат! Само показах пътя на тези след мене
Аз, ако съм на сто години, ти трябва да си на поне 97! Без да ти броя скритите!
По-кротка бъди, в лудницата не те ли връзват?
цитирай
9. notfun - байо Леонкавало, ти и газьола и бензина, бъркаш, бее..стар4е..?!!
09.02.2023 09:13

значи, ти разбираш.от математика..
колкото, и от Алхимия, и от Хистория, и от ,жени )))
уви и ти, личи, от 2 500км.

цитирай
10. elizabethborislavova - Поздрави на хетите
19.02.2023 18:58
1. dobrodan - И мен ме наказа бог много тия дни.
17.02 10:24
Като го натопорих - и няма спадане. Три часа така! Направо ужас! Студена вода, разсейване с детски филмчета - няма и няма, изправен кат съветски багер, главата му кат боздуган, ужас ужасен и страшна страхотия!
Много ме е страх от божието наказание! Знайш ли в кво чудо се видяхме в къщи? Жената се заключи в другата стая и плака с глас, горкичката.
Твойта църква как ги лекува тия наказания, я разкажи?
цитирай
цитирай
11. dobrodan - Нищо не каза
19.02.2023 20:37
за твойта църква, как опрощава такива наказания? Много страшно беше, чудех се кога ще се излее божията помада, ама няма, сестро в христа, не щя и не щя...
Обикновено бог ме наказва така до час, час и нещо, ама тоя път направо прекали!
Лош дядо боже, много лош!
цитирай
12. elizabethborislavova - Успяваш ли с уста да я поемеш цялата, лекява гъбички и афти
20.02.2023 21:50
dobrodan написа:
за твойта църква, как опрощава такива наказания? Много страшно беше, чудех се кога ще се излее божията помада, ама няма, сестро в христа, не щя и не щя...
Обикновено бог ме наказва така до час, час и нещо, ама тоя път направо прекали!
Лош дядо боже, много лош!

цитирай
13. dobrodan - А, не, аз само я наливам
20.02.2023 23:01
на стражите в гърлата :). Чист протеин за стражевия хранителен баланс! Обаче, щом имаш гъбички и афти, кажи на попа да мие сиренето, преди да ядеш божия корен:).
Сега се качвай на кулата да вардиш за паяка!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042616
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031