Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2021 11:05 - ИМЕТО БЪЛГАРИЯ И ЕТНОНИМЪТ БЪЛГАРИ, АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 3841 Коментари: 29 Гласове:
3

Последна промяна: 26.09.2021 07:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди седмица нашият съблогер vled ми отправи дълга поредица от коментари, като главният въпрос, който той поставяше в тях, бе: " Кои са Vulgares, споменати в прословутото изречение " Ziezi ex quo Vulgares" в Анонимния римски хронограф от 354 г. ( някои смятат тази фраза за приписка към Хронографа) и какво означава названието Biblia Vulgata - към кой народ би могло да се отнесе?" В коментарите си, vled изказа предположението, че понятията Vulgares и Vulgata не се отнасят нито до българите, нито до траките и " склавините", а към неизвестен  засега германски народ.
Не се бях занимавала с разбор на това съобщение в Анонимния Римски Хронограф и заявих на vled, че, за съжаление, в този случай не мога да му бъда полезна.

Загадката, която се съдържа в съобщението на Хронографа, обаче заседна в съзнанието ми - то е устроено така, че когато не мога да отговоря на някой въпрос, този въпрос не отлита навън в празното пространство, а засяда като глождещ пирон в ума ми и не ми дава покой, всички мои мисли се завихрят около него. И разбира се, отговорът, закономерно идва, придружен от разгадаването на множество проблеми, придружаващи настоящия предмет на размисъл. Така че, уважаеми vled, готова съм дам отговор на въпроса Ви кой народ се крие зад употребеното в Аномния римски хронограф понятие Vulgares, а ведно с това да отправя своето предложение за произхода и смисъла на етнонима "българи" и името на нашето Отечество - БЪЛГАРИЯ.

На 21 май 2016 г. излезе от печат моята първа книга " Връх България", в чиято глава втора, озаглавена "С правото на първородния", посвещавам много редове на волските, един от най-великите италийски народи. Няколко дни след публикуването на книгата ми, един "специалист по компютри" по моя молба  "качи" две глави от нея - първа и втора - в новонаправения ми първи блог в блог.бг, дял история. По някакви свои усмотрения, този човек публикува главите от книгата ми и в дял " публични документи", а после ги видях препечатани и в сайта " Върховната истина"( звучи прекалено помпозно, аз никога не съм претендирала, че всичко, което се отрони  от моите уста, представлява " върховна истина"). Впоследствие бях принудена да си направя втори профил в блог.бг, защото  по никакъв начин не можех да вляза в първия - и той - първият, беше изтрит от администраторите. Вече не виждам и текстовете си във "Върховната истина"( уха!), но те се намират в книгата ми, а и циркулират под някакви странни заглавия в Интернет.

Но да се върна на волските. Тит Ливий, Вергилий и даже Шекспир в трагедията си " Кориолан" говорят със страхопочитание и уважение за тях.Пропускам всички останали сведения и се спирам на най-важните - според италианската историческа книжнина волските са част от етруските, дошли са от Лидия подир расените и са приети с мир от тях в Етрурия, в Тоскана. Ето ви доказателството, че само единокръвни братя могат да бъдат приети смиром от заселило се преди това на определена територия население - паралелът с основаването на Дунавска България се налага от само себе си. Волските са били отлични бойци, изумителни рудари и строители на градове, имали са своя писменост и дотолкова развит писмен език, че и след завладяването им от римляните, гордите квирити са оставили местната им волска адмистрация да работи със своя език и писмена. Един от най-известните писмени паметници на волските е прочутата Табула Велитерна, написана на волски език с латински букви - в две от моите статии в блога аз говоря за този паметник и предлагам собствен прочит на текста му. Разисквам и въпроса за другия паметник - надпис, надраскан върху малка брадвичка - accetta - с волски букви и на волски език, открит по време на разкопки в археологическия обект Сатрикум в Лациум - голям древен град на волските. Писменият паметник е известен под името Accetta Satricum ( споменавам го и във връзка с глупостите на спаротока, че го е "разчел", а всъщност той дори не знаеше  какво е Сатрикум - очевадна фалшификация). Всички тези мои статии бяха включени в книгата ми "Злато за смет. Исторически новели.", която излезе от печат на 27 февруари 2020 г. В музея на градчето Акуино, в Чочария, в Лацио ( земя, обитавана от волските след разселването им в три-четири от сегашните италиански региони), близо до Рим, съм виждала писмен документ на волски език от 13 в., написан на латиница" - приликата с българския език е невероятна! 

В статиите си, посветени на волските, които могат да се видят в блога ми - и особено в глава втора " С правото на първородния" в книгата ми " Връх България",където надълго и нашироко говоря за този народ, аз издигам тезата, че волските са част не изобщо от траките, а пряко от българите и носят нашия етноним! Посочих примера с Волжска България. В италианската историческа литература се твърди, че волските произлизат от оските, най-старото население на Италийския полуостров и в Европа.

В моя статия, която също е влязла в книгата ми "Злато за смет" ( 27.02.20), подновявам разсъжденията си върху етнонима волски и понятието "вълци",от което той произхожда - казала съм го и в предишните си текстове, посветени на волските. В тази статия извеждам понятията "народ"  - volk, бой - вой, воин и война от " вълк" - велик тотем и образец за древните народи - да си спомним вълчата кожа, която  намята, тръгвайки на разузнаване, троянецът Долон, според Омир, Илиада. Името на Сатрикум пък - древния волски град недалече от Рим, обяснявам като КШАТРИКУМ - градът на волските,воините,кшатриите.Древността на народа волски ми дава основания да го свържа с това прастаро санскритско и авестийско понятие. Така се казва и статията ми:" ВОЛСКИ,ВОИНИ,КШАТРИИ".

И ето - подир настойчивите въпроси на vled "кои са Vulgares", изведнъж разбрах, че този народ, споменат в Анонимния Римски Хронограф, са именно ВОЛСКИТЕ. Прочетете названието Vulgares  като замените "g" с "k" - получава се ВУЛКАРЕС - вълци, т.е. волски. Те живеят в Италия, така че е много възможно да са споменати в този документ, а освен това имат своя писменост и тоя факт обяснява какво представлява Biblia Vulgata - Библията, преведена на волски език. Разбира се, Библия Вулгата може и опосредвено да означава Библия, сведена до народа, преведена на "опростен","народен" език. Но и в този случай понятието "народ" е свързано с волските, а в по-далечен план - и с българите.

Словото "ВЪЛК","ВУЛК","ВОЛК" е неразривно свързано с нашия етноним "БЪЛГ","БОЛГ" в това няма съмнение. Произходът на "българин" и " България" от понятието "вълк" обяснява тези повтарящи се варианти като "bulg","bolg""balg","balк" , тъй като произношението и записването на словосъчетанието "ЪЛ" е невъзможно за чужденците и те го заместват с "ul, ol, al". Каква обаче беше моята изненада, когато в самия блог.бг, история, открих статия със заглавие "Народът на вълка" на човек с псевдоним kzone, публикувана на 05.04.2018 г. В статията си авторът без много-много предисловия, веднага попада в десятката - той казва, че "българин" идва от "вълк" и името на България е Вълкария. Поинтересувах се кой стои зад псевдонима kzone, който до този момент ми бе съвършено неизвестен и открих, че авторът на статията се казва Кристиян Иванов, възпитаник на Югозападния университет в Благоевград, докторант по история, 25-годишен младеж ( 22-годишен по времето, когато е поместил въпросната статия). Едва ли посочените данни са тайна - името му фигурира в самия профил, а докторантурата му или по-скоро рецензията за нея, може да се открие в Интернет с два клика. До публикуването на постинга си на 05.04.18 г. Кристиян, разбира се, не е бил запознат със статиите ми за волските от 2019 г., но не е никак невъзможно да е прочел тези от 2016, които доста по-късно бяха изтрити от блога, но продължават да са на разположение на интересуващите се в книгата ми "Връх България". Познавайки манталитета на днешните млади, мога да мисля, че един докторант като нищо би заимствал идеи, без да спомене източника. Известно ми е колко много университетски храненици, скрити под никнейми, мишкуват в блог.бг и изобщо в Интернет, търсейки идеи и текстове, които да включат в " научните си активи" за докторантури, доцентури и професури. Но статията на 25- годишния в момента докторант ( или отскоро доктор по история) звучи добре, чете се приятно и в крайна сметка съдържа едно епохално откритие - БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОНИМ ПРОИЗХОЖДА ОТ "ВЪЛК" И ИМЕТО "БЪЛГАРИЯ" ОЗНАЧАВА ВЪЛКАРИЯ. Второто твърдение - конкретно за нашата България - аз не изричам в статиите си, произнасям го само за Волжка България и за българския етноним, извеждайки го от волските - "вълци" - между тези открития няма и милиметър разстояние, но аз приемам възможността и двамата да сме стигнали самостоятелно до едно и също заключение.

И така - България значи Вълкария. Остава обаче въпросът: защо в историческите извори България никога не е наречена по този начин ( изключвам сведенията за волските ), защо никога, освен отчасти в случая с Волжска България, нейното име не е записано като започващо с "В", а непоколебимо си остава с "Б"?

Защо?

След като написах статията си за името на древната държава Кария ("Свят на кората..."), включена за дълъг период в състава на Лидия, което красноречиво говори за общ произход , се замислих - дали понятието "car" - карам, колесница, кола - може да се приложи и към името България и етнонима "българи"? Та нали волските имат лидийски произход, съвсем допустимо е след като етнонимът на карийците идва от "кар" и " карам", същото да важи и за втората съставка на понятието "българ"- бъл- кар? Още повече че клон от нашия народ, обитаващ Кавказ, все още носи името балкарци и държава та му се нарича Балкария.

В цитираната статията, в която разкривам гледището си за значението на името Кария, споменавам, че "кар", освен "карам" - привеждам в движение - означава и "наказвам" останало е в руския език - "кара"- възмездие, наказание ( това едно от значенията на понятието " карма"- движение, но и възмездие).
Същият смисъл има и съзвучният корен "gar", останал в италианския и френския език  в думата "gara", " gare", което значи "състезание"т.е "движение", но се употребява и в изрази като " gare a toi!" - "пази се!". Авестийското слово "каран" означава "водач", но и пазач.

За тълкуванията на "бъл" като бял, висок, висш, няма да говоря, защото те са множество и имат своите основания.

И ето така разбрах, че етнонимът "БЪЛГАР" може да означава "висок, висш , голям, бял" ПАЗАЧ, ПАЗИТЕЛ, пазител на Баал, пазител на висшите същества, наказващ нахлуването в техните територии, а БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРА, БАЛХАРА, БАЛКАРА - може би носи смисъла на " пазена земя", " охраняема територия". Това обяснява съществуването на древни топоними с името " България" на много места по света, включително и в днешната Арктика - на картата на Меркадор, която нашият съблогер добродан публикува наскоро в една от последните си статии. Нима българите постоянно са се местили? Да, келтите, както и повечето древни народи, са сменяли  своите местообиталища, усядали са в други територии, но май при българите това е доведено до маниакалност? Колко държави с името България можем да наброим? Не е ли по- логично да приемем, че България ( във всичките разновидности на записа на това име ) означава " пазена земя" , а понятието "българин" - висше звание на пазач, охранител на такава свещена територия?

В такъв случай "вълк" се явява дубликатно, скрито название на тези пазачи, защото вълкът е звярът, който охранява сакралната, забранената за простосмъртни територия. Така БЪЛГАРИЯ означава от една страна - територия на вълците, ВЪЛКАРИЯ - а от друга "ПАЗЕНА ЗЕМЯ" на белите,висшите същества. (Впрочем отварям скоба, за да обясня и названието "Валкюрия" в германския епос - то означава "Вълчица", ни повече, ни по-малко). Такава двойнственост - двоен тегел - който прикрива истинското име с код за посветени, съдържа и загадъчното слово " мафия".

Тази двойственост на понятието БЪЛГАРИЯ  е причината тайната на името на нашата Родина да остане непокътната през хилядолетията.


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!
ОТКЪСИ И ИДЕИ ОТ НЕЯ МОГАТ ДА СЕ ПОЛЗВАТ САМО АКО БЪДАТ  ЦИТИРАНИ ЗАГЛАВИЕТО И АВТОРЪТ!




Гласувай:
4



1. dobrodan - Милена, прочети тук.
24.09.2021 12:04
https://dobrodan/history/2021/06/29/istina-li-e-napisanoto-v-tarihite-ili-da.1767517

Има и за ХРОНОГРАФА.

Съдейки по съседите на волските, които до един носят тюркоезични етноними, както и класифицирането на езика им като САБ-ЕЛ-СКИ.

"Значителна територия от централната и южната части на Апенинския полуостров заемали
племената, които в съвременната историческа наука са наречени "италийци": "Появата на
италийците преобладаващата гледна точка обяснява по следния начин. Те са мигрирали в Италия
от североизток на две вълни. Първата вълна се появила в долината на река По в началото на
второто хилядолетие пр. н. е.... Втората вълна италийци се е появила на полуострова по-късно -
към края на второто хилядолетие пр. н. е. Главната разлика между двете групи е в това, че
втората за разлика от първата не изгаряла, а погребвала покойниците си".

На североизток от
Апенинския полуостров се намира южната половина на Централна Европа. Именно оттук биха
могли да мигрират към полуострова племената, наречени по-късно "италийски". На посочената
територия в Европа по това време историческите източници фиксират племена с основно
тюркоезични названия. Това е бил периодът на интензивна миграция в Централна и Западна
Европа на тюркоезичните племена от културата на шнуровата керамика. Значи тези мигранти,
наречени италийци, също биха могли да са тюркоезични племена. Можем да опитаме да изведем
тяхната етнонимия през тюркския език.

Ако
съдим по всичко дотук, Херодот и Страбон са използвали най-древното название на тази
разноезична общност - италиотите. Виждаме, че такова название се е разпространило и по
отношение на тюркоезичните галати и хенети. На съставни части разглежданата дума поделяме
така: итали-от. Първата съставяща "итал" е фонетичен вариант на древнотюркската дума ïtala
(ытала) или ïdala (ыдала), която в превод означава "отказвам се, отхвърлям". Втората съставяща
"от" е древнотюркската дума "ot" (огън). Изходното название е "ыталаот" със семантиката
"отказалите се от огъня" или "отхвърлилите огъня".

Предполагаме, че с времето етнотерминът "италиот" се е
трансформирал в думата "италик". На съставящи тя се поделя така: итал-ик. Първата съставяща
както в показаните два случая е "ытала" (отхвърлям), а втората съставяща "ик" е леко
измененият афикс на притежател - "лык". Изходната форма на този етнотермин е била
"ыталалык" или "ыталык" с буквален превод "отхвърлилият". Етнотермините "итали" и "италии"
са фонетични варианти на "италики". Семантиката на названието на етнотериторията на
италиците - Италия - става напълно очевидна. Думата "Италия" се дели на съставящите я думи
така: Итал-ия. Първата съставяща "итал" се съотнася с глагола "ытала" (отхвърлям), а втората -
"ия" - в превод означава "владение, страна". Изходното название е било Ыталия и е означавало
"Страната на отхвърлилите".


И така нататък :).

БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОНИМ ПРОИЗХОЖДА ОТ "ВЪЛК" И ИМЕТО "БЪЛГАРИЯ" ОЗНАЧАВА ВЪЛКАРИЯ. ????!

Далеч по-късно славянската ВОЛК бива заета от болг/фолк, или чувашката ПУЛКА - забележи, означаваща просто НАРОД.

"Името на Сатрикум пък - древния волски град недалече от Рим, обяснявам като КШАТРИКУМ - градът на волските,воините,кшатриите.Древността на народа волски ми дава основания да го свържа с това прастаро санскритско и авестийско понятие. Така се казва и статията ми:" ВОЛСКИ,ВОИНИ,КШАТРИИ".

Добре :), но не е правилно.
Сатрикум - сатри - ас-ат-ар.
Аси-коне-мъже.
Думата воин идва от "бой" - също от оня език.
Кшатриите носят име, родеещо се с това на сатрите.
НО ПО СЪЩАТА ТЮРКОЕЗИЧНА ЛИНИЯ.

Извинявам се за причиненото неудобство.
Все пак нека търсим нещата там, където ги има.
Петелът не снася яйца и не ги мъти.
цитирай
2. balar - Името ни е древно, езикът ни е древен.
24.09.2021 12:51
Затова може да има много значения и всичките да са верни едновременно. Според една легенда БЪЛГАР означава "оцелял". От други места излиза, че значи множество-хора, народ; планинец / балканджия?/, и вълчите-хора; белите-хора/учители...Кое е най-точно незнам. Но поглеждайки към самонарицанията на древните народи, то повечето наричат сами себе си просто хора, а ако става въпрос за племе или клан/коляно=род прибавят името на някое тотемно животно, което е патрон на съответната група.
Вълка/кучето е свещенно животно подобно на коня, така, че напълно е възможно някое от племената да е имало за патрон него. Но покровител на народа е бил конят, кучето-вълк просто го е следвал, като част от цялото.
Инъче "вълчия народ" и знамена с вълчи глави имам в една книга в къщи, ама в днешно време немога да се съглася с автора, който иска да е хем орел - хем риба.
цитирай
3. vled - Благодаря ви, Милена
24.09.2021 16:03
Много голям материал сте ми „посветили :)
Шегувам се разбира се.
Не на мен а на идеята ми, че VULGARES от многото източници не може да са Българите, защото преводът на библията направен от св. Йероним и известен като VULGATA на езика известен като VULGAR LATIN със сигурност не могат да се превеждат като Българска библия или Български латински език. От това логически следва заключението, че носителите на тези думи VULGARES не може да са Българите, а нещо друго.
Другото би трябвало да е нещо много голямо като маса хора. Да се преведе цяла библия е едно много сериозно усилие и неговата цел е далечна - да се приобщи голямо население от Римската империя, различно от латините към християнската религия и римското общество.
За мен в българската историография има ДВЕ ОГРОМНИ ИСТОРИЧЕСКИ ГРЕШКИ, а те са:
1. Че Склави и Склавини са Славяните
2. Че VULGARES са Българите
Всъщност акцентът на моите коментари е не кои точно са VULGARES, а че НЕ МОЖЕ те да са Българите! Основата на моята идея е неоспорима, но знанията ми да го докажа с допълнителни аргументи са недостатъчни и затова потърсих помощ.
Всички ние си губим времето с една и съща цел – да разберем повече за нашия народ и неговата история. Уважавам вашите усилия в тази посока.

Владетелите в древността обикновено са били хора с полубожествен статут, защото са били част от посветените и посредници между Бога и хората.
Така и началото и името на българите идва от БАЛ (вол, бик,bull), първи владетел и основател на града столица Балк и по-късната държава Балкара. Намираме я в името на други древни владетели Децабал, Анибал, Хасдрубал и др. Рашо Рашев също стига до тази основополагаща за името на българите дума БАЛ, но като всички преди него не може да се оттласне от тюркологията и не е намерил смислено обяснение.

Основата на вашите ВОЛСКИ е същата - ВОЛ, по-късна модификация на тракийското БАЛ, останала в езика на Етруските, най-древното население на Апенините.
цитирай
4. milenavarbanova9 - Здравейте, влед,
24.09.2021 16:41
Не, "волски" не идва от "вол", а от "вълк" .
Тит Ливий ги нарича в "История на Рим:" ferocior ed rebellandum quam bellandum gens". Воловете едва ли биха могли да бъдат наречени "най-жестоки" и " войнствени".
цитирай
5. dobrodan - :):):):):), Милена, а и ти, vled,
24.09.2021 16:52
прочетете следния абзац.
Милена.....това е подарък.За теб, лично.
Някои може и да са чели вече тая книга, но ти ще си една от малкото, прочела откъса на български :) език. И така:


"Възниква въпрос: може би числителните, местоименията и роднинските термини не са остатък от праиндоевропейския език, са просто заимствани от някакъв език (да кажем, персийски) в епохата на най-голямото му разпространение (да кажем, при Ахеменидите, I-во хил. пр. н. е., когато властта на персите се разпростряла на запад до Гърция и Египет, а на изток до Индия и Китай)?

Индоевропеистите предвидили този въпрос и съчинили указ, според който думите от основния фонд не могат да се заемат. Следователно числителните, двойките местоимения и няколко термини за роднинство във всички езици (семитските, тюркските, угро-финските и другите) са се родили заедно с тези езици, принадлежат само на тях, не се дават на никого и не се заимстват от никого. Ако бяха сравнили поне тюркските с индоевропейските, то този опорен стълб би рухнал без много шум. Сравението щеше да покаже, че езикотворците не са били предупредени навреме за този суров указ, съчинен от индоевропеистите, и са заемали лексика на всички нива. Също и граматика.
Например тюркските числителни от първи ред съвпадат с индоевропейските. Някои сложни числителни в индоевропейските езици са заимствани от тюркските. ЛАТИНСКАТА СИСТЕМА ЗА СПРЕЖЕНИЯ Е ОБЯСНИМА САМО ПРИ СРАВНЕНИЕ С ТЮРКСКАТА (това го пиша с главни букви, защото невярващите в тези сходства отричат с пяна на уста.....какво ли не, бел. прев.) Суплетивизмът на формите за местоимения в именителен и косвените падежи, служещ като един от основните аргументи за родството на индоевропейските езици, се обяснява при сравнение с тюркските и угро-финските езици (сравни я – меня, мене и мен – мени, менге). Произходът на термините за родство - mоther, father, sister, brоther – ще бъде непълен без отчитане на тюркския материал и в частност без изследване на тюркския формант за множествено число – тер, който е употребяван и като суфикс, придаващ на смисъла на думата звателно-уважителен оттенък."
А сега ще се върна малко по-назад в същата книга.

"Бързах, хъмках и му съобщих, че сега се интересувам от проблема на тюрко-шумерските езикови контакти. Посочих няколко примера. В. В. слушаше, наклонил голямочелата си глава.
- Шумери - каза В. В. - и тюрки. Не се римува. Мислех, че ще ми разкажете за нова стихосбирка. Признавам, огорчихте ме. Макар това да е похвално - да се интересуваш и от друго. Знаете ли коя е най-древната славянска дума? Запомнете я - това е "есть". Каква е възрастта й? Не повече от 2000 години. Останалите думи са се разрушили, видоизменили дотолкова, че ако (нека пофантазираме) успеем да открием паметник на праславянската литература, да кажем от първи век от н. е., то уверявам Ви, бихме срещнали в него само една позната дума - есть. Науката е установила твърдо, че думите не издържат на изпитанията на времето. Те се развиват, губят и придобиват нови звуци, изменят смисъла си. Времето не стои на едно място и езикът е в постоянно движение. Съгласен ли сте? Шумерският език е възникнал примерно в четвъртото хилядолетие преди новата ера. Последните писмени паметници, имам предвид шумерските силабарии, се отнасят към VI век пр. н. е. Сравнението им с първите паметници показва как в продължение на хилядолетията се е видоизменяла лексиката. Вие твърдите, че прототюрките по вашите думи "са се варили в котела на цивилизацията" на древна Предна Азия, заминали са, изтикани от семитите, в началото на първото хилядолетие преди новата ера и са отнесли и съхранили до най-късни времена някои шумерски лексеми. Повторете, моля. Бог - Дингир. Тюркските форми какви са? Денгир, тенгир, тенгри..... Не, не е възможно. Не вярвайте на очевидното съвпадение на формите. - И смисъла.

- Да, и на смисъла. Това са случайни съвпадения. В езика има само няколко десетки звука и броят на комбинациите им е силно ограничен. В различни езици могат да се срещнат на пръв оглед еднакви думи. Между тях обаче няма никаква връзка. Произлезли са успоредно. Разбирате ли? И в различно време. Не се огорчавайте, това е типична грешка. Дори специалистите понякога се полъгват по външното сходство. Тюркската лексема, ако предположим зависимостта й от шумерската, за изтеклите хилядолетия трябва, длъжна е да се измени до неузнаваемост. Освен това, съгласете се, засега няма никакви основания да предполагаме, че тюркските езици са съществували през шумерската епоха. Както твърдят компетентните хора, те са възникнали преди не повече от две хиляди години. В развитието си са създали името на бога-небе, случайно съвпадащо с названието на шумерския бог.

- Вече няколко пъти споменавате тази страшна дата - 2000 години. Нима тази християнска граница има толкова голямо значение в историята на езиците? Тюрките са можели да се появят независимо от родждеството Христово. Ако шумерите бяха нарекли бога си Христос, учените също ли биха настоявали за случайно съвпадение с името на християнския бог?

- Мисля, че да - неуверено каза В. В.

- Ако освен това погребваха покойниците си според християнския обряд и побиваха върху гробовете символа на религията - кръста - това също ли бихме приели за случайно съвпадение? Сравнението на символната атрибутика на тюркските кургани и шумерските показва черти на сходство, които не можем да приемем за случайни. Съвпаденията са прекалено системни."


Останалото.....като му дойде времето, както казваше оня смотания цар :):):).

От "АЗиЯ", автор е Ужас :):):) Сулейменов.......


цитирай
6. balar - Добродане,
24.09.2021 19:09
колкото и да ги убеждаваш няма да поискат да разберат. Само като прочетат "тюрки" и са до там. Пълен блокаж.
Ако ги наречем туранци или тохари сигурно няма да е такъв проблем, но историята като наука е наложила името "тюрки", преди около 150-200г. и така са си и останали тези народи. Ако ги наречем Именци все едно ги наричаме лапити или кентаври - митичен народ, чието съществуване засега е недоказуемо. Затова се ползва онова, което е общоприето, дори да е неточно.
А баш потомци на дива тюрк всъщност са ацтеки, толтеки, микстеки и тем подобни "индианци":) . Нямаме нищо общо с тях. Нито пък...тюрките, които са туранци.
Колкото до Дингир-Тангра не само името, ами и символиките съвпадат. :) Има още много съвпадения между Двуречието и Средна Азия, и тези съвпадения стигат чак до областта на Байкал, до Урал и до Балканите, и до Апенините. / етруския демон Муза никой ли не го забеляза? Или поне Сабините.?/
Какво свързва всички тези места? Ами един етнос - нашият. Били сме, или още сме, в тези земи.
цитирай
7. milenavarbanova9 - добродане,
24.09.2021 21:06
Кълна се, че не разбирам нищо от твойте коментари. Пиши на човешки език. Какво искаш да кажеш за числителните ?
Името на Италия произхожда от това на цар Итал - същото име носи философът
Талес . Талес и Телес или Телец са идентични, говорихме вече за това. Оттам идва легендата за телците, но и названието на телето и името Телес,Телец означава тяло ( тело ), дело, творба. Написала съм го отдавна.
Никакви отхвърлили огъня няма тук.
Защо усложняваш до безконечност всичко, само за да го натикаш в схемите си - това не мога да разбера.
Впрочем персийският език не е тюркски - ако това искаш да кажеш в началото. Той е индоевропейски език - от заклеймената от теб категория.
Говоря ти честно, когато ти пишеш - имам чувството , че написаното е на китайски. Обясненията са много по-прости.
А,за езика, който се променя, губи и т.н. Каквото и да става с езика, той винаги е на-устойчивият компонент в културата на един народ.

Знам, че правиш превод и че това е новото ти верую, че си запален от тия идеи.
Но има обективни неща - още повече в науката. Прогледни за тях.

цитирай
8. milenavarbanova9 - към vled
24.09.2021 21:16
Влед, Бал не означава бик, нито вол, а Баал, или Бел, или Балох - Белият Бог. Оттам идва това "бал" в имената, които цитирате - Децебал, Анибал, Хаздрубал и пр.
цитирай
9. balar - Баал или Ваал
24.09.2021 22:01
на сирийски и финикийски е Голям, Велик или Бог. А те са симитски езици. Волските са италийско племе от индоевропейски произход. Кога проговориха финикийски и картагенеца ханибаал стана "римлянин" не ми е ясно.
За произхода от BULL за волсците Влед е прав, взимайки предвид корена на думата и оглеждайки внимателно езиците на околните племена. А те си хортуват на близки по между си езици, като гледам. А какво е казал тит ливий в случая не е важно, понеже той и Омир лепва какви ли не готини епитети на парис, наст и амфимах, и други, които на следващата страница вече са мъртви. Тоест това е литературен похват, художествен образ, който може и да няма нищо общо с истината.
Волски, вълк и вулгарес - нищо общо по между им. Вулгарес по скоро се родее с германското фулк - народ, отколкото с нашето народностно име. Тъй де, обикновенна латинска дума.
Абстрактни понятия и думи зад думите може да има в кабала, но не и в лингвистигата, освен при пиктограмите. Но това е причината трудно да се разчитат.
цитирай
10. vled - 5. dobrodan
24.09.2021 22:22
Тюрките или Тураните, част от които са и Хуните са голяма подрасова общност, смес между бялата и жълтата раса, т.е. полу-монголоиди, населяващи и до днес най-вече Средна Азия - Хазари, Татари, Киргизи, Туркмени, Казахи, Узбеки и др.
Средна Азия е пресечната и допирна точка между тези 2 расови разклонения – Китайци и Иранци.
Последните генетични изследвания в България, извършени през 2016 г. чрез взети кръвни проби от 808 мъже българи и българи мюсюлмани показват наличие на САМО 1, 5 % азиатски гени.
Ако най-накрая си дадеш сметка, че Траките са известни в историята от преди 4000 години, а Тюрките от само 1400 ще можеш да си обясниш кое е първичното и кое вторичното. В гените на Тураните в различна степен влизат опита, културата, езика и традициите както на жълтата, така и на бялата раса, наричана и индоевропейци.
Посоката на влияние е обратна на тази, която пропагандираш. Ако имаш съмнения относно себе си погледни се в огледалото. То ще ти каже най-точно какъв си - монголоид или индоевропеец.
След това продължавай за пишеш.


цитирай
11. vled - Бикът е свещено животно за много от древните
24.09.2021 23:05
Бикът е достатъчно жесток и войнствен,когато е разярен, гледайте коридата.
Това че Вол днес означава кротко и работливо кастрирано животно за разлика от един свиреп бик не трябва да ви заблуждава. Деца Бал означава точно това – Свиреп Бик. Във времето думата Вол се е наложила, защото е било масово разпространено животно за работа. Биковете и днес са много малко и само за разплод. Държат ги здраво заключени, защото ако са на воля са агресивни, притежават огромна сила и никой и нищо не може да ги спре! Не е чудно, че много от древните владетели са се отъждествявали с тяхната сила и мощ!
Не ви ли прави впечатление, че в английския bull като звучене е нещо средно между Бал и Вол?!
Бикът е свещено животно за много от древните. Отглас от това вярване е, че и днес в Индия кравата е свещено животно.
Не случайно е превърнат от семитите в божеството Баал, за което пишете и не случайно го изобразяват с бичи рога.



цитирай
12. milenavarbanova9 - към балар
25.09.2021 07:45
Бал, Баал, Бел е най-напред Бял ( буквалното му значение ), а след това голям, велик, висш и пр. Какъв език, според Вас са говорили финикийците?
Никой не е казал, че Ханибал или Хаздрубал са римляни.

Волск произлиза от вълк, а не от вол, бик или бивол.

За volk - народ - че води произхода си от вълк, съм написала в статията си, прочетете по- добре.
цитирай
13. milenavarbanova9 - към vled и balar
25.09.2021 09:20
Волските са част от етруските.
Кой кърми Ромул и Рем? Капитолийската вълчица, защото вълкът е етруски символ. Няма как да търсим вол или бик тука. Вярно, Торино носи името на бика, но това е далече от волските, които са етруски.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Подкрепям мнението на Милена!
25.09.2021 09:53
Названието на вълк е съхранено в немския- като волф! Случайно ли? Ами нали те се борят хиляда и петстотин години от категоризирани от римляните като варвари, да се обявят за негови наследници!? Ами, ще му вземат и символите ! А кой е символът на Рим?
Не е Торинският бик, той е символ за женско плодородие! Гледал съм , как млади жени се въртят на един крак на определено място върху него? Взех ги за смахнати, но никой не им пречеше, даже ги насърчаваха? Заинтересовах се, какъв е този ритуал? Били обикновено младоженки,или жени ,чакащи дете от години, да заченат, затова го правели! И , ако не бъркам- беше мисля в Дуомо, в Милано!Църквата не протестира и не забранява! А се е погрижила да подменя там мозайката!Да не стане беля
! Там са символите на четирите главни града на Италия-Рим, Милано, Торино и Флоренция!

Символът на Рим е вълчицата кърмеща невръстните Ромул и Рем!
За Децебал, изпадате в противоречие Той е трак, а трак е мръсна дума за нас! Ние не сме траки и не искаме и да ги знаем дори!! Да ги махат от историята, да ги дават на лекетата, макетата, сбърках , те колекционират история!
Българите имат връзка с римляните, траките, те нямат!
Децебал означава нещо на загубеният тракийски език, вероятно умножено по десет!А, сега пък ,аз си противореча!?
Какво да се прави, човешко е да се греши!
Иначе, по улиците ще има само богове!Тежко ти, ако не си боГ!

Хубав ден, Милена!
цитирай
15. balar - Между
25.09.2021 11:21
Волс и Лупус има разлика. Хората си имат дума за вълк. Имат и една пословица : " Гора от Не свети".
цитирай
16. dobrodan - Vled, отново пишеш едно към каквото дойде.
25.09.2021 11:31
vled написа:
Тюрките или Тураните, част от които са и Хуните са голяма подрасова общност, смес между бялата и жълтата раса, т.е. полу-монголоиди, населяващи и до днес най-вече Средна Азия - Хазари, Татари, Киргизи, Туркмени, Казахи, Узбеки и др.
Средна Азия е пресечната и допирна точка между тези 2 расови разклонения – Китайци и Иранци.
Последните генетични изследвания в България, извършени през 2016 г. чрез взети кръвни проби от 808 мъже българи и българи мюсюлмани показват наличие на САМО 1, 5 % азиатски гени.
Ако най-накрая си дадеш сметка, че Траките са известни в историята от преди 4000 години, а Тюрките от само 1400 ще можеш да си обясниш кое е първичното и кое вторичното. В гените на Тураните в различна степен влизат опита, културата, езика и традициите както на жълтата, така и на бялата раса, наричана и индоевропейци.
Посоката на влияние е обратна на тази, която пропагандираш. Ако имаш съмнения относно себе си погледни се в огледалото. То ще ти каже най-точно какъв си - монголоид или индоевропеец.
След това продължавай за пишеш.




Станаха поне 200 пъти да обяснявам, че изначално хората, говорещи R-тюркич езика ОТ БЪЛГАРСКАТА ПОДГРУПА!!!!, не са монголоиди.
Ако трябва, още веднъж да ти го напиша?
Колкото до това, кой е по-древен - под секрет споделям, че дори източните, монголоидните тюрки, пазят спомена за Шумер,
КАКТО ПО-ГОРЕ СЪМ ЦИТИРАЛ РАЗКОШНИЯ ОЛЖАС СУЛЕЙМЕНОВ.
Наистина не разбираш какво точно правя и какво пропагандирам :):):). Нищо, не е голяма беда :).
цитирай
17. dobrodan - Милена, ако наистина не разбираш нищо от коментарите ми,
25.09.2021 11:48
тогава не виждам смисъла да ги пиша.
Посочих ти някои книги, с чието съдържание ти предложих да се запознаеш.
Изглежда, че нямаш намерението да го направиш.........
Милена, човек трябва и да почете, преди да седне и да мисли коя дума откъде е дошла.
Разбираш ли какво искам да ти кажа?

Майкопска култура
Днес датирането на тази култура до втората половина на IV - началото на 3-то хилядолетие пр.н.е. се счита за най-разумното. Произходът на майкопската култура вероятно се намира на територията на Близкия изток.

https://puntomarinero.com/images/maikop-archaeological-culture-basic-information_1.jpg

Ямната култура е археологическа култура от периода 3600 – 2300 г. пр.н.е., в района между реките Днестър и Буг, и планината Урал. Кургани от ямната култура могат да се видят и на територията на България в Добруджа около границата с Румъния.

Ямната култура е била предимно номадска, а земеделие се е практикувало само в някои речни райони. Открити са няколко могилни укрепления. Установено е отглеждането на домашни животни – коне, едър и дребен рогат добитък. Познати са били ралото и каруцата.

Името на културата (ямна – от яма) идва от специфичните ямовидни гробници (кургани), с които тя се характеризира. В тях мъртвите са били погребвани по гръб, с превити колене.

Според курганната хипотеза на Мария Гимбутас за индоевропейския произход, ямната култура е свързана с древните индоевропейци.

Като погледнеш картата, то си представи как древните българи тръгват нагоре и наляво и стигат до? Лондон. Информацията е получена не свише, а по елементите от културата на въжената/шнурова керамика и топонимика през ЧУВАШКИ ЕЗИК!

КОЙТО Е ИЗКРИВЕНИЯТ ЕЗИК НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ, НО С ДРУГА ЛЕКСИКА, УГРОФИНСКА!

Ако и този път не разбереш какво написах, то.........вдигам ръце и се предавам.

Надявах се да разберете, че всеки от нас е прав в това, което защитава, но отчасти.
Къде ти :):):). Типична българска работа.
За ваша обща информация - Баал може би също е бил български бог, пише го:).
цитирай
18. dobrodan - Балар......благодаря ти. Искрено.
25.09.2021 12:02
Когато започнах да работя в блога, то написах, че дори един човек да разбере какво пиша, все ще е нещо.
Станахте с един повече :):):).
Как да кажа..... Има езикова връзка между тюрките и индианците.
Майя - умните, разсъдливите.
Инка - инг...... Думата я срещаме и като втори компонент в титлата кинг.
КОЯТО Е РАЗЧЕТЕНА НА КУБРАТОВИЯ ПРЪСТЕН :). Ще речеш, Англия е далеч?
Теоретично - да. Нормани, сакси, брити, пикти, скоти, келти......всички те са говорили разновидности на стария език.
Балар, поздравления от мен. Заслужи си ги :).



цитирай
19. dobrodan - Милена, виждаш какво си написала, нали?
25.09.2021 12:07
milenavarbanova9 написа:
Волските са част от етруските.
Кой кърми Ромул и Рем? Капитолийската вълчица, защото вълкът е етруски символ. Няма как да търсим вол или бик тука. Вярно, Торино носи името на бика, но това е далече от волските, които са етруски.


А сега би ли уточнила за себе си как така Капитолийската вълчица (статуята подава КАСПИЙСКИ СТЕПЕН ВЪЛК, можеш да провериш) кърми Ромул и Рем, като в същото време (всъщност хиляди години по-рано) ТЮРКИТЕ ИМАТ ЛЕГЕНДАТА, СПОРЕД КОЯТО СА СИНОВЕ НА ВЪЛК/ВЪЛЧИЦА?
Защо гъските будят римляните при галското нашествие и същите тия добиченца по една случайност са почитани като свещени от казахите, например.....

Това дали ще успееш да го приемеш :), защото няма начин да не го разбереш?
цитирай
20. milenavarbanova9 - Светът е малък и паралели дебнат ...
25.09.2021 13:20
Светът е малък и паралели дебнат отвсякъде, Красимире.
Това не означава непосредствена кръвна близост. Означава само, че между хората от всички раси съществуват сходства, човеци сме на тая земя.
цитирай
21. vled - ВОЛК, вълк е славянска, а не етруска дума
25.09.2021 13:24
Етруският език е неизвестен, а писмеността им неразчетена.

Ние обаче се отклонихме от темата VULGARES.
DW отново ме озадачиха с нов материал, в който пишат, че всички 10 най-стари градове в Германия са основани от Латините по време на Римската империя, част от която са били и днешните германски земи. Основани са като бургоси, защитени места, от където вероятно идва и окончанието БУРГ за много от градовете – Страсбург, Хамбург, Оренбург, Фленсбург.
Най-старият град е Трир.
Потърсих повече сведения за св. Йероним, преводача на библията Вулгата, който се оказа, че е патрон на преводачите. Ето акво пише за него
„Роден в днешна Хърватия ок. 350 г. в християнско семейство. Получил образованието си в Рим, Аквилея и Трир”
ТРИР?!?

Ето къде този забележителен човек вероятно е научил езика на Вулгарите. Това е разбира се косвена, но все пак следа в търсенето на Вулгарите.


цитирай
22. milenavarbanova9 - А защо не помислите,
25.09.2021 13:57
че го е научил с лекота, въз основа на родния си тракийски ( хърватски ) език ? Езикът на волските е етруският. А етруските- расени са лидийци, родствени на българите.Колко градове и села в българския ареал се наричат Ресен? Помислете по този въпрос.
цитирай
23. dobrodan - Милена, за езика на етруските имам
25.09.2021 14:26
преведена книга.
Доста е интересна :):):). Особено с еднаквите гравюри по надгробните плочи :):):). Същите като по гробовете, намерени в днешен Татарстан, Милена.

https://dobrodan.blog.bg/history/2021/07/09/tiurkskite-koreni-na-etruskiia-i-italianskiia-ezici-nasim-sa.1768788

Там са и директни линкове към книгата. Около 50 страници съм откопирал едно към едно от оригинала, защото нямаше никакъв смисъл да ги превеждам, важното се вижда при езиковите съпоставки през татарски и латински в табличен вид.
И това е само до буквата "Д" :):):)!

Щом проявяваш интерес към материала, то има материал.
цитирай
24. balar - И на
25.09.2021 14:26
какви факти се гради твърдението, че хърватите са траки, българите сме лидийци, а волсците са етруски? Много кладенци станаха, а господин Влед търси факти относно Vulgares.
Има дума реса, но тя е българска, не етруска. Подобни по значение думи, не винаги означават едно и също нещо.
А добродан споменавайки инки се сетих за един стар лаф - За инката Тупак Амару основателя на Амуру :). Голям човек беше професора дето ни преподаваше лингвистика :)
цитирай
25. milenavarbanova9 - Балар,
25.09.2021 14:36
Не мога да отговоря на зададените от Вас въпроси, не защото нямам отговор, а защото спаротоците ще ме открадат, преди още да съм написала статиите си по този проблем. Те крадат от публикуваните ми текстове, камо ли от коментарите ми в блог.бг. Имайте търпение.
Всъщност нещо вече има в първата ми книга.
цитирай
26. balar - Госпожо,
25.09.2021 15:46
на индивиди като спароток хората се кефят понеже предлагат екзотика, така като предишните поколения са четели за атлантида, извънземните на деникен и подобни . Но в смислен разговор по история никой не би го споменал, така че спокойно. Фейсбоклука не се брои.
За лидийците в една книга/ събираща прах в селската библиотека/ четох, че имали връзка с хети и лувийци, а самите лувийци със "славяните". Говорим за езици. Сега, автора е руснак, но може да е бил де факто балтиец с руско име и да е видял нещо, което убягва на другите. Книгата е от съветски времена , така че може да е просто пропаганда, че славянският език е хилядолетен. Ами ако не е пропаганда?
цитирай
27. balar - Ет още един подарък
25.09.2021 16:04
dobrodan написа:
преведена книга.
Доста е интересна :):):). Особено с еднаквите гравюри по надгробните плочи :):):). Същите като по гробовете, намерени в днешен Татарстан, Милена.

https://dobrodan.blog/history/2021/07/09/tiurkskite-koreni-na-etruskiia-i-italianskiia-ezici-nasim-sa.1768788

Там са и директни линкове към книгата. Около 50 страници съм откопирал едно към едно от оригинала, защото нямаше никакъв смисъл да ги превеждам, важното се вижда при езиковите съпоставки през татарски и латински в табличен вид.
И това е само до буквата "Д" :):):)!

Щом проявяваш интерес към материала, то има материал.


Влез във форум наука, раздела за археогенетика, в темата за неандерталци и денисовци и виж последния отдолу на горе пост на бойко, за етруските е. Май ще те зарадва, поне на полвина.
цитирай
28. milenavarbanova9 - Благодаря,балар.
25.09.2021 17:59
Благодаря,балар.
цитирай
29. vled - Моят подход към историята
26.09.2021 13:51
Моят подход към историята е много различен от всички други.
Това което ме кара да пиша не е обикновена човешка суета, а разбирането, че това което съм научил не трябва да отнеса със себе си, а да го оставя.
Наложеното от историографията, че
СКЛАВИ, СКЛАВИНИ са Славяните, а
VULGARES са Българите
са две огромни исторически грешки
и докато не се поправят няма да има движение напред към истината.
Никакви упражнения в търсене на името БЪЛГАРИ в думите Вулгари, Волски, Балагрии, Блегури или Флегии не изясняват картината, а само я затъмняват.
Не е необходимо да питаме дори Светлана Янакиева, за да ни го каже.

Името БАЛКАРИЯ свети като фар и осветява българската история и на изток и на запад от тази точка.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774969
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031