Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2023 15:13 - Кой разчита на търговията с Тайван?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 1117 Коментари: 5 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Съединените щати и Тайван подписаха търговско споразумение в четвъртък (01 юни 2023 година) за да усилят икономическите си връзки, докато напрежението с Китай нараства. Инициативата САЩ – Тайван за търговията през 21-ви век се предприема с надеждата да бъдат подобрени митническите и граничните процедури, както и други политики упражнявани от двете страни. Докато Вашингтон и Тайпе нямат формални дипломатически връзки, двете правителства са свързани с неофициални отношения и годишен търговски обем от 105,7 милиарда американски долара. Диаграмата показва, че от основните търговски партньори на Тайван, Съединените щати са несъмнено най-блестящата връзка, следвана от Япония (85,6 милиарда долара) и Германия (20,7 милиарда американски долара).
image

          Диаграмата се основава на информация от базата данни Comtrade на ООН. От нея се вижда, че през 2021 година, 62 процента от общия търговски обем на САЩ с Тайван е дошъл от внос от острова. Мнозинството от тези вносни стоки са от IT сектора и от отрасъла на електрониката, като компании като Apple”, “Qualcomm” и “NVIDIA” разчитат на чипове, произведени в големите заводи за полупроводници на Тайван. Във всички други страни, включени на тази карта, Тайван е нетен вносител на стоки.

          Основата на напрежението между Китай и Тайван е нерешеният досега въпрос за независимостта. След края на гражданската война в Китай през 1949 година, останалите привърженици на победения Гоминдан се оттеглят на острова. Веднъж установени там, те провъзгласяват Република Китай, докато Народната република вижда острова, който сега се управлява демократично, като своя собствена провинция.

          До голяма степен пренебрегната в това уравнение е ролята на коренните народи на Тайван, 16 от които са официално признати за етнически малцинства. След дълга история на колонизация от Холандия, Испания, Китай и Япония, те все още съставляват около 2,4 процента от населението през 2019 година.

Източник: https://www.statista.com/chart/27927/principal-trade-partners-for-taiwan-per-region-by-trade-volume/?utm_source=Statista+Newsletters&utm_campaign=991368e420-All_InfographTicker_daily_COM_AM_KW20_2023_We_COPY&utm_medium=email&utm_term=0_662f7ed75e-991368e420-315854293



Гласувай:
13



1. planinitenabulgaria - Ако Китай нападне Тайван, Америка ще се наамеси, предупреди Байдън.
10.06.2023 16:58
Южна Корея, Тайван и Израел - това си три щата от САЩ, които нямат обща граница.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Теодор!
10.06.2023 18:48
Всъщност Тайван е създаден от САЩ, аналогично на Албания, в хода на Първата Балканска война!
Китайците пращат самолети, да бомбардират Гоминдански позиции на острова, очаквайки капитулация след това. Но ги очаква неприятна изненада Ракети земя- въздух, за пръв път изпробвани в бойни условия,тук не съм съвсем сигурен !?Всички самолети са свалени! Китайците в шок се отказват да атакуват повече острова, който по начало е част от Китай!

Хубава вечер!
цитирай
3. teodordetchev - Налага се да направим няколко уточнения.
10.06.2023 21:17
Остров Тайван, известен в миналото и като остров Формоза не е територия на Китай от края на деветнадесетия век. Преди това пък повече от век е бил под контрола и на някои европейски държави. По това време островът се е населявал с различни народи, нямащи нищо общо с китайците "Хан" и говорещи всичко друго, но не и мандарин.
В края на деветнадесети век, когато Китай е подложен на откровен колониален грабеж, в който взимат участие осем държави - Англия, Русия, Франция, Германия, САЩ и дори Австро-Унгария, Тайван е отстъпен от Китай на Япония.
Войските на Гоминдана действително са евакуирани на Тайван под закрилата на американския флот. Със сигурност зенитна ракета е използвана преди това в бойни условия от Германия през ВСВ, но тук нещата изобщо не са опирали до авиация.
И до днес, Китай не може да стъпи на Тайван, поради огромното превъзходство на американския флот. Е, тогава е било още по-голямо. Иначе Тайван отдавна щеше да последва съдбата на Хонгконг и на Макао. Само че този остров е доста по-голям от споменатите две бивши колонии и проливът който го отделя от континента е доста широк. Форсирането му е непосилна работа без много силен флот.
Има един деликатен момент - докато островът твърди, че е Република Китай, в Пекин бълват жаби и гущери, но все пак са доволни, защото не се оспорва принадлежността на Тайван към Китай. Просто гражданската война не е приключила, Гоминданът не се е предал и това е.
Много остра би била китайската реакция обаче, ако Тайван обяви независимост като държава различна от Република Китай. Такива настроения в Тайван има, в това число и сред представителите на коренните народи, за които в тази статия се твърди, че били 2,4 процента от населението, но има данни и за по-голям дял. Ако това стане, в Пекин наистина ще избухнат, защото вече им се казва, че Тайван се отделя и това е "сецесия", а не спор кой е легитимния управник на Китай. Тук е тънкият нюанс, който в Тайпе добре знаят, но чат-пат дърпат дявола за опашката.
цитирай
4. teodordetchev - Такива работи за Формоза, Тайван и прочее.
10.06.2023 21:24
В 1900 година Русия окупира цяла Манджурия, после и изгонена от там през Руско-японската война, но запазва контрол над железопътната линия, стигаща до брега на Жълто море - т. нар. Източнокитайска железопътна линия. После я продава, вече по съветско време.
Германия губи колонията си в Китай след първата световна война.
Япония започва завоевателна война в Китай след 1938 година на широк фронт.
И така нататък.
Но да оставим колониалните амбиции на Русия, Япония, Германия, Англия и Франция в Китай. Така както изглежда тези радужни мечтания вече са на приключване.
Само не разбрах връзката между създаването на Албания и проблемите между Китай и Тайван. Между двата случая честно казано няма нищо общо, поне според мен.
И на теб приятна вечер и хубава почивка!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей Теодор, отново!
11.06.2023 00:22
Всъщност, създаването на Албания води до следващите конфликти на Балканите
Македония е безспорна Българска зона, а Албания трябва да се разпредели между сърби и гърци , според договорката между съюзниците! Но се оказва, че те няма какво да разпределят! Затова отказват да отстъпят македонските земи, в които сравнително лесно са влезли
И това става причина за втората Балканска война Грешката е наша, не е трябвало да търсим съюз с гърци и сърби, а директно да водим преговори с Турция!

Лека нощ, Теодор!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5842111
Постинги: 783
Коментари: 3551
Гласове: 52992
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов