Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2022 23:50 - Принципът на Питър Раймънд Хил По високите етажи на властта в една организация се разполагат некомпетентни хора
Автор: panazea Категория: Други   
Прочетен: 506 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Принципът на Питър е формулиран за пръв път от канадския образователен експерт д-р Лоурънс Питър, който през 1968 г. публикува едноименната книга “Принципът на Питър”. Принципът на Питър гласи, че: Във всяка йерархия хората биват повишавани до нивото на тяхната некомпетентност. С други думи, ако работиш в някаква организация със стандартна структура от няколко йерархични нива и се справяш много добре в работата, е много вероятно да получаваш повишения до момента, в който надскочиш собственото си ниво на компетентност и се окажеш некомпетентен за последното си назначение.
Д-р Питър нарича това ниво “последно назначение” – длъжност, на която обикновено човек се проваля. Ето как, най-накрая идва момент, в който служителят достига до ново ниво (длъжност), за което просто не е компетентен. Не му достигат знания, умения, качества, образование, обучение, опит или от всичко по малко/много. Служителят попада в капана на Принципа на Питър. Същевременно работата на въпросния служител нерядко може да бъде изпълнявана по-удачно от друг служител, но това не се случва, тъй като като цяло в бюрократичните системи не е прието да се понижава в длъжност.
В крайна сметка, резултатът от действието на Принципа на Питър е, че по високите етажи на властта в една организация се разполагат некомпетентни хора. Те са стигнали дотам, защото са компетентни да вършат нещо друго (обикновено по-лесно), но не и онова, което се очаква от тях. Четирите нива на компетентността Моделът с четири нива на компетентността е разработен за пръв път прерз 1974 г. от Ноел Бърч – служител в американската фирма за обучения Gordon Training International.
С течение на времето моделът придобива голяма популярност и е известен с различни имена, като например “Стълба на компетентността”, “Матрица на ученето” и “Четири етапа на ученето”.
Четирите нива на компетентността са:
Неосъзната некомпетентност; Осъзната некомпетентност; Осъзната компетентност; Неосъзната компетентност.
https://www.novavizia.com/chetirite-niva-na-kompetentnostta/ https://www.novavizia.com/printsip-na-pityr/ 
The Peter Principle: Series One, Episode 2 of 6. https://www.youtube.com/watch?v=tHhiWYMjYgY&list=PL60B5eR2rPypFEw4rhYKM_AMkDbB000HP




Гласувай:
6



1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
15.04.2022 00:32
При нас на почит са двата вида некомпетентност!
Като водеща е неосъзнатата некомпетентност Тя се изрязява в увереност ,че знае всичко
Осъзнатата некомпетентност е а ла Кралят Слънце Той сам казва ,че не се притеснява от това ,че министрите му са по- способни от него Работата е за тях, славата- за него
Такъв вид компетентност е дори полезна, историята в случая доказва това!
Но има лош подвариант Осъзналият некомпетентността си, да се обгражда с още по некомпетентни от него Това е любимият нашенски вариант За да изпъква!И да не го застрашават!

Лека нощ!
цитирай
2. panazea - Така е , Лео !
15.04.2022 00:40
Принципът работи с пълна сила за нас .
Имаше министри , които нищо не разбираха , но не пречеха на специалистите да създават. т.е. те не бяха спирачка на прогреса.
Сега всичките са толкова некомпетентни , че даже не знаят колко са загазили.
Те вече сериозно пречат на прогреса.
Какво се чудим , че по върховете са все некомпетентни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6897816
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56449
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930