Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2017 14:04 - Странният жироскоп
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 7734 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 16.02.2017 14:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

           Като дете, винаги съм се чудил защо тежкия пумпал не пада и може да се върти под ъгъл ? Като ученик, в практиката по стругарство за първи път усетих жироскопичния ефект. Даскалите ми имаха доверие и разрешаваха след часовете да си правя някои малки детайли самостоятелно, срещу почистване на работилницата. Най-обичах да работя на максималните 2000 оборота на патронника, защото се получаваха гладки до огледалност детайли . Почти бях приключил работа, когато патронника и детайла, тежащи над 10 килограма започнаха бавно да се отделят от струга ! Спрях движението, но те плавно летяха на високи обороти във въздуха, противно на теорията за земното притегляне. Очите ми станаха на „понички” и инстинктивно залегнах ! След няколко секунди патронника се удари леко във водещите паралели, бързо полетя хоризонтално и със страшна сила разби стената пред струга ! Бай Кольо, отговорник по подръжката долетя и ме запрегръща от радост, че не се е случило най-лошото, изпитваше ужас и страх,  че не е проверил трите контриращи винта на патронника, които така и не намерихме ! Беше много добър човек и голям майстор, затова запазихме всичко в тайна ! По- късно, като научен сътрудник в ИЕП се опитвахме да създадем махокар, при който маховик с тегло около тон трябваше да се развърти на 6000 оборота на нощна енергия и после да работи цял ден автономно ! Това чудовище с голяма кинетична, акумулирана енергия е много опасно, намира се в отлят кожух и водородна среда за добро топлоотвеждане и ниско газово триене ! Лагерите по оста бяха с принудително мазане и охлаждане !? Най- сериозния проблем обаче идваше от жироскопичния ефект , ако се монтираше вертикално не можеше лесно да преодолее неравностите на пътя, ако се поставеше хоризонтално не можеше лесно да завива. Западнярите имаха известни постижения с т.н. супермаховици, те бяха по- леки, изработени от кевлар, по -късно от въглеродни влакна ! Развъртаха се над 30000 оборота и така акумулираха повече кинетична енергия ! Тогава избухна псевдодемокрацията и срещите ми със жироскопите и махокарите приключи !

 imageimage

         „Тайната” на жироскопичния ефект се състои в наречения от класическата механика – момент на импулса при въртеливо движение. Така всяко плътно тяло въртящо се около оста си на симетрия става жироскоп. Характерно за него, е че се стреми да запази първоначалното направление оста на въртене в пространството ! Въртеливото движение е свързано със съпротивление,  прецесия и нутация, затова класическите хеликоптери имат опашна перка . Това уникално свойство е в основата на нови, научни разработки на хиляди изделия за навигация, стабилизиране на курса,...даже днес в някои смартфони и прибори ! Особено важно е създаването на устройства независещи от гравитацията. На първия клип е показано как се изменя теглото на жироскопа под действие момента на импулса. Науката приема, че т.н. антигравитация, може да се получи само от масивно струпване на противоположната антиматерия, но явно има и други решения. На втория клип е показан един добър урок за приложението и свойствата на жироскопите ! Отбелязано е, че тяхното движение напълно наподобава, наблюдаваните движения на т.н. НЛО !? Сега си представете транспортна система за пренос на товари по оста и посоката на жироскопа, за която е нужна малка, безшумна, направляваща сила ! Военните сигурно отдавна работят по тази мечта, схемата е проста – развъртат на отдалечено място, дават направляващ тласък, корегират бързия полет към целта, даже и взрив не е нужен, освободената кинетична енергия на жироскопа е достатъчна при допир с обекта ! Въртеливото движение на патрона и снаряда са отдавна познати, те създават жироскопичен ефект, така се осигурява право и по- далечно летене при по- малък заряд за изстрелване !

          Докъто ние търсим по света имитационни бандури за смешното, "машинно" гласуване, при наличие на интернет, други народности не спят и създават наука и изделия, които утре ще купуваме прескъпо от тях ! „Ум царува, ум робува, ум патки пасе !”

 








Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balkanian - Твърде интересна е тази тема,
16.02.2017 21:38
и си мисля, че постъпателно движение на въртяща се маса може да се постигне чрез контролирано децентриране на въртенето, което би било подобрение на ръчното въртене на лоста над главата на разказвача от първия клип.
цитирай
2. dedenze - Тези опити са опасни заради голямата кинетична енергия !
16.02.2017 22:48
Ако необезопасения жироскоп докосне земята, той ще излети по допирателната на въртенето ! Ако си представим, че е малко по голям и е развъртян на повече обороти от ъглошлайф например, върху стойка перпендикулярно на земята, то демонстратора може да го вземе и да се оттласне в желана посока ! Така ще полети надалече, без да докосва земята ! Когато оборотите намалеят плавно ще се приземи, но трябва да може да понесе тежестта на жироскопа, или да има външна, неподвижна, предпазна решетка !
цитирай
3. krapetz - интерес представлява прецесионното безинерционно движение
17.02.2017 10:15
дали може да се създаде летателен апарат основаващ се на безинерционно движение от жироскопен ефект ?
цитирай
4. dedenze - Сигурно е възможно krapetz !?
17.02.2017 12:02
Термина "безинерционно движение" е свързан с квантовата механика и разпостранението на вълни с нулева или нищожна маса. Фантастичните филми и теории го показват с прехвърляне на материя по квантов път, но земната наука за сега не може да го прави !
цитирай
5. krapetz - щом присъства в класически механични системи
17.02.2017 13:39
да на микро ниво като фотгоелектричният ефект, частиците електрони се придвижват безинерционно, отделят се от атома мигновенно безоткатно, мисля че щом този ефект на безинерционно движение, присъства и във класически механични системи както е показано във видеото със жироскопният ефект, ще може да се направи летящ апарат основаващ се на безинерционно движение. Как може да се постигне е въпрос на инженерната мисъл на бъдещето.
цитирай
6. krumbelosvet - "Други народности не спят"
16.03.2017 08:01
Значи ние спим? По-скоро се гърчим ВЪРЗАНИ.! Щото "избухна псевдодемокрацията" и срещите ни с ПРОГРЕСА приключиха. Като че авторът не знае защо са цветните революции, кой ги прави, защо ги прави, и защо НИЕ сме по-жестоко ударени даже от Русия.
А "летяшите чинии" и антигравитацията най-вероятно отдавна се прилагат от наши съпланетници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467259
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031