Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2016 22:15 - МАГНЕЗИЯТ Е НАЙ-ВАЖНИЯТ МИНЕРАЛ В ОРГАНИЗМА ВИДЕО "Канкан"
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2182 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 23.07.2016 13:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

МАГНЕЗИЯТ Е НАЙ-ВАЖНИЯТ МИНЕРАЛ В ОРГАНИЗМА
 В човешкия организъм се съдържат между 24 и 30 грама магнезий. Около 60% от общото му съдържание се намира в костите, 35% в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част – в мозъка, черния дроб, и бъбреците, както и в еритроцитите.

Недостигът на магнезий се диагностицира трудно, защото не може да бъде открит чрез кръвно изследване. По-малко от 1% от целия магнезий в нашето тяло се съдържа в кръвта, което прави изследването неточно. Само някои специализирани лаборатории проверяват червените кръвни клетки (еритроцити) за наличност на магнезий и този тест е доста по-точен, но рядко прилаган. Поради тази причина всеки един от нас трябва да следи за признаци и симптоми на дефицит. Ранните признаци за недостиг на магнезий включват умора, виене на свят, немощност, загуба на апетит и главоболие.

 Проблемът е, че храната ни обеднява на минерала с годините и основната причина е високата консумация на рафинирани храни. Например - при избелването на брашното се губят 96% от магнезия, а при полирането на ориза 83%. Изследване показва, че ако през 1909г. сме приемали средно 404 мг. на ден, сега стойността е намаляла до едва 250 мг. или близо два пъти.

 Магнезият е необходим през целия ни жизнен цикъл и съответно необходим на всички възрастови групи.  Препоръчва се за възрастни над 18 години 350 мг. дневен прием на магнезий. Според много здравни специалисти необходимата доза е дори по-висока: за мъже – 420мг. дневно, а за жени – 360мг. Тези дози са относителни и са препоръчителни за нормално активен човек, който има среднодневен прием на храна в размер на 2000 ккал.   Магнезият е най-важният минерал в организма - участва в повече от 300 биохимични реакции и присъства във всеки орган на човешкото тяло. По-важен е от калция, калия и натрия, тъй като регулира всички тях.

Храни съдържащи магнезии

Дефицитът на магнезий в тялото води до повече заболявания, отколкото който и да е друг хранителен недостиг. Тези заболявания включват остеопороза, астма, депресия, епилепсия, хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания – все опасни за живота.
 С  кои храни  ще се предпазите от недостиг на магнезий?
Тъмни листни зеленчуци  Спанакът, зелето и някои видове маруля са идеален източник на магнезий. Изобщо, зеленолистните зеленчуци са много полезни и трябва да се включват често в менюто.
Ядки и семена  Тиквените семки, сусамът, бадемите, кашуто, кедровите ядки, фъстъците, орехите са сред най-богатите на магнезий ядки.
Риба  Опитайте се да ядете по една порция риба 2 пъти в седмицата. Сьомга, камбала, риба  тон, скумрия са добри източници на магнезий и полезни мазнини.
Фасул  Бобовите растения са мощни доставчици на магнезий. Включете в диетата си повече боб, леща, нахут и грах.
Пълнозърнести храни   Ето още една причина да ядете пълнозърнести храни. Те са богати не само на фибри и полезни бавно разградими въглехидрати, но и на големи количества магнезий. Яжте киноа, просо, булгур, пшеница, ечемик и овес.
Авокадо  Авокадото е истинска суперхрана. То осигурява 15% от дневния прием на магнезий.  Нискомаслените млечни продукти като кисело мляко най-вече са изпълнени с магнезий. Козето сирене, моцарелата също съдържат значителни количества от важния минерал.
Банани Бананите обикновено се свързват с високите нива на калий, който е също много полезен. Но трябва да се отбележи, че магнезият в тях не е за подценяване.
Сушени плодове Сушените плодове като смокини, сливи, кайсии, фурми и стафиди са много богати на този хранителен елемент.
Черен шоколад Прекрасна причина да не се лишавате напълно от шоколада. В него има завидни количества магнезий, заради които си струва да му отделите място в дневната си диета.

ОБЕЛЕНИ   СЛЪНЧОГЛЕДОВИ СЕМКИ имат не само магнезии : Ориентировъчния дневен прием, една чаша обелени семки или около 35 грама, съдържа: витамин Е – 61,5% от ОДП; витамин B1 – 34,6%; манган – 34%; мед – 31,5%; триптофан – 31,2%; магнезий – 28%; селен – 26%; витамин B6 – 23,5%; фосфор – 23,1%; фолиати – 19,8%; калории. Организмът може да усвои дневно 35-40 грама.
Макар да изглеждат дребни и незначителни, слънчогледовите семки са сред най-здравословните храни. Те са изпълнени с висококачествени и полезни мазнини, белтъци, фибри и изключително важни витамини и минерали, които са в най-оптимална концентрация за човешкото тяло.

Семките на слънчогледа имат отличен баланс между моно- и поли-ненаситени мастни киселини, които спомагат за премахване на плаки, наслагвани от „лошия” LDL холестерол по стените на кръвоносните съдове. Най-известната и здравословна от тези киселини е линоленовата киселина – мощен антиоксидант, с доказана ефективност в превенцията на много типове инфекциозни заболявания и някои изразени противоракови свойства.

Огромните количества витамин Е в слънчогледовите семки са рядка находка за растителното царство. Дори и в много по-малки количества, витамин Е е един от най-бързо действащите антиоксиданти, познати на човека. Неговите мигновенни способности да премахва свободни радикали от организма, го прави един от най-яростните защитници на доброто здраве.

 

БАМБУК: Ползите от това дърво са невероятни (премахва болките в ставите и гръбнака!)

 

Тази гигантска „трева“ е едно от многото растителни чудеса на природата.  В бамбуковия сок се съдържат минерали с благотворно действие върху костите и ставите. 

Противовъзпалително  Сокът на бамбука, превърнат в сух прахообразен екстракт, се използва срещу хронични възпалителни заболявания на ставите (ревматоиден полиартрит). Освен това той облекчава  и болките в гръбнака, дължащи се на лоша стоика на тялото.

Срещу стареене  Силицият, важна съставка на бамбука, стимулира образуването на колаген в костите и съединителната тъкан. Това води до задържане на дегенеративните процеси в тялото и до възстановяване на хрущяла.

Реминерализиращо  Силицият участва в процеса на фиксиране на калция и в образуването на костна тъкан. Така бамбукът помага срещу деминерализацията на костите и за превенция на остеопорозата.  Ноктите, косата и кожата също се повлияват много добре от действието му.

Намаляване нивото на кръвната захар  3 часа след консумация на бамбук спадът на глюкозата в кръвта е най-голям.

Антиспазмолитик  Листата на бамбука стимулират храносмилателните функции, облекчават язвени и гастритни болки.  Под каква форма?  Запарка  Залейте 1 ч.л. бамбукови листа с чаша гореща вода (90-100°С). Можете да използвате листата още един-два пъти – те няма да загубят нито вкуса, нито захарността, нито полезните си свойства.

Капсули   Сухият екстракт се приема на капсули в количество от 120 мг един-два пъти дневно по време на хранене, информира „Здравен журнал“. Често бамбукът се съчетава с полски хвощ, коприва и куркума за по-голям ефект при ставни болки.                                                                Течен екстракт   Той е с много изявени активни принципи и действа доста по-силно от запарката. Приема се разтворен във вода – по 1 ч. л. в чаша вода три пъти дневно.

 

И за красотата   В козметиката  Дестилация на бамбуковите листа води до отделянето на активно вещество-  подобрява колагенообразуването. Това прави бамбука част от много ревитализиращи кремове за лице и тяло. 

За масаж  В някои спа центрове се предлага стимулиращ масаж с бамбукови стъбла.

 

За обем на косата: , често е проблем за повечето жени.
Причината за липсата на обем се дължи на намаленото количество кератин, който участва активно в изграждането на косата, но с времето естественото му количество намалява и респективно структурата на косъма се нарушава.  Кератинът е фибриларен протеин, който има функцията да укрепва косъма, изглаждайки кутикулата му. По този начин прави косата по-малко податлива на късане, тя става гладка, мека и блестяща.
Кератинът влиза и в състава на ноктите и епидермиса.
Новата серия козметични продукти за коса на Nivea са специално създадени за придаване на обем и заздравяване чрез доставяне на кератин в течна форма. Екстрактът от бамбук заздравява косъма, възвръща копринената мекота на косата и придава допълнителен обем без това да я уврежда и утежнява.

Бамбукът е богат на витамини и минерали, като витамин В, силиций, калций, желязо, целулоза и протеини. Използва се широко под различна форма в козметиката благодарение на действието му да подхранва и омекотява. Продуктите, съдържащи течен кератин и екстракт от бамбук, осигуряват дълготраен обем на косата и я защитават.
Разтвори са получени при различни варианти:                                                                                                                             

  Магията магнезий Милиони страдат от недостиг на минерала, който ни подмладява и пази от безброй болести, включително от инфаркт image ОСЛЕПИТЕЛЕН 
Чистият магнезий е сребристобял метал, който гори с ослепителен блясък. Наричат го тайната на дълголетието. Според мнозина именно това вещество е най-голямото предизвикателство като алтернатива пред днешната медицина, която често се предоверява на неоправдано скъпите лекарства.  Дори за да прочетете тези редове, ви е нужен магнезий. Защото само ако е в достатъчно количество в тялото ви, той ще позволи на калция да влезе в нервната система и да направи възможно протичането на сигналите от нервите към главния мозък.
НЕПОЗНАТ
По данни за САЩ цели 200 милиона души – или почти 2/3 от американците, страдат от недостиг на този изключително важен елемент. Повечето от тях не подозират. А това съвсем не е за подценяване. Дефицитът на магнезий може да се отрази буквално на всяка система от тялото, защото участва в производството и складирането на енергия от клетките.  За нашата страна няма конкретни данни, но едва ли статистиката се отличава сериозно. За което си струва да се замислим – магнезият е важен за мускулите, за сърцето ни, осигурява здраве в напреднала възраст. Безброй са положителните му ефекти. Освен това един позабравен подход – приемането му през кожата, през последните години бележи истинска революция.  image
ПОДЦЕНЯВАН
„Магнезиевият дефицит много често остава недиагностициран и нелекуван", казва д-р Мария Николова, специалист по храненето от Медицинския университет в София. Според нея един от най-разпространените знаци, че може би имате този проблем, са честите нощни крампи. Те могат да се дължат и на нещо друго, но магнезият на клетъчно ниво отговаря за отпускането на мускулатурата. Други знаци са усещането за скованост във врата, необясними болки в челюстта, главоболие. Лекарите често подценяват този проблем. Изследване, публикувано в реномирано американско медицинско списание, показва, че от 1054 наблюдавани  хоспитализирани пациенти от липса на магнезий са страдали 54%. А на над 90% от тях той не е бил измерен, просто защото не е хрумнало на лекарите, свикнали да търсят други причини за здравните проблеми. Пък и невинаги преценката е лесна. Няма напълно ясни симптоми, които директно да водят към магнезиевия недостиг – става дума все за оплаквания, които могат да се свържат с безброй други проблеми.  В общия случай дали приемате достатъчно магнезий, се определя от изследване на кръвния серум. – „Но много често той може да бъде нормален в серума, а да имаш вътреклетъчен дефицит", обяснява д-р Николова. Именно това е значително по-съществено, защото основните функции на веществото са вътре в клетката. То е най-важният минерал за поддържане на електрическото равновесие и гладкото протичане на метаболизма. Стабилизира и мембраните, спомага за клетъчното дишане. Имунната реакция, нервните и мозъчните функции, кръвното налягане и повече от 300 жизненоважни ензимни реакции в клетките разчитат на магнезия. Клетъчното съдържание на минерала също се изследва - в червените кръвни телца, но проверката се прави сравнително рядко. Това кара други специалисти да смятат, че цели 80% от хората страдат от критично ниско ниво на магнезий, където той е най-важен.    ПРОГОНЕН
Много често зад недостига се крие друга причина – така или иначе минералът се среща в много от разпространените хранителни продукти и ако се храни разнообразно, човек със сигурност си гарантира необходимата доза. В изобилие го има в пълнозърнести храни, какао, шоколадови изделия, ориз (списък с някои от богатите храни вижте вдясно). Най-общо – колкото по-обработено е едно блюдо, толкова това го лишава от важния елемент. А именно рафинираните храни са нещо, което е толкова типично за последните десетилетия. За пример: при избелването на брашното се губят 96% от магнезия, а при полирането на ориза 83%! Храната ни обеднява на минерала с годините – изследване показва, че ако през 1909 г. сме приемали средно по 404 мг на ден, сега стойността не стига и 250.  За това не е виновно само храненето ни – индустриалното, свръхактивно производство се отразява зле на почвите, а колкото по-бедни са те, толкова по-ограничена е и израсналата от тях храна. За съжаление и тук се стига до омагьосан кръг - магнезият е важен за отстраняването на токсичните вещества и неговата липса ни прави много по-уязвими към замърсяването на храните – при дефицит например е много по-голям шансът изкуственият подсладител аспартам да води до главоболия.  imageСребристият приятел е важен за фотосинтезата при растенията, тъй като влиза в структурата на молекулата на хлорофила. Задържа се в листната маса, която често сме склонни да подценяваме. При зърнените е съсредоточен в триците и зародиша. Тъй като обаче е лесно разтворим във вода – при варене и други термични намеси го губим. Стандартите за това колко трябва да приемаме са ясно определени – зависят както от пола, така и от възрастта ни. Препоръчителният дневен прием с храната за възрастта от 30 до 60 години е около 330 милиграма за мъжете и 280 за жените – на практика всеки може да си направи сметка. Сериозен риск да се стигне до недостиг на минерала има при бременните – при тях нуждите са значително по-високи. Прекаляването с алкохола и кафето пък води до лошо усвояване. Вредни са и цигарите. Много често хората се вкарват в затворен кръг – заради липсата по някаква причина на магнезий губят тонус, спи им се, уморяват се лесно и се опитват да си върнат бодростта с освежаващи напитки, които дългосрочно задълбочават проблема. Повече трябва да се наблегне върху приема на магнезий и ако пиете антибиотици. Внимавайте и с храните, богати на фосфати. Флуорният йон се намесва в биологичната активност на магнезиевия, затова и с този елемент си струва да бъдем внимателни (Още много причини сме дали в брой 5/2012 г.). По-висок трябва да е приемът на магнезий и при хората, занимаващи се с активна физическа дейност, тъй като при потене лесно напуска тялото. Горните граници са доста условни. „Повишените нива на магнезий се срещат сравнително рядко", казва д-р Николова. Съдържанието му в организма зависи от 3 органа - усвояване в тънкото черво, натрупване в костите и отделяне през бъбреците. Само при проблеми с някой от тях може да се стигне и до предозиране - най-често при бъбречна недостатъчност или болести на тънкото черво.
ОТПУСКАЩ
Важно е съотношението между калций, фосфор и магнезий – в общи линии се приема, че за да е всичко наред, то трябва да е най-много 3:2:1, или поне 1000:700:300 милиграма всекидневно.  Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в клетките след калция, фосфора и калия. Шейсетте грама, които присъстват в средностатистическото човешко тяло, са във вид на положително заредени йони, включени или в разтвори, или в съчетание с тъкани, например в костите.  1/4 от него се натрупва в мускулната тъкан, а цели 3/5 са в скелета ни. По-малко от 1% е в кръвния серум, който най-често се изследва.  Магнезият винаги трябва да бъде разглеждан заедно със своя значително по-познат на всички ни „брат" – калция. Всички сме чували колко е важно всекидневно да хапваме сирене и да пием мляко, за да запазим костите си здрави и да избегнем остеопорозата... Но този стереотип изпуска нещо доста важно – че колкото и калций да приемаме, той няма как да бъде усвоен без нужната доза магнезий. Иначе се стига до ранна клетъчна смърт и костите ни стават още по-чупливи, вместо да се заздравяват. Двете вещества са като скачени съдове на клетъчно ниво и не могат едно без друго. Така, вместо да си помогнем, увеличавайки млякото, само си вредим - гоним магнезия и новият калций минава, без да има възможност да бъде усвоен. Така че трябва да се стремим да гарантираме на тялото си допълнителен магнезий в поне половината от количеството на приетия му роднина. Много африкански племена почти не страдат от остеопороза, независимо че приемат калций в пъти под нормата – този, който получават, се усвоява по-добре благодарение на неоценимата помощ на неговия брат. image ИЗОСТАВЕН
Преди хилядолетия предците ни разполагали предимно с богати на магнезий и бедни на калций храни – намирал се трудно и тялото е свикнало да го съхранява ефективно. Затова и организмът ни е доста по-неспособен да се справя с натрупването на нашия главен герой и има нужда от целенасочени усилия.  Съвсем грубо казано – калцият е важен там, където телесните тъкани трябва да се запазят здрави, а магнезият – ако търсена е гъвкавостта.  Същото важи и за споменатите мускулни крампи. Той осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е в основата на енергийния обмен. При недостиг човек се уморява бързо, става неработоспособен. Като цяло магнезият отговаря за отпускането на мускулите, а същото важи и за най-важния – сърцето ни. Действа съдоразширяващо и понижава кръвното, допринася за нормалния сърдечен ритъм.  Доказано е, че магнезият е изключително полезен след инфаркт – шансът за оцеляване на пациенти със запушване на коронарна артерия се увеличава с 50-80%, ако им се инжектира венозно магнезий през първите 24 часа след инцидента.   Директна е и връзката на нашия герой с диабета – изследвания показват, че 80% от диабетиците страдат от споменатия многократно дефицит. А нормалният прием намалява риска от усложнения.  Магнезият е може би най-силното и безвредно... успокоително. Той определено е антистресов елемент, защото регулира колко силна да е реакцията ни във всяка ситуация – независимо дали става дума за студ, или за караница с приятел. При липсата му човек става по-нервен и чувствителен. Той контролира и нивото на серотонин, а всички знаем колко важно е това вещество за спокойствието ни. 
ПРЕОТКРИТ
Китайският йероглиф за магнезий се изписва като „красив минерал". И ако традиционната медицина предпочита да залага на компенсирането на недостига с хранителни добавки, алтернативната предлага и един различен вариант – приемането на веществото директно през кожата. Според източните лекари така се компенсира невъзможността в днешно време на стомашно-чревната ни система достатъчно добре да усвоява важния минерал. При този метод веществото се пръска върху кожата в течен разтвор или краката се натопяват за 20 минути в леген с гореща вода и известно количество от добавката. За целта се използва олио - 30-35-процентов разтвор на разпространеното в природата съединение магнезиев хлорид. То се извлича  от морските води и е значително по-евтино. Един от основните източници е най-соленото – Мъртво море, макар напоследък все повече да се предпочитат подземни водоеми, останали далеч от замърсяването с тежки метали и вредни химикали. Магнезият е ефективен и за още нещо, поради вече споменатите отношения с калция. Една от причините за оплешивяването е  натрупването на калций в корените на космите и магнезиевото олио в този случай може да е от полза. На външното приемане на магнезия се приписват и доста други внушителни преимущества. Смята се, че само така може да се противопостави успешно на инфекциите. Това става, като се стимулира развитието на белите кръвни телца, чиято основна роля е именно имунната. В някои болници магнезий се инжектира преди и след тежки операции. И за финал, още една сериозна полза от прилагането на веществото през кожата: смята се, че само по този начин то води до увеличени нива на хормона ДХЕА (дехидроепиандростерон) – и така влияе директно върху удължаването на човешкия живот. Е, дали наистина ще ви помогне да станете столетници, не можем да обещаем, но едно е сигурно – магнезият има всички качества, за да се превърне в неочаквания, но един от най-добрите приятели, обитаващи собствената ви трапеза...   





Гласувай:
12



1. barin - Добра статистика си показал. Ма...
21.07.2016 07:49
Добра статистика си показал. Магнезият е един от най-важните елементи. Повечето храни са сред предпочитаните от мен, особено рибата.
цитирай
2. hloris - Много добре поднесен материал,
21.07.2016 15:27
а за да се усвоява добре магнезия,то в организма ни трябва да има достатъчно калций,който пък от своя страна се нуждае от необходимата доза витамин Д...
трите стълба,за да бъде тялото ни в перфектна кондиция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14206338
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68271
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031