Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2012 11:00 - Ислямистът Морси стана президент на Египет
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1817 Коментари: 0 Гласове:
3



Арабската пролет навлезе в нова фаза. В неделя Мохамед Морси от мюсюлманскто братство стана първият демократично избран египетски президент. Това предизвика възторг на площад Тахрир, в Кайро, където се бяха събрали ислямистите и нервно приветствие от регионалните лидери, заради напредъка на ислямизма. Официалните резултати дават на Мохамед Морси 51,7% срещу 48,3% за неговия съпреник Ахмед Шафик – бивш премиер на Египет при Мубарак. Активността при втория тур на президенските избори е 51,6%. За първи път в своята дълга история, начело на Египет застава като президент ислямист и същевременно това е първият път, когато в модерната история на Египет цивилно лице поема властта в страната.

Когато дойде съобщението, то мигновено предизвика възторг на площад Тахрир със знамена, скандиране и фойерверки.

Шестдесет и една годишният президент е завършил инженерство в Калифорния, преди да се върне в Египет и да влезе в политиката. Той е прекарал месеци в затвора по време на управлението на Мубарак, преди да стане ръководител на политическото крило на мюсюлманското братство – партията на свободата и справедливостта. Морси дължи своето издигане в мюсюлманското братство на сегашния помощник-ръководител на братството Кайрад ал Шатер, който е най-влиятелното лице в движението. Морси каза пред журналист от Уолстрийт Джърнъл, че неговата външна политика ще бъде в „стратегическо партньорство със САЩ”, за да получи международна легитимост и достъп до кредитите на международните пазари.
Американският президент Барак Обама поздрави Морси по телефона и каза, че САЩ ще продължат да подържат прехода на Египет към демокрация.

Главата на Съвета на въоръжените сили –  маршал Хюсеин Тантауи публично изпрати поздравлениея до Морси, на когото ще предаде властта в края на седмицата, но далеч не е ясно какви ще бъдат пълномощията на Морси.

В изявления по телевизията след официалното обявяване на резултатите от изборите Мохамед Морси заяви, че ще бъде президент на всички египтяни, независимо от това дали са ислямисти или не.

Мохамед Морси имаше много лошо начало на изборната кампания. Неговата кандидатура беше издигната след дисквалификацията от избирателната комисия на втория човек от мюсюлманското братство Хайрад ал Шатер. Мохамед Морси трябва де гордее с това, че стана първият президент в историта на Египет, избран без сериозни нарушения на изборния процес.

Мохамед Морси е роден през 1951 година в делтата на р. Нил в небогато селско семейство. Той се присъедини към мюсюлманското братство през 1979 година, а през 2000 година е избран за депутат в долната камара на египетския парламент.
След египетската революция мюсюлманското братство получи право да се занимава с политика след като 80 години беше в нелегалност. Както и да е, на Мохамед Морси се удаде да завоюва почти половината места в парламента и братството стана главната политическа сила в страната. Сред мюсюлманското братство Морси е разглеждан като привърженик на диалога. Той е гъвкав политик, който се стреми към консенсус.

В паузата между двата тура на изборите Морси смекчи своята позиция, за да привлече гласовете на революционните либерали и умерените ислямисти, а също така, за да успокои западните държави. Много важен е фактът, че новият египетски президент има намерение да вкара жени в правителството и няма да отхвърли  споразуменията с Израел.

Дългоочакваното съобщение за резулатите на изборите от избирателната комисия засили страховете, че генералите в Египет които зорко следят за прехода на Египет към демокрация, няма да допуснат ислямист за президент. Морси ще наследи едно президнтство, което има сериозно орязани реални пълномощия, най-вече от Съвета на въоръжените сили, който разпусна парламента и засили властта си в страната. Засега е трудно да се прецени как ще взаимодействат президентството и Съвета на въоръжените сили във формирането на политиката на Египет. Предстоят също така нови парламентарни избори и изработването на нова конституция на Египет, като не е ясно кой и как ще участва в този процес.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1170055
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930