Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.02.2017 20:45 - Легендата за Джендем тепе (+ снимки)
Автор: deathmetalverses Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2410 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди 2000 години Младежкият хълм в град Пловдив (тогава – Пулпудева), се е наричал Кендрисос - „Център“, на чийто връх е имало капище, посветено на Слънчевия бог Аполон, издигнато от самия Орфей. На хълма Небет тепе (или: Евмолпиада) в Стария град се намират останките от двореца на Орфеевия внук Евмолп (гр. - „който пее хубаво“).
Когато римляните обсаждат Пулпудева, последното огнище на съпротива е именно хълмът Кендрисос, защитаван от здрава крепостна стена и храбри воини, фанатични (искам да кажа - истински!) патриоти .
Легендата разказва, че тракийският военачалник, получавайки последния комат твърд хляб след многомесечна обсада, го хвърлил отвъд стената към завоевателите и казал: „Приятели мои! И аз съм войник като вас. Не заслужавам специално отношение. Затова, щом вие гладувате, и аз ще гладувам, но няма да се предам!“
Римските легионери - съгледвачи станали свидетели на случката и я разказали на командира си. След известно време защитниците на светилището и крепостта измрели от жажда и глад и римляните влезли безпрепятствено в твърдината. Но останали потресени от гледката на измрелите, без да мръднат от поста си, тракийски воини. Тогава римският военачалник възкликнал: „Ако аз имах такива войници, бих света завладял!“. И устроил тържествено погребение на доблестните защитници на Пулпудева (по-сетне римляните преименуват града на Тримонциум („трихълмие“), понеже използват основните три хълма и пространството около тях за жилищни нужди, но се използват и другите му имена в различни документи – Пулпудева, Пълдин, Евмолпиада, Филипополис...).
Турците наричат Кендрисос, заради езическото капище, „адско място“ - Джендем тепе. На 4 от снимките ви показвам два от запечатаните входове към тунелите, които водели на времето до Родопите. По време на ВСВ, когато Царство България е съюзник на Германия, немски археолози изследват тунелите, оказва се, че има много срутвания и са пълни с подпочвени води. Тунелите на Трихълмието (Стария град) са доста по-добре запазени. Турците разрушават крепостните стени и светилището на Джендема, обезлесяването води до интензивни процеси на ерозия. В допълнение, от началото на 20-ти век Джендемът се използва като каменна кариера (подобно на „изчезналото“ Марково тепе, което дава материал за вълнолома на Порт Бургас...) image

image
image
image
image
image Руините от античната крепостна стена - намират се откъм Стоматологичния факултет, ул. "Любен Каравелов". 

image
image
image
image
image
Два от входовете към подземните тунели на Джендем тепе.Текст и снимки: Здравко Б. Спасов (24.02.2017)

image



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: deathmetalverses
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9573290
Постинги: 3153
Коментари: 5645
Гласове: 58744
Спечели и ти от своя блог!