Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2016 12:02 - Цикория вместо кафе
Автор: sportihranene Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Повечето от нас пием чай или кафе предимно за да се ободрим, което се дължи на съдържащия се в тях кофеин. Това вещество рязко повишава тонуса на кръвоносните съдове и се счита за полезно за здравите хора.Но за някои болни кофеинът е крайно непрепоръчителен. Преди всичко, той е много опасен за хипертониците, понеже може да предизвика хипертонична криза. Освен това, кофеинът нарушава сърдечния ритъм и учестява сърцебиенето, което също носи своите рискове.

Но има един продукт , който е е лишен от всички тези недостатъци на въпросните традиционни напитки и това е Цикорията.
Тя има подобен ободрителен и общо укрепващ ефект върху организма, но същевременно не съдържа кофеин, не повишава кръвното, не предизвиква сърдечна аритмия. Това прави билката разрешена за всички възрастови групи и повечето здравословни състояния.
Коренът от цикория съдържа дimageо 60% инулин , което е вещество, способстващо подобряване обмяната на вещества в организма и нормализиращо дейността на храносмилателната система, 10-20% фруктоза, гликозид интибин (често употребяван във фармацевтичната промишленост), каротин, витамини от група B (B1,B2, B3), витамин С, макро- и микроелементи (Na, K, Ca, Mg, P, Fe и др.), органични киселини, дъбилни вещества, пектин, белтъчини , смоли. Инулинът - главният компонент в корена на цикорията, е храна за бифидобактерите. Те живеят в нашия чревен трактат и ни защитават от патогенни въздействия. Благодарение на инулина, броят на полезните бактерии се увеличава, а имунитетът се засилва. Поради гореспоменатите характеристики, инулинът силно се препоръчва на хора с нарушена дейност на храносмилателната система. Въпреки че е сладък на вкус заради инулина, коренът от цикория не съдържа захари и за това е позволен за болните от диабет.
Цикорията притежава антисептични и противовъзпалителни свойства: още от древни времена растението е било използвано в народната медицина за лекуване на рани, възпрепятстване развитието на възпалителни процеси.
Отварата от корен на цикория подобряват апетита, храносмилането, и също така успокояват нервната система. Освен това, подобна напитка разтваря камъните в бъбреците, засилва обменните процеси и кръвооросяването в черния дроб. Цикорията се ползва за лечения на стомашни и чревни язви, дисбактериоза, гастрит, запек, депресия .Високото съдържание на желязо и калий, растение подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Редовната му употреба нормализира дейността на сърцето, разширява кръвоносните съдове и изхвърля ""лошия"" холестерол от кръвта.Също така, билката се явява лекарствено средство против атеросклероза, тахикардия, анемия.

Цикория за отслабване?

Да, точно така!Напитката от цикория е популярно средство за отслабване. Въпреки че не трябва да се разчита само на нея и да се очаква незабавен резултат.
Растението се използва като хранителна добавка, която ускорява процеса на стопяване на излишните килограми. Билка е отлично помощно средство при разнообразни физически натоварвания и ограничаването приема на храна.Цикорията има диуретичен и топящ мазнините ефект. Това възстановява баланса на течности в организма и спомага изхвърлянето на шлаки.
За постигане на оптимален ефект, напитката от цикория трябва да се консумира най-малко половин час преди хранене. Нейният леко горчив вкус потиска вкусовите рецептори и ускорява процеса на засищане.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sportihranene
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 5979
Постинги: 5
Коментари: 1
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930