Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2017 23:03 - Сервантес и Шекспир умират на една дата
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4406 Коментари: 7 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир са едни от най- бележитите личности в Европа, а и изобщо в света през XVI и началото на XVII в. Сервантес е испанец по народност, а Шекспир- англичанин. Двамата са родени в две различни по развитие, начин на живот и манталитет държави. Какво е общото между тях и защо ги съпоставям?


                   

                 Кратки сведения от биографията на Мигел де Сервантес (Miguel de Cervantes Saavedra 29.09.1547-23.04.1616 г.)

                Роден е в старинното кастилско градче Алкала де Енарес в семейството на потомствен идалго идалго-дребен благородник. Израства в многочислено бедно семейство, състоящо се от пет деца. Известно време учи в йезуитски колеж и в общинското училище в Мадрид. Пред кариерата на учен хуманист Сервантес избира съдбата на наемен войник-1570г.-включва се в обединената християнска флота чиято задача е да разгроми владеещата средиземноморието турска флота. Участва при известната морска битка прои Лепанто 1571 г. , в която губи лявата си ръка. През 1575 година се уволнява от армията и заедно с брат си отпътува от Неапол на борда на един кораб.Недалече от Марсилия обаче корабът е нападнат и пленен от алжирски пирати.Така за цели пет години Сервантес става пленник в Алжир. След освобождаването му през 1580 година се установява в Мадрид където пише предимно драми основани на преживяванията му в алжирски плен,но те не му носят никаква печалба.Единствения успех на Сервантес от това време е през 1585 година когато успява да продаде ръкописа на недовършения пасторален роман Галатея. Известно време след това писателят се препитава като банков посредник и снабдител с храни на Великата армада1587. Неопитността му и недобросъвестността на търговците с които работи довеждат до това че той задлъжнява към кралската хазна. Заради дълга си Сервантес влиза и в затвора през1587 г.. Не се знае много за живота на писателя през периода 1602-1608 година. Предполага се че след излизането му от затвора се премества в Мадрид където работи върху първата част на романа Дон Кихот цялото заглавие на книгата е "Хитроумният идалго дон Кихот де Ла Манча" . Това си остава неговата най-известна творба и няма интелигентен човек, който да не я чел и да не знае кои са Дон Кихот, Санчо Панса, Дулсинея и Росинант. В началото на 1605 година получава кралски лиценз за отпечатването на книгата. У нас в България книгата също дава своя отзвук- прави се пиеса, песен на група Ритон, из селата хора си кръщават конете Росинант, режисират се игрални и анимационни филми по книгата.

            През 1609 година Сервантес става монах от Братството на рабите от светото причастие.Монашеският сан му открива пътя към знатни покровители и през 1610 година той открива такъв в лицето на граф Де Лемос на когото са посветени всички творби на писателя след тази година. Последните години от живота си Сервантес прекарва в упорит литеретурен труд.Тогава издава и повечето от своите шедьоври сред които и втората част на Дон Кихот-1615 година.  Най големите успехи на писателя са в областта на прозата- Дон Кихот е може би най порулярния роман в световната литература.Наред с романите чрез Поучителни новели от 1614 година Сервантес утвърждава и новелата в испанската ренесансова литература.

           Поучителни новели-Сервантес използва широко популярния през епохата на Високия ренесанс мотив за травестията преобличане,героят се появява под друга външност, въвежда циганската тема в европейската литература,тема която ще достигне своята най-висока популярност две столетия по-късно-приз епохата на Романтизма.

            Литературните историци определят романа на Сервантес "Деянията на Персилес и Сехисмунда" ,като третата най-значителна творба на писателя след Дон Кихот и "Поучителни новели". Творбата се разглежда като своеобразна комбинация между рицарски и пасторален роман. За мен ми е напълно непозната и трябва да корегирам този пропуск в четенето. С други думи казано в жанровите очертания на романса романс-популярен жанр в късноренесансовата литература ,сроден с авантюристичния рицарски роман.
/>

                          Уилям Шекспир (William Shakespeare) е роден в Англия. Кратки сведения за Уилям Шекспир(23.04.1564-23.04.1616 г.):

                 Като се погледне животът му се вижда, че е роден и починал на една дата- 23 април, т.е. починал на рождения си ден. Това се случва изключително рядко и можем да кажем за него, че е живял точно петдесет и две години. Роден е на 23 Април 1564 година в град Стратфорд на Ейвън. Баща му, Джон, е занаятчия и търговец, занимаващ се предимно с ръкавици и изделия от кожа. Майка му, Мери, е от благородническо семейство. Шекспир учи в местното училище в Стратфорд между 1570 и 1580 година. Там той изучава главно латински, логика и литература. На 28 Ноември 1582 година, когато е на 18 години, се жени за Ан Хатауей — дъщеря на местен фермер, 8 години по-възрастна от него. Те имат 3 деца, първото от което се ражда шест месеца след брака им и се казва Сузана. Две години по-късно (през 1585 г.) се раждат и близнаците Джудина и Хамнет. Хамнет е единственият син на Шекспир, но умира на 11 години (1596г.). Има легенда, според която синът всъщност се е казвал Хамлет.
              За времето между 1582 и 1592  не няма писмени документи. Предполага се, че през това време той работи като занаятчия, учител, в адвокатска кантора и като актьор в пътуваща трупа. През 1592 г. вече е част от театралния живот на Лондон. Има много неясни моменти, дори периоди от живота му.                Предполага сесе, че Шекспир пристига в Лондон през 1588г., като установява себе си като актьор и драматург. Още в самото начало на кариерата му другите лондонски драматурзи започват да завиждат на забележителния му талант. В края на 1594 Шекспир е актьор, писател и частично собственик на компания за театрални представления, позната като Мъжете на Лорд Чембърлейн, придобила наименованието си, както и други от този период от името на аристократичния й спонсор. Групата била толкова популярна, че след смъртта на Елизабет I и коронясването на Джеймс I (1603), новият монарх приема покровителството над компанията и тя става популярна под името "Мъжете на Царя". Множество документи отразяващи правните и търговските дела показват, че Шекспир забогатява по време на престоя си в Лондон дотолкова, че закупува собственост в Блекфрайърс, Лондон, и притежавал втората по големина къща в Стратфорд, Ню Палас.
            По това време пише поемата „Венера и Адонис", хрониката „Ричард III“ и комедиите „Укротяване на опърничавата“ и „Напразните усилия на любовта“. През 1595 г. става член на трупата на лорд-камерхера. Пише трагедията „Ромео и Жулиета", хрониката „Ричард II“ и комедията „Сън в лятна нощ“. През 1596 г. семейството получава фамилен герб, а Шекспир получава правото да носи титлата „джентълмен“. По това време срещаме името му сред главните актьори в пиесата „Всеки има своя хумор“ на Бен Джонсън. Има още спорове относно личността му, дали наистина всичко, което е известно е написано от него. 
             Творчество на Шекспир:
Трагедии

* Ромео и Жулиета (Romeo and Juliet)1595
* Макбет (Macbeth)1606
* Крал Лир (King Lear)1605
* Хамлет (Hamlet)1601
* Отело (Othello)1604
* Тит Андроник (Titus Andronicus)1594
* Юлий Цезар (Julius Caesar)1599
* Антоний и Клеопатра (Antony and Cleopatra)1607
* Кориолан (Coriolanus)1607
* Троил и Кресида (Troilus and Cressida)1602
* Тимон Атински (Timon of Athens)1608


Комедии

* Комедия от грешки (The Comedy of Errors)1592
* Добрият край оправя всичко (All"s Well That Ends Well)1603
* Както ви харесва (As You Like It)1599
* Сън в лятна нощ (A Midsummer Night"s Dream)1596
* Много шум за нищо (Much Ado About Nothing)1598
* Мяра за мяра (Measure for Measure)1604
* Укротяване на опърничавата (Taming of the Shrew)1589
* Дванайсета нощ (Twelfth Night or What You Will)1600
* Венецианският търговец (The Merchant of Venice)1596
* Веселите уиндзорки (The Merry Wives of Windsor)1598
* Напразни усилия на любовта (Love"s Labour"s Lost")1594
* Двамата веронци (The Two Gentlemen of Verona)1594
* Двамата знатни сродници (The Two Noble Kinsmen)


Романси


* Бурята (The Tempest)1612
* Перикъл (Pericles, Prince of Tyre)1609
* Цимбелин (Cymbeline)1610
* Зимна приказка (The Winter"s Tale)1611


Исторически драми


* Ричард III (Richard III)1593
* Ричард II (Richard II)1595
* Хенри VI, част 1 (Henry VI, part 1)1592
* Хенри VI, част 2 (Henry VI, part 2)1590
* Хенри VI, част 3 (Henry VI, part 3)1591
* Хенри V (Henry V)1598
* Хенри IV, част 1 (Henry IV, part 1)1597
* Хенри IV, част 2 (Henry IV, part 2)1598
* Хенри VIII (Henry VIII)1613
* Крал Джон (King John)1596




Поезия

* Сонети (Sonnets)1592 - 98
* По-дълги стихотворения:
* Венера и Адонис (Venus and Adonis)1592
* Отвличането на Лукреция (The Rape of Lucrece)1593
* Влюбеният пилигрим (The Passionate Pilgrim)
* Фениксът и Гълъбът (The Phoenix and the Turtle)

                   Испания приема Григорианския календар през 1582 г., а Англия през 1752 г. От това произтича интересен факт
              През 1616 г., когато почиват Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир Испания е заменила стария Юлианскикалендар, а Анбглия не. Излиза, че Сервнтес когато умира Шекспир остава жив още тринадесет дни. Примерът е показан на много места, като интересен при обяснения, свързани с преминаването от единия календар към другия. България е една от последните християнски държави, които го приемат-едва преди сто години- през 1916 г. Всъщност това е интересното при двете бележити личности от Ренесанса. Цитати от Шекспир се използват навсякъде; виждал съм в офиси и канцеларии, литературните творци ги използват, пиесите му се игфраят по цял свят.
 




Гласувай:
34



1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
27.03.2017 07:05
И за целия огромен, задълбочен и смислен труд, който влагаш в блога си!
цитирай
2. tikoev - :) Поздрави!
27.03.2017 22:07
:) Поздрави!
цитирай
3. donchevav - Чудесен постинг! Поздравления...
27.03.2017 23:56
Чудесен постинг! Поздравления!
Да, интереснно е това съвпадение в биографиите на двама от най-великите световни литературни творци. Има и други общи неща между тях - например това, че и двамата са представители на Късния Ренесанс и отразяват кризата на хуманизма. Затова може би героят на Сервантес Дон Кихот, притежаващ високи личностни качества и желание да ги приложи на практика, е пародиран в стремежите и идеалите си, а Шекспировият Хамлет е представен като апатичен, безволев и колеблив; и двамата герои са неадекватни на действителността, в която живеят - ако Дон Кихот е закъснял да се роди с цял век, то Хамлет е дошъл на този свят един век по-рано. Може би затова и двамата са обвинявани от обкръжението си в лудост.
Интересно - и наистина рядко срещано - е и съвпадението в датите на раждане и смърт на У. Шекспир. Учениците обичат тия любопитни факти - те им помагат по-лесно да запомнят биографични данни. В българската литература например трима от най-големите творци умират през 1966г. - Димитър Димов, Димитър Талев и Веселин Ханчев.
Благодаря за интересния постинг! Поздрави, Иване!
.
цитирай
4. born - Наистина ми бе много интересно да се запозная с всичко това
28.03.2017 22:42
Благодарности !
цитирай
5. barin - Благодаря на batogo, tikoev, born и ...
28.03.2017 22:47
Благодаря на batogo, tikoev, born и Вени, както и на останалите, които сега и преди са харесвали моите материали. Личностите на Сервантес и Шекспир имат още общи неща, погледнато откъм литературата.
цитирай
6. inel379 - Очарована съм и дълбоко развълнувана!
29.03.2017 18:45
Два колоса, които прескачат през вековете
смело и толкова изящно, че не губят
своята актуалност и до днес!
Любовта към истината, справедливостта
и красотата в живота ги обединяват безотказно!
Свободата на мисълта, действието
и изказа е съвършена и вечна!
А поне малко лудост винаги е нужна,
когато има устрем към промяна!
Това пък не изключва колебанието...
Нали затова са везните,
които ни подтикват към хармония!
Хуманизмът, болката, разочарованието, битките
в името на доброто,възмездието,
радостта, смеха и ЛЮБОВТА
в най-висшето си проявление,
винаги ще вълнуват човечеството!
Сърдечен поздрав, Barin!
Благодаря ти!
цитирай
7. tryn - ПОЧИТАНИЯ!
01.04.2017 04:51
Прочетох с интерес и се почувствах обогатена със знания, чувства и размисли...
Благодаря, Барин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646056
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031